Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Fermierii afiliati asociatiei Agrostar protesteaza la Cotroceni
Sindicalistii din agricultura reclama lipsa Contractului Colectiv de Munca, un document care lipseste cu desavarşire in ultimii 5 ani pentru aceste sector, dar si a reglementarilor din Legea Vanatorii.
„Federatia Agrostar, cat si Blocul National Sindical au facut nenumarate demersuri in vederea negocierii si incheierii acestuia, numai ca, din pacate, in sectorul agricol nu exista patronat infiintat conform Legii 62/2011 republicata - Legea dialogului social. Prin lipsa contractului colectiv de munca pe sectorul agricol sunt vatamate drepturile lucratorilor din acest sector. De asemenea, lipsa contractului colectiv pe sector lasa descoperiti si angajatorii, deoarece mare parte nu mai au un document sectorial la care sa se raporteze pe de o parte, iar pe de alta parte drepturi care sunt acordate lucratorilor in acest moment nu mai au o baza legala. Este anormal ca in unul din cele mai mari sectoare economice din Romania lucratorii sa nu fie acoperiti de un contract care sa prevada drepturi minime”, a declarat secretarul general al Agrostar, Horatiu Raicu.
In ceea ce priveşte Legea Vanatorii, reprezentantii Agrostar considera ca legea in vigoare este la fel ca si in momentul in care Federatia a scos in strada 8.000 de crescatori de ovine şi caprine la sfarsitul anului trecut.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
valabila 48h
Potrivit Agrostar, Ordonanta de Urgenta data de Guvernul Romaniei si-a incetat valabilitatea, iar crescatorii de animale vor fi nevoiti sa iasa din nou in strada sa ceara modificarea acestei legi, intrucat nu vor mai putea pasuna incepand din toamna.
De asemenea, Agrostar afirma ca acesti crescatori de animale primesc subventie cu mult mai mica decat ceilalti crescatori din Uniunea Europeana, au probleme cu vanzarea animalelor, din cauza pretului derizoriu, isi vand laptele la un pret de nimic, nu au unde sa isi vanda lana, etc.
Totodata, Agrostar atrage atentia asupra subfinantarii sectorului agricol in ansamblul sau, lipsei de predictibilitate fiscala, cat si intarzierii de la an la an la acordarea subvenţiilor in sectorul agricol.
„Intarzierea la plata subventiilor care trebuiau acordate in anul 2015, dar si intarzierea celor care trebuiau platite in anul 2016, nu au facut altceva decat sa decapitalizeze agricultorii, deoarece parte din acestia si-au luat credite de la banci pe baza adeverintei eliberate de catre APIA, culmea tot de catre stat, iar cum sunt somati de banci sa ramburseze creditele care, culmea au fost acordate in cuantum egal cu subventia minus comisionul pe care agricultorul il plateste. Practic, prin aceasta gaselnita de a emite o adeverinta cu care te duci la banca ca sa iţi iei subvenţia, deci dreptul tau pentru ca lucrezi pamantul sau cresti animale, mai platesti si comisioane tot bancii. Mai mult, in acest an, ca urmare a intarzierii la plata subventiilor, agricultorii platesc statului dobanzi si penalitati la plata impozitelor si taxelor locale deoarece nu au avut sumele necesare pentru a-şi achita debitele asteptand plata subventiilor, din care o parte au venit cu foarte mare intarziere, iar o parte nu se ştie exact cand se vor plati”, masi afirma Horatiu Raicu.
In opinia reprezentantilor Agrostar, agricultura se confrunta si cu lipsa stimulentelor acordate de stat, asa numitele subventii indirecte, stimulente de natura sa incurajeze productia si sa creeze locuri de munca.
„Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale in ultimii ani nu a facut altceva decat sa administreze sumele de bani venite de la Uniunea Europeana cu titlu de subventii, sa plateasca de la bugetul de stat subventiile angajate de Romania. Practic, s-a transformat intr-o agentie de plati, platita tot de catre agricultori. Ministerul Agriculturii uita faptul ca se ocupa si de dezvoltarea rurala, mediul rural aflandu-se intr-o saracie crunta, cu o populatie decimata si imbatranita. Nu se intelege ca pentru a dezvolta mediul rural trebuie sa capitalizezi fermierii, trebuie sa creezi premisele productiei, dar si comercializarii asupra careia nu s-a aplecat nimeni, fermierii fiind lasati la mana intermediarilor, care castiga de 10 ori mai mult decat un agricultor”, sustine secretarul general al federatiei.
Nu in ultimul rand, sindicalistii reclama lipsa de viziune in ceea ce priveste cercetarea agricola si faptul ca, din cauza subfinantarii acesteia, in prezent sunt lucratori care au salariul brut de incadrare sub salariul minim pe economie intrucat sunt platiti conform Legii unice de salarizare.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 4.5 din 3 voturi