
Executivul a adoptat, in sedinta de marti, 25 noiembrie, o hotarare prin care este declarata stare de calamitate naturala in agricultura pentru culturile insamantate in toamna anului 2007 si primavara anului 2008, afectate de inundatiile din iulie-august 2008.
Zonele declarate calamitate includ 7 judete din Moldova (Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui), 2 judete din Banat-Crisana (Maramures, Satu-Mare) si 5 judete din Transilvania (Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Salaj).
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci
Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Declararea zonelor afectate de calamitati naturale s-a realizat in baza informatiilor privind aria de raspandire a fenomenelor naturale nefavorabile, comunicate de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile - Administratia Naţională de Meteorologie si Departamentul Ape.
Actul normativ stabileste şi nivelul maxim al despagubirilor, acordate diferentiat, pe tipuri de culturi, dupa cum urmeaza: grau, secara si triticale - 940 lei/ha, orz, orzoaica - 850 lei/ha, ovaz - 820 lei/ha, rapita - 750 lei/ha, porumb boabe - 1100 lei/ha, floarea soarelui - 740 lei/ha, soia - 1050 lei/ha, sfecla de zahar - 1800 lei/ha, mazare boabe - 1200 lei/ha, mustar - 600 lei/ha, legume de camp - 20000 lei/ha, cartof - 10100 lei/ha, plante furajere - 1000 lei/ha, plante medicinale - 800 lei/ha.
Nivelul maxim al sumelor de despagubire reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii calamitatilor naturale si se acorda numai pentru daune care depasesc 30% din productie.
Pentru pierderile de animale, pasari, familii de albine si pesti, despagubirile acordate reprezinta 80% din valoarea de asigurare, diminuata cu valoarea subproduselor rezultate care pot fi valorificate.
Spre a beneficia de despagubiri, producatorii agricoli trebuie sa faca dovada cheltuielilor efectuate pentru samanta, ingrasaminte chimice, pesticide, lucrări mecanice si manuale, irigatii, in vederea infiintarii si intretinerii culturii pana la data producerii calamitatilor.
Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene, impreuna cu Comisiile locale de constatare si evaluare a pagubelor, constituite prin ordin al prefectului, raspund de veridicitatea, autenticitatea si realitatea datelor înscrise in documentatia intocmita pentru acordarea despagubirilor.
Dupa stabilirea sumelor cuvenite ca despagubiri, Directiile judetene pentru Agricultura depun la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale situatia centralizatoare a documentelor privind constatarea pagubelor produse de calamitati.
Intocmirea de acte de constatare sau de despăgubire cu date nereale sau înlesnirea obţinerii de despagubiri necuvenite se sanctioneaza potrivit art. 23 şi 24 din Legea nr. 381/2002
Potrivit art. 23 din Legea nr. 381/2002, „persoanele fizice sau juridice care, cu buna stiinta, fac declaratii false in vederea obtinerii de despagubiri sau cele care inlesnesc obtinerea de despagubiri necuvenite raspund, dupa caz, civil, material, administrativ sau penal.”
Art. 24 adauga faptul ca „intocmirea de acte de constatare sau de despagubire cu date nereale constituie infractiune si se pedepseste conform legii penale.”
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News