Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Despagubiri pentru culturile agricole afectate de inundatiile din aceasta vara


Producatorii agricoli vor primi despagubiri in valoare totala de 30 milioane lei pentru culturile afectate de inundatii in perioada iulie-august 2008, fonduri asigurate din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale (MADR) pentru anii 2008 şi 2009, informeaza un comunicat de presa al Executivului.

Executivul a adoptat, in sedinta de marti, 25 noiembrie, o hotarare prin care este declarata stare de calamitate naturala in agricultura pentru culturile insamantate in toamna anului 2007 si primavara anului 2008, afectate de inundatiile din iulie-august 2008.

Zonele declarate calamitate includ 7 judete din Moldova (Bacau, Botosani, Galati, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui), 2 judete din Banat-Crisana (Maramures, Satu-Mare) si 5 judete din Transilvania (Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Salaj).

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Declararea zonelor afectate de calamitati naturale s-a realizat in baza informatiilor privind aria de raspandire a fenomenelor naturale nefavorabile, comunicate de Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile - Administratia Naţională de Meteorologie si Departamentul Ape.

Actul normativ stabileste şi nivelul maxim al despagubirilor, acordate diferentiat, pe tipuri de culturi, dupa cum urmeaza: grau, secara si triticale - 940 lei/ha, orz, orzoaica - 850 lei/ha, ovaz - 820 lei/ha, rapita - 750 lei/ha, porumb boabe - 1100 lei/ha, floarea soarelui - 740 lei/ha, soia - 1050 lei/ha, sfecla de zahar - 1800 lei/ha, mazare boabe - 1200 lei/ha, mustar - 600 lei/ha, legume de camp - 20000 lei/ha, cartof - 10100 lei/ha, plante furajere - 1000 lei/ha, plante medicinale - 800 lei/ha.

Nivelul maxim al sumelor de despagubire reprezinta 70% din cheltuielile efectuate pana la data producerii calamitatilor naturale si se acorda numai pentru daune care depasesc 30% din productie.

Pentru pierderile de animale, pasari, familii de albine si pesti, despagubirile acordate reprezinta 80% din valoarea de asigurare, diminuata cu valoarea subproduselor rezultate care pot fi valorificate.

Spre a beneficia de despagubiri, producatorii agricoli trebuie sa faca dovada cheltuielilor efectuate pentru samanta, ingrasaminte chimice, pesticide, lucrări mecanice si manuale, irigatii, in vederea infiintarii si intretinerii culturii pana la data producerii calamitatilor.

Directiile pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala judetene, impreuna cu Comisiile locale de constatare si evaluare a pagubelor, constituite prin ordin al prefectului, raspund de veridicitatea, autenticitatea si realitatea datelor înscrise in documentatia intocmita pentru acordarea despagubirilor.

Dupa stabilirea sumelor cuvenite ca despagubiri, Directiile judetene pentru Agricultura depun la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale situatia centralizatoare a documentelor privind constatarea pagubelor produse de calamitati.

Intocmirea de acte de constatare sau de despăgubire cu date nereale sau înlesnirea obţinerii de despagubiri necuvenite se sanctioneaza potrivit art. 23 şi 24 din Legea nr. 381/2002

Potrivit art. 23 din Legea nr. 381/2002, „persoanele fizice sau juridice care, cu buna stiinta, fac declaratii false in vederea obtinerii de despagubiri sau cele care inlesnesc obtinerea de despagubiri necuvenite raspund, dupa caz, civil, material, administrativ sau penal.”

Art. 24 adauga faptul ca „intocmirea de acte de constatare sau de despagubire cu date nereale constituie infractiune si se pedepseste conform legii penale.”
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016