Facultatea de Horticultură din Craiova a organizat ieri, la Hotel Jiul, cea de-a doua ediţie a simpozionului ştiinţific cu participare internaţională „Constrângerile prezente ale culturii prunului în Europa“. Cu această ocazie, 20 de cercetători din zece ţări şi-au împărtăşit impresiile românilor cu privire la cultivarea şi valorificarea prunelor.
80% din fructe merg la cazan
Prunul este al doilea pom fructifer, ca suprafeţe cultivate în ţara noastră, după măr. Livezile de pruni dau însă recolte neînsemnate, în condiţiile în care specialiştii prezenţi la simpozion au prezentat această cultură drept o oportunitate economică demnă de luat în seamă într-o agricultură eficientă. S-a vorbit cu această ocazie de faptul că, într-o cultură intensivă, un prun poate produce o recoltă medie de circa 100 kg, iar pe un hectar de livadă sunt aproximativ 1.000 de pruni, care ar da, în teorie, o recoltă de circa 100 de tone. Soiurile timpurii sunt vândute în pieţele din vestul Europei cu 10-12 euro/kg, însă chiar şi la un preţ de desfacere de 1 euro/kg, de pe un hectar de livadă cu pruni s-ar obţine un profit anual de circa 100.000 de euro, o sumă deloc de neglijat.
Citeste mai mult in Gazeta de Sud
80% din fructe merg la cazan
Prunul este al doilea pom fructifer, ca suprafeţe cultivate în ţara noastră, după măr. Livezile de pruni dau însă recolte neînsemnate, în condiţiile în care specialiştii prezenţi la simpozion au prezentat această cultură drept o oportunitate economică demnă de luat în seamă într-o agricultură eficientă. S-a vorbit cu această ocazie de faptul că, într-o cultură intensivă, un prun poate produce o recoltă medie de circa 100 kg, iar pe un hectar de livadă sunt aproximativ 1.000 de pruni, care ar da, în teorie, o recoltă de circa 100 de tone. Soiurile timpurii sunt vândute în pieţele din vestul Europei cu 10-12 euro/kg, însă chiar şi la un preţ de desfacere de 1 euro/kg, de pe un hectar de livadă cu pruni s-ar obţine un profit anual de circa 100.000 de euro, o sumă deloc de neglijat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Gazeta de Sud
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News