Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Desi pretul pentru rapita a crescut, fermierii nu o mai vor

desi-pretul-pentru-rapita-a-crescut-fermierii-nu-o-mai-vor

Pretul pentru rapita tranzactionata a crescut, insa fermierii nu o mai vor. Problema a aparut dupa ce existenta daunatorilor nu mai poate fi controlata cu eficienta.


Cotatiile futures la rapita pe bursa de la Paris au crescut cu 9% comparativ cu nivelul redus inregistrat la inceputul lunii martie. Cu toate acestea, Charles Matts, la fel ca multi alti fermieri din Europa, nu are prea multa rapita de vandut, dupa ce daunatorii i-au mancat jumatate din recolta. Chiar daca preturile sunt la un nivel ridicat, fermierii incep sa se gandeasca daca merita sa continue sa planteze rapita.
 
Rapita, usor de identificat gratie florilor de culoare galbena, este utilizata sub forma de furaje si ulei intr-o gama larga de produse variind de la biocombustibil la maioneza. Preturile, in acest moment, sunt la cel mai ridicat nivel de dupa 2013 dupa ce Europa a strans cea mai mica recolta din ultimele 13 sezoane. Interdictia impusa de Uniunea Europeana pentru anumite pesticide au crescut riscul atacurilor insectelor, iar fermierii au fost loviti si de vremea secetoasa din ultimii ani.
 
"De-a lungul anilor, rapita a fost cea mai profitabila cultura a noastra, insa intrebarea este daca va ramane asa. Nu avem prea multa rapita de vanzare", a spus Charles Matts, care mai cultiva grau, orz si fasole.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h
Nathan Cordier, de la firma de consultanta Agritel, spune ca desi este devreme sa faca estimari, seceta si daunatorii ar putea duce la diminuarea suprafetelor cultivate cu rapita in Franta, principalul producator din UE.
 
"Fermierii sunt reticenti la ideea de planta o cultura care va fi mancata de daunatori", precizeaza Cordier.
 
In conditiile in care oferta de rapita este supusa la presiuni, preturile ar putea profita si de recenta disputa comerciala dintre UE si Indonezia. Blocul comunitar a majorat tarifele pentru motorina bio provenita din Indonezia, care este produsa in principal pe baza de ulei de palmier, ceea ce ar putea duce la cresterea cererii pentru uleiul de rapita destinat productiei de carburanti.
 
In mod normal, preturile mari ii fac pe fermieri sa majoreze suprafetele cultivate. Insa, dificultatile intampinate de cei care decid sa cultive rapita ar putea sa reduca atractivitatea acestei culturi intr-un moment in care in Europa urmeaza sa inceapa insamantarea pentru recolta din 2020. Fermierii europeni au probleme in a controla daunatorii dupa interdictia utilizarii insecticidelor din familia neonicotinoidelor, care sunt daunatoare pentru albine.
 
Desi este posibil ca suprafetele insamantate cu rapita sa creasca fata de anul trecut, iar preturile la rapita sunt mai atractive decat la grau, provocarile cu care se confrunta fermierii in a-si proteja culturile se numara printre factorii care ar putea impiedica o extindere semnificativa a ariilor insamantate, sustine analistul Commerzbank AG Michaela Kuhl.
 
"Fermierii ezita sa planteze o cultura care va fi mancata de daunatori", spune si Owen Cligg, manager la firma britanica United Oilseeds.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016