Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Excesul de apă din câmp a cauzat, deja, pierderi la principalele culturi agricole
Rezultatele anului agricol 2010 sunt pe muchie de cuţit. Deşi stratul gros de zăpadă a protejat culturile înfiinţate toamna trecută, ploile căzute în această primăvară au cauzat întârzieri mari în campania de primăvară. Lucrări importante precum tratamentele fitosanitare, aplicarea îngrăşămintelor şi semănarea culturilor din epoca întâi au fost amânate sau chiar compromise. Niculae Ştefan, preşedintele Federaţiei Agrostar, precizează.
"Recoltele de toamnă ar putea fi compromise din cauza nivelului prea mare de apă. Totodată, prelungirea iernii şi a precipitaţiilor va duce la întârzieri la recoltele de primăvară, deci practic vom mânca mai târziu legume româneşti. Pregătirea terenului pentru culturile de toamnă va întârzia şi ea din acelaşi motiv"
Viţa-de-vie, culturile medicinale şi păioasele, afectate până în prezent
Cele mai afectate culturi, până în momentul de faţă, au fost cele de plante medicinale, în proporţie de 23,25%, de rapiţă, în proporţie de 14,58%, şi cele de viţă-de-vie, în proporţie de 12,48%. "Viţa-de-vie mai poate fi însă salvată în următoarea perioadă chiar dacă, în unele zone, a fost afectată circa 15%-20% din recoltă. Viţa-de-vie este afectată de temperaturile sub 20 de grade Celsius. Astfel că, din acest punct de vedere, nordul Moldovei a fost cel mai afectat. Fermierii de-acolo ne-au anunţat că recolta a fost afectată în proporţie de 20%-25%", a declarat Ovidiu Gheorghe, director general al Patronatului Naţional al Viei şi Vinurilor.
Culturile de grâu, secară şi triticale, care reprezintă cea mai mare suprafaţă însămânţată din România, adică 2,07 milioane ha, au fost afectate în proporţie de 7,91%.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Ameninţaţi de secetă
Potrivit Ministerului Agriculturii, la această dată nu se poate face o estimare sigură a gradului de afectare a culturilor. Din punct de vedere agrotehnic, estimarea producţiei pentru culturile însămânţate în toamnă se face în perioada 15 mai - 15 iunie. Fermierii aşteaptă acum prognozele meteo pentru lunile următoare.
"Dacă va fi secetă, iar oamenii nu vor avea bani să-şi protejeze culturile, recolta de anul acesta va fi dezastruoasă", a declarat Ştefan Niculae, preşedintele Agrostar.
Şi Dragoş Frumosu, reprezentantul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, crede că totul va depinde de precipitaţiile acestei veri. "Dacă în lunile următoare va fi secetă, anul acesta va fi compromis. Suntem pe muchie de cuţit, dar nu e încă foarte târziu. Suntem pe muchie de cuţit, dar nu e încă foarte târziu", a declarat acesta.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura