Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

EVZ: Din cabina de tractor, la viaţa de apicultor


În urmă cu 11 ani, buzoianca Simona Necula a hotărât că este vremea să renunţe la cele 120 de hectare de teren pe care le cultiva cu cereale pentru o afacere mult mai plăcută: apicultura.
Amara este un sat de 1.700 de locuitori din comuna Balta Albă, judeţul Buzău. Se ajunge aici pe un drum asfaltat, care pleacă din Râmnicu-Sărat. Înainte de a intra în sat, sar în ochi sutele de hectare cultivate cu floarea soarelui sau rapiţă, dar şi salcâmii care mărginesc şoseaua. Aceste plante fac ca zona să fie excelentă pentru albinărit.

„La mine, totul a pornit ca o tradiţie”, spune Simona Necula, în vârstă de 38 de ani, care a renunţat la viaţa în Râmnicu-Sărat pentru traiul de la ţară. Bunicul Simonei era, în comunism, unul dintre numeroşii apicultori din Amara. Nepoata a împrumutat pasiunea pentru albinărit şi a început timid, în 1999, cu o mână de stupi.

A lăsat 120 de hectare de pământ pentru 43 de stupi

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Dar aceasta nu a fost nici pe departe prima experienţă în agricultură a Simonei. Ba chiar, până să se apuce de stupi, a suit şi la volanul unui tractor. „Aveam o grădină, ţin minte că aveam maşini întregi de salată, de mărar, vindeam de toate la piaţă. Apoi, cu soţul, m-am ocupat de o asociaţie agricolă. Aveam 50 de hectare, pământul nostru plus cel luat în arendă”, spune ea. Însă, fără irigaţii, cu un preţ de nimic la grâu şi producţii din ce în ce mai mici de la an la an, familia Necula a hotărât că e vremea pentru altceva.

Au hotărât să cultive în continuare 10 hectare de teren, pământul lor, şi să mizeze pe succesul unei afaceri cu albine. Dacă în agricultura „la hectar” în familia Necula cânta cocoşul, în albinărit vioara-întâi a fost mereu Simona. „Este o plăcere să lucrezi cu animale atât de inteligente”, spune femeia-apicultor. Are în mână un fagure artificial (foto dreapta) şi explică: „Îşi construiesc singure cămăruţe pe fagure: în mijloc pun puii, pe margini au spaţii în care depun mierea, aici jos sunt trântorii, care sunt daţi afară din stup toamna, pentru că nu produc nimic”.

Citeste mai mult in Evenimentul Zilei
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton