Facilitati fiscale pentru angajatii din agricultura si industria alimentara
Publicat la data de 17 Mai. 2022 in:
Stiri Odata cu stabilirea unui salariu de baza minim brut in domeniul agricol la suma de 3.000 lei lunar, persoanele care isi desfasoara activitatea in agricultura si industria alimentara vor beneficia de mai multe facilitati fiscale.
Actul normativ promulgat de presedintele Romaniei stipuleaza acordarea de facilitati fiscale persoanelor fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor incheiate cu angajatori care desfasoara activitati in sectorul agricol si in industria alimentara, astfel:
1.scutire de impozit pe venitul din salarii -10%
2.scutire de CASS – 10%
3.reducere a CAS cu 3,75%
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
In ce priveste reducerea CAS, persoanele fizice care realizeaza venituri din salarii si asimilate salariilor din domeniile respective, pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Optiunea se depune in scris, la angajator, acesta retinand contributia aferenta potrivit prevederilor legale.
Conditiile care trebuie indeplinite sunt:
a) angajatorii sa desfasoare pe teritoriul Romaniei activitati in sectorul agricol si in industria alimentara definite de urmatoarele coduri CAEN:
Cod CAEN 01: Agricultura, vanatoare si servicii anexe
011 – Cultivarea plantelor nepermanente;
012 – Cultivarea plantelor din culturi permanente;
013 – Cultivarea plantelor pentru inmultire;
014 – Cresterea animalelor;
015 – Activitati in ferme mixte (cultura vegetala combinata cu cresterea animalelor);
016 – Activitati auxiliare agriculturii si activitati dupa recoltare.
Cod CAEN 10: Industria alimentara
b) angajatorii sa realizeze cifra de afaceri din activitatile mentionate la lit. a) in limita a cel putin 80% din cifra de afaceri totala.
"Prin derogare de la prevederile art. 164 (...) din Codul muncii, pana la sfarsitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna, reprezentand in medie 17,928 lei/ora. In perioada 1 ianuarie 2023 - 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata va fi de minimum 3.000 lei lunar, fara a include indemnizatiile, sporurile si alte adaosuri, pentru un program normal de lucru in medie de 167,333 ore pe luna", mai prevede actul normativ.
De asemenea, noua lege mai prevede ca „perioadele lucrate in sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizatie de somaj si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca acordate in conformitate cu legislatia in vigoare”.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>