Exclusiv
Publicat in: Stiri
foto: infiintarea culturilor de porumbOperatorii economici, persoane fizice sau juridice, înregistraţi pentru producerea de seminţe sau material săditor, vor primi sprijin financiar în valoare totală de 23,225 milioane lei din partea statului, pentru producţia certificată oficial destinată însămânţării şi plantării în toamna anului 2008 şi primăvara anului 2009.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, speciile şi valoarea ajutorului financiar ce urmează să fie acordat, precum şi Normele metodologice pe baza cărora se va realiza transferul fondurilor. Ajutorul financiar provine din fondurile alocate cu această destinaţie de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale pe anul 2009 şi se asigură începând cu data de 1 ianuarie 2009. Derularea şi decontarea fondurilor alocate ca ajutor financiar pentru producţia internă de seminţe şi material săditor se realizează prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Sprijinul financiar va fi alocat pentru următoarele produse, în funcţie de categoria de sămânţă (prebază, bază, Clasa A şi B):

  • cartof: valoarea ajutorului financiar este cuprinsă între 25 lei/100 kg şi 35 lei/100 kg;
  • pomi altoiţi şi nealtoiţi: valoarea ajutorului financiar este cuprinsă între 250 lei/100 bucăţi şi 700 lei/100 bucăţi;
  • arbuşti fructiferi (zmeur, mur, coacăz, afin) - valoarea ajutorului financiar este cuprinsă între 115 lei/100 bucăţi şi 230 lei/100 bucăţi;
  • căpşun - valoarea ajutorului financiar este cuprinsă între 9 lei/100 bucăţi şi 15 lei/100 bucăţi;
  • viţe altoite sau pe rădăcini proprii - valoarea ajutorului financiar este cuprinsă între 200 lei/100 bucăţi şi 300 lei/100 bucăţi.

Termenul maxim până la care pot fi vândute seminţele sau se pot însămânţa ori planta, după caz, este data de 30 iunie a anului de vânzare.

Potrivit Normelor metodologice aprobate de Guvern, beneficiarii ajutorului financiar vor adresa o cerere centrelor judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură sau centrului APIA al municipiului Bucureşti. Cererea va fi însoţită de documente care vor certifica autorizarea operatorului economic, provenienţa seminţelor şi a materialului săditor, precum şi lista şi datele de identificare ale cumpărătorilor. Termenul limită pentru depunerea cererii şi a documentelor însoţitoare este 15 iulie 2009.

Inspectoratele teritoriale şi Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor au obligaţia să verifice şi să confirme, înainte de aprobarea acestor cereri, dacă operatorii economici care solicită sprijin financiar sunt înregistraţi pentru producerea de seminţe sau material săditor, iar cantitatea pentru care solicită ajutorul financiar a fost produsă în baza unui contract şi/sau a unei declaraţii de multiplicare.

Ajutorul financiar se acordă o singură dată pentru aceeaşi cantitate de seminţe şi material săditor certificate oficial produse şi comercializate şi/sau utilizate pentru însămânţare sau plantare proprie de către producător.

Actul normativ stabileşte că seminţele şi materialul săditor cumpărate pentru însămânţare sau plantare nu se comercializează, nu se folosesc în alte scopuri decât cel pentru care au fost cumpărate şi nu se păstrează pe stoc. Nerespectarea acestor prevederi constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 20.000 lei, anularea autorizaţiei de producere a seminţelor şi materialului săditor, precum şi cu obligarea la restituirea sumelor încasate, actualizate în funcţie de nivelul inflaţiei.

Aplicarea sancţiunilor se face de către persoane împuternicite de MADR.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Finantari in agricultura: Ministerul Agriculturii si APDRP au incheiat un acord un acord cu Bancpost pentru facilitarea creditelor
Bancpost a incheiat un protocol de colaborare cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale,...
Finantari in agricultura: Perteneriat pentru credite agricole intre CEC Bank, MADR, APDRP si FGCR
CEC Bank a incheiat cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), Agentia de Plati pentru...
Finanţări în agricultură: BRD finanţează firmele pentru reînnoirea parcurilor auto şi de tractoare
BRD finanţează firmele care doresc să achiziţioneze autoturisme , autoutilitare sau tractoare...
Legislatie nationala: Ce este pasaportul fitosanitar. Model de pasaport fitosanitar.
Paşaportul fitosanitar permite circulaţia pe teritoriul României a anumitor plante şi produse...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton