Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Dupa gaz si curent, creste si pretul lemnului de foc

dupa-gaz-si-curent-creste-si-pretul-lemnului-de-foc

Scumpirile se tin lant! Dupa cresterile de pret inregistrate la gaz si curent, acum si lemnul de foc tine pasul cu majorarile.


Pretul gazelor a ajuns la 120 de Euro pentru echivalentul energetic 1 MWh, ba chiar sunt semnalate preturi de retail la consumator spre pragul de 150 de Euro/MWh. Avem si o crestere aproape proportionala a preturilor lemnului de foc.
 
In Europa, 60% din resursa de lemn este folosita in diferite forme pentru productia de energie, iar acest procent este probabil chiar si mai mare in Romania prin:
  • consumul de lemn de foc al populatiei – peste 3,5 milioane de gospodarii folosesc lemnul;
  • sectorul energiei termice si electrice din biomasa;
  • consumul de bricheti si peleti;
  • consumul intern al industriei lemnului, care foloseste energie termica pentru uscarea cherestelei, in special.
 
Productia de energie este o forma de utilizare a lemnului si este normal ca pretul lemnului sa fie conectat la piata energiei. Problema pentru industria lemnului apare in momentul in care resursa pentru prelucrare industriala incepe sa mearga in lemn de foc sau lemn pentru energie.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
Raportat la puterea calorica, o tona de biomasa lemnoasa echivaleaza cu 2 pana la 4,2 MWh, in functie de specia si umiditatea lemnului. Daca biomasa lemnoasa este sub forma peletilor sau brichetelor, poate ajunge la 4,8 MWh echivalent energetic. La preturile actuale din piata pentru lemnul de foc – in medie de 500 de lei/tona – incalzirea cu lemne este de 2,5 pana la 5 ori mai ieftina decat cea pe gaze!
 
Utilizarea peletilor si brichetelor, cu randamente energetice maximale, chiar la preturi de 1.200 lei/tona inca este de doua ori mai ieftina decat aceeasi energie din utilizarea gazelor.
 
Explozia preturilor lemnului de foc pune presiune pe disponibilitatea si preturile resursei de lemn pentru industrie. Preturile resursei in Romania, de 120-140 de Euro/m3 la busteanul de gater din rasinoase si respectiv  catre 120 de Euro/m3 la cel de fag, sunt cu cel putin 20-40% peste preturile pietelor internationale din Europa.
 
Rezultatul este restrangerea ofertei si cresterea concurentei pe putina resursa de calitate folosita si de industria placilor. Pentru peleti si brichete a ramas foarte putina resursa, ceea ce a dus la oprirea multor capacitati de productie.
 
"La nivel national, un alt factor de presiune urias este restrangerea ofertei de masa lemnoasa prin blocarea amenajamentelor silvice pentru realizarea evaluarilor de mediu si piedicile puse de SUMAL", sustin reprezentanti Prolemn.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.38 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016