Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Directorul adjunct al APIA despre problemele din sectorul legume-fructe

directorul-adjunct-al-apia-despre-problemele-din-sectorul-legume-fructe

Acesta a facut un nou apel la fermieri sa se asocieze pentru a primi astfel mai usor fonduri europene.


Directorul general adjunct al APIA, Constantin Birca, a declarat la o intalnire cu producatori agricoli din Dolj, ca in sectorul legume-fructe, principala problema este asocierea legumicultorilor in cooperative, in grupuri de producatori, organizatii de producatori, fara de care nu se pot obtine fonduri europene pentru acest sector.
 
„Cred ca exista o bariera mentala peste care nu putem trece cu usurinta, dar ar trebui sa facem tot ceea ce ne sta in putinta sa reusim sa intelegem macar ca fara a ne constitui in cooperative, grupuri de producatori si organizatii de producatori, nu putem sa avem pretentia sa obtinem fonduri europene cel putin daca ne referim strict la acest sector. Din 2007 s-au facut tot felul de discutii pe aceasta tema in bazine legumicole, iar rezultatul este ca din 2008 s-au constituit 35 de grupuri de producatori, care au fost sustinute cu bani atat din fonduri europene, cat si din bugetul national. Aceste 35 de grupuri de producatori au primit bani pentru a putea functiona, pentru a-si plati chiriile, pentru sediul pentru dotare cu calculatoare, autoturisme si alte plati de functionare. Nu au fost bani putini, dar nu toate cele 35 de grupuri de producatori s-au transformat asa cum ar fi fost normal, in organizatii de producatori. Astazi avem la nivel national 24 de organizatii de producatori. Multe, putine, astea sunt, dar ca sa primeasca bani de la UE trebuie sa depuna la APIA un program operational si nu toate cele 24 de organizatii fac acest lucru”, a spus Barca.
 
Acesta a subliniat ca pentru asocierea in cooperativa, in grup de producatori, in organizaţii de producatori, trebuie indeplinite doua condiţii: sa fie minim 5 legumicultori, iar valoarea producţiei comercializate sa fie de minim un milion de lei, adica cei 5 membri trebuie sa puna in comun productia si sa o vanda unde considera şi unde reusesc.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Intalnirea cu producatorii agricoli organizata la Craiova face parte dintr-o campanie de informare şi diseminare a informaţiilor organizata la nivelul Ministerului Agriculturii in vederea cresterii gradului de absorbtie a fondurilor UE alocate Romaniei pentru agricultura.
 
„Daca ne referim la sectorul legume-fructe, trebuie sa inţelegem odata ca trebuie sa ne asociem, pentru ca singuri nu putem absorbi fondurile europene: sa ne asociem in cooperative, grupuri de producatori, organizatii de producatori, astfel vom putea sa beneficiem de banii pusi la dispozitie de UE. APIA absoarbe anual peste 2,6 miliarde euro. Sunt bani foarte multi care sunt absorbiti pe doua paliere: prin intermediul platilor directe si al masurilor derulate prin Direcţia masuri de piata si comerţ exterior. Pentru sectorul legume-fructe si vie-vin, din 2007 am avut la dispozitie un plafon de 45 milioane euro, bani pe care i-am absorbit in totalitate si prin acest program national suport 2014-2018, din 2015 planul crescut la 47,7 milioane euro, dar au aparut probleme legate de absorbtie care nu mai este de 100%”, a mai spus directorul adjunct al APIA.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 2.75 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016