Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania cere mai multe fonduri pentru sectorul forestier
Proprietarii de paduri cer fonduri europene si sprijinirea sectorului forestier prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014-2020.
Prin Planul National de Dezvoltare Rurala sunt alocate agriculturii fonduri europene in cuantum de 7,1 miliarde euro, in exercitiul financiar 2014-2020, fata de 8,1 miliarde euro in perioada 2007-2013. La aceasta suma se mai adauga, din pilonul de plati directe pe suprafata, alte 10,5 miliarde euro.
Potrivit Federatiei Proprietarilor de Paduri si Pasuni din Romania, din bugetul total PNDR, pentru sectorul silvic au fost alocate fonduri de 79 milioane euro pentru pentru impadurirea terenurilor cu destinatie agricola si crearea perdelelor forestiere. Reprezentantii FPPPR au reprosat autoritatilor sprijinul slab acordat sectorului forestier si atrag atentia ca fondurile pentru dezvoltarea rurala nu trebuie sa fie destinate exclusiv agriculturii.
"PNDR este un instrument de dezvoltare rurala, nu numai agricola, iar la nivel european sprijinul pentru domeniul forestier este inclus in PNDR. Sunt foarte multe zone rurale, indeosebi la munte, in care resursele si activitatile forestiere sunt singurele activitati care sustin spatiul rural sau au o pondere insemnata in economia locala. Pe axa de impaduriri, nu are justificare economica pentru un proprietar de teren agricol sa opteze pentru impadurire, atata timp cat subventia pe teren agricol este intre 160-400 euro/ha, iar un teren forestier aduce numai costuri. Tererurile neproductive agricol nu vor fi puse in valoare prin folosinta silvica in lipsa unor stimulari adecvate pentru proprietari, aceasta fiind si cauza esecului masurii de impaduriri din exercitiul financiar PNDR anterior", precizeaza reprezentantii federatiei, intr-un comunicat.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Acestia cer defalcarea cu destinatie clara a unei sume pentru constructia de drumuri forestiere, din suma totala de 400 milioane euro pentru accesibilizarea fermelor. De asemenea, acestia cer alocarea catre sectorul forestier a unor sume din masurile destinate in prezent platilor pe agromediu (30% din PNDR, adica peste 2 miliarde euro), astfel incat aceste fonduri sa nu mai mearga doar catre pasuni si fanete, ci si catre proprietarii de paduri.
Totodata, FPPPR atrage atentia ca slaba finantare a sectorului forestier va duce la exploatarea intensiva a padurilor, la amplificarea fenomenului taierilor ilegale, precum si la instrainarea masiva a terenurilor forestiere. Pana in prezent, fondurile de investitii au cumparat deja 400.000 hectare de paduri.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News