Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Legislatie nationala: Ce este pasaportul fitosanitar. Model de pasaport fitosanitar.
Paşaportul fitosanitar permite circulaţia pe teritoriul României a anumitor plante şi produse vegetale reglementate de legislaţia fitosanitară în vigoare, armonizată cu prevederile acquis-ului comunitar.
Implementarea paşaportului fitosanitar în România se realizează în teritoriu, de către inspectorii din cadrul Unităţilor Fitosanitare, a căror activitate este coordonată şi monitorizată în permanentă de către Direcţia Fitosanitară din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale.
O dată cu aderarea României la UE, paşaportul fitosanitar va însoţi plantele şi produsele vegetale reglementate, în schimburile internaţionale desfăşurate între România şi celelalte State Membre ale UE.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
O R D I N Nr. 394
din 02/09/2002
pentru aprobarea procedurii de eliberare a pasaportului fitosanitar si a pasaportului fitosanitar de inlocuire, folosite pentru circulatia anumitor plante, produse vegetale sau articole reglementate pe teritoriul Romaniei
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
In baza prevederilor art. 10 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania, aprobata prin Legea nr. 214/2001 ;
In baza prevederilor art. 18 alin. (1) din Hotararea Guvernului nr. 1.030/2001 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania ;
In temeiul Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare, emite urmatorul
ORDIN
Art.1.- Se aproba procedura de eliberare a pasaportului fitosanitar si a pasaportului fitosanitar de inlocuire, folosite pentru circulatia anumitor plante, produse vegetale sau articole reglementate pe teritoriul Romaniei, conform art. 10 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.
Art. 2.- (1) Pasaportul fitosanitar este eliberat de directiile fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, conform art. 10 alin. ( 1) din Ordonanta Guvernului nr. 136/2000, respectiv art. 18 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 1.030/2001
(2) Pasaportul fitosanitar se prezinta sub forma unei etichete oficiale, cuprinde informatiile prevazute in anexa nr. 6 la Normele metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania, este de unica folosinta, se confectioneaza din material impermeabil si poate fi adeziv.
(3) Pasaportul fitosanitar se ataseaza plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate prevazute la art. 18 alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania, ambalajelor sau mijloacelor de transport ale acestora, astfel incat sa nu poata fi refolosit si atesta ca au fost respectate reglementarile fitosanitare in vigoare.
Art. 3.- (1) Pasaportul fitosanitar poate fi inlocuit ulterior cu un pasaport fitosanitar de inlocuire, in conformitate cu prevederile art 18 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.
(2) Necesitatea inlocuirii pasaportului fitosanitar este stabilita de directiile fitosanitare judetene sau a municipiului Bucuresti.
(3) In cazul pasaportului fitosanitar de inlocuire, se foloseste modelul prevazut in anexa nr. 6 la Normele metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania, indicand la rubrica PI (pasaport de inlocuire), numarul de inregistrare al persoanei fizice sau juridice din pasaportul fitosanitar initial.
(4) Pasaportul fitosanitar de inlocuire se completeza conform art. 6.
Art. 4.- (1) Eliberarea Pasaportului fitosanitar sau a Pasaportului fitosanitar de inlocuire se face la solicitarea persoanelor fizice sau juridice inregistrate in registrul oficial, conform prevederilor art 16 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.
(2) Pasaportul fitosanitar se elibereaza numai daca sunt indeplinite prevederile art. 18 alin. (1) si art 19. alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.
(3) Pasaportul fitosanitar nu se elibereaza in cazurile prevazute la art 19. alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 136/2000 privind masurile de protectie impotriva introducerii si raspandirii organismelor de carantina daunatoare plantelor sau produselor vegetale in Romania.
(4) Cu cel putin 3 zile inainte de expedierea plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate, proprietarul sau producatorul inainteaza directiei fitosanitare judetene sau a municipiului Bucuresti, de pe raza careia plantele, produsele vegetale sau articolele reglementate urmeaza a fi expediate, o cerere pentru efectuarea controlului fitosanitar in vederea eliberarii pasaportului fitosanitar.
Art. 5.- (1) Pasaportul fitosanitar atasat pe unitatea de ambalaj sau pe bucata, dupa caz, pentru tuberculii de Solanum tuberosum L., destinati plantarii, plantele din genurile Cydonia Mill, Malus Mill, Prunus L, Pyrus L, Vitis L, Fragaria L destinate plantarii, este reprezentat prin eticheta oficiala eliberata conform legislatiei in vigoare privind regulile si normele tehnice penru producerea in vederea comercializarii, prelucrarea, controlul, certificarea calitatii si comercializarea semintelor de cartof, material saditor pomicol, viticol.
(2) Inspectoratul teritorial pentru calitatea semintelor si materialului saditor sau Laboratorul Central pentru Calitatea Semintelor si Materialului Saditor elibereaza eticheta oficiala pentru plantele prevazute la alin (1), numai dupa obtinerea Procesului verbal de control fitosanitar, eliberat de directia fitosanitara judeteana sau a municipiului Bucuresti, prin care se atesta conformitatea cu reglementarile fitosanitare in vigoare.
Art. 6.- (1) Pasaportul fitosanitar se completeaza de catre autoritatea emitenta, cu majuscule, prin imprimare sau dactilografiere.
(2) Denumirea botanica a plantelor sau produselor vegetale va fi indicata in limba latina.
(3) Modificarile neautorizate sau stersaturile invalideaza Pasaportul fitosanitar
Art. 7.- (1) In cazul plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate pe care persoanele fizice sau juridice prevazute la art. 4 alin.(1) intentioneaza sa le expedieze intr-o zona protejata, directia fitosanitara judeteana sau a municipiului Bucuresti stabileste daca acestea au relevanta pentru respectiva zona protejata
(2) Persoanele fizice sau juridice prevazute la alin. (1), trebuie sa anunte directia fitosanitara judeteana sau a municipiului Bucuresti despre aceasta intentie inaintea expedierii, in vederea efectuarii controlului fitosanitar, in intervalul de timp prevazut la art. 4 (4) si sa solicite totodata, eliberarea pasaportului fitosanitar.
(3) In cazul plantelor, produselor vegetale sau articolelor reglementate destinate zonei/zonelor protejate, codul zonei/zonelor protejate se mentioneaza in pasaportul fitosanitar la rubrica ZP (zona protejata).
(4) Pasaportul fitosanitar pentru zona/zonele protejate se completeaza conform art. 6.
Art. 8.- Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I si va intra in vigoare la data de 01 ianuarie 2004 cu exceptia art. 5 care va intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie SARBU
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News