Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Despagubiri de peste o jumatate de milion de lei, platite fermierilor afectati de pesta porcina africana

despagubiri-de-peste-o-jumatate-de-milion-de-lei-platite-fermierilor-afectati-de-pesta-porcina-africana

Totodata, ANSVSA anunta ca valoaea dosarelor evaluate pana acum depaseste 47,6 milioane de lei.


Crescatorii de porci afectati de pierderea animalelor din cauza pestei porcine africane au primit pana in prezent despagubiri de peste 507.890 lei, insa valoarea dosarelor evaluate depaseste 47,6 milioane de lei, respectiv peste 10 milioane de euro, dupa cum a anuntat Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
 
„Pana la aceasta data au fost finalizate dosare de evaluare aferente despagubirilor pentru un numar de 3.129 de exploatatii, in valoare totala de 47.600.390 lei. Dintre acestea, 167, in valoare de 507.890 de lei, au fost platite. Fondurile necesare se asigura din bugetul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor, precum si din fondurile aprobate cu aceasta destinatie, prin deciziile Comisiei Europene”, precizeaza institutia intr-un comunicat.
 
Autoritatea a solicitat suplimentarea bugetului cu ocazia rectificarii bugetare, cu suma de 212,272 milioane lei, pentru asigurarea sumelor de bani necesare. Guvernul a prevazut in proiectul de rectificare bugetara sumele suplimentare necesare, insa din cauza intarzierii obtinerii avizului CSAT, prima rectificare a bugetului pentru 2018 nu a putut fi adoptata la timp, sustin reprezentantii ANSVSA.
 
„In aceste conditii, pentru asigurarea fondurilor imediat necesare platii despagubirilor, ANSVSA a solicitat Ministerului Finantelor Publice suplimentarea bugetului prin redistribuirea de credite de angajament si credite bugetare de la alti ordonatori, in suma de 40 milioane lei, aferenta despagubirii proprietarilor pentru animalele pierdute ca urmare a evolutiei PPA. Fonduri destinate despagubirii proprietarilor de porci afectati de pierderea animalelor ca urmare a evolutiei PPA, vor fi transmise joi, 6 septembrie, catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din judetele afectate de aceasta boala”, se mentioneaza in comunicat.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Conform rectificarii bugetare, ANSVSA primste in plus 149,5 milioane lei, per sold, pentru desfasurarea activitatilor specifice institutiilor subordonate in cadrul Programului pentru eradicarea pestei porcine africane prin care se deconteaza despagubiri pentru animalele sacrificate in vederea prevenirii si combaterii epizootiilor, suma fiind cu 50 milioane lei mai mare fata de cea prevazuta in prima varianta a proiectului de rectificare, din 6 august.
 
ANSVSA precizeaza ca de la confirmarea primului focar de pesta porcina africana in tara noastra, in data 31 iulie 2017, autoritatile au intervenit si au actionat, in conformitate cu procedurile prevazute de legislatie, pentru lichidarea focarelor si prevenirea raspandirii virusului.
 
Depistarea prezentei virusului in fermele unei exploatatii, cu un efectiv de 45.000 de capete, a determinat autoritatile romane sa aplice masuri suplimentare in regim de urgenta, acte normative, mobilizari de forta umana si introducerea in dispozitiv a 11 institutii cu atributii in domeniu si efective din armata.
 
„Pentru controlul si combaterea eficienta a bolii si limitarea pierderilor generate de evolutia focarelor, guvernul a adoptat acte normative care reglementeaza compensarea pagubelor crescatorilor de porci cauzate de pierderea animalelor in actiunile pentru lichidarea rapida a focarelor de boala, dar si acordarea de stimulente financiare pentru notificarea cazurilor de porci mistreti morti si pentru participarea vanatorilor la vanatoarea selectiva”, se mai arata in comunicat.
 
ANSVSA anunta saptamana trecuta ca in Romania sunt in evolutie 781 de focare in 10 judete, fiind afectate 165 de localitati. Dintre aceste focare, 11 sunt in exploatatii industriale, unul este intr-un abator, iar un alt focar se afla intr-o exploatatie de tip A. De asemenea, au fost confirmate 40 de cazuri la mistret. Numarul porcilor ucisi cifrandu-se la 123.411.
 
De atunci, in alte doua gospodarii din judetul Buzau a fost confirmata prezenta virusului pestei porcine africane. In prezent sunt active 178 de focare din 11 judete, iar numarul porcilor ucisi depaseste 140.000.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016