Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dumitru, MADR: Vom reabilita intreaga structura principala de irigatii

dumitru-madr-vom-reabilita-intreaga-structura-principala-de-irigatii

Secretarul de stat Emil Dumitru anunta ca MADR va reabilita intreaga structura principala de irigatii cu banii primiti de la UE.


"Romania are o suma consistenta de luat pe programul de rezilienta, aproximativ 33 de miliarde de euro, din care Ministerul Fondurilor Europene a identificat o linie de finantare pe ceea ce inseamna sistemul de gestionare a apei. Este vorba de infrastructura principala de irigatii, desecare, drenaj si combaterea eroziunii solului. Practic, Romania in ultimii 30 de ani nu a avut resurse financiare sa reabiliteze infrastructura principala de irigatii, iar din acel vestit miliard de euro din bugetul national, care a fost aprobat printr-o lege in 2015, in momentul de fata s-au investit undeva la 170 de milioane de euro, ceea ce este foarte putin, tinand cont de schimbarile climatice si de seceta pedologica care a afectat o parte importanta din Romania in anul 2020. E clar ca avem nevoie de irigatii si de refacerea intregii infrastructuri de irigatii ca sa putem avea o productie constanta. Suma totala a acestui program este de aproximativ 5,5 miliarde de euro din bani europeni, ceea ce inseamna ca ne va da sansa sa putem sa reabilitam intreaga infrastructura principala de irigatii, desecare si drenaj", a precizat Dumitru.
 
Oficialul Ministerului Agriculturii sustine ca suma de 5,5 miliarde de euro va permite reabilitarea sistemului de irigatii pe aproximativ 3 milioane de hectare, iar o suprafata similara pe desecare si drenaj.
 
"In momentul de fata suntem in stadiul in care fundamentam fisa masurii pe care o vom trimite la Comisia Europeana si Comisia va aproba aceasta linie de finantare. Credem noi ca numai cu bani europeni se pot realiza investitii in infrastructura principala de irigatii, de desecare si drenaj, si aceasta poate fi ultima sansa pe care Romania o are ca sa poata sa redea in sistem de irigatii aproximativ 3 milioane de hectare si pe desecare si drenaj alte 3 milioane de hectare", a afirmat Emil Dumitru.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h
Din punct de vedere tehnic, in primii doi ani, respectiv in 2021 si 2022, Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF) trebuie sa fie pregatita sa contracteze 70% din valoarea totala a programului, iar reabilitarea trebuie sa se finalizeze nu mai tarziu de anul 2027, pentru a se putea face decontari cu Comisia Europeana.
 
"In noiembrie se notifica Comisia Europeana, se primeste acceptul, speram ca va fi unul pozitiv, daca vor mai fi schimburi de opinii pe ceea ce inseamna observatiile Comisiei va trebui sa raspundem foarte repede si de la anul, practic, operationalizam acest program de rezilienta care va avea inclusiv componenta de asistenta tehnica, iar cei care lucreaza cu aceste fonduri vor putea fi platiti din bani europeni. Vom face repede caietele de sarcini pe amenajarile de irigatii, desecare si drenaj, pe care o sa le lansam pentru a putea fi contractate pe procedura de achizitie publica cat mai repede cu putinta, pentru ca vom fi contratimp pe ceea ce inseamna obligatia statelor de a contracta in primii doi ani 70% din totalul sumei, ceea ce inseamna aproape 4 miliarde de euro pe care trebuie sa-i semnam si sa avem contracte pana in 2023", a explicat secretarul de stat in MADR.
 
Dumitru a subliniat ca s-a reusit obtinerea unei sume foarte bune pentru reabilitarea acestei infrastructuri critice, iar cu suma de 23 de miliarde de euro care va veni prin Politica Agricola Comuna (PAC), "vom avea sansa de a schimba cu adevarat fata agriculturii din Romania".
 
"Am reusit sa obtinem 5,5 miliarde de euro din programul de rezilienta, este foarte bine. Domnul Bolos (ministrul Fondurilor Europene, Marcel Bolos n.r.) a inteles nevoia de finantare a acestei infrastructuri critice si MFE este un partener al MADR", a mai spus Dumitru.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 3.33 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016