Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Fermierii bihoreni sunt în top la accesat fonduri europene
În Regiune 6 de Dezvoltare Nord Vest, Bihorul este în top din punct de vedere al accesării fondurilor europene pentru agricultură. Un număr de 212 afaceri agricole au fost finanțate prin fonduri SAPARD, iar 160 au obținut finanțare prin fondurile post aderare.
Întreprinzătorii bihoreani au realizat ferme de vaci sau porci, hale de depozitare și ambalare a produselor agricole, fabrici de procesare a laptelui sau cărnii, uscătoare de cereale, modernizarea unei secții de vinificație, dar și cabinete medicale, ateliere de tâmplărie sau pensiuni agroturistice. „Anul trecut și anul acesta, la măsurile deschise, au fost depuse 329 de proiecte. Până acum au fost selectate și semnate contracte de finanțare pentru 160 de proiecte, în valoare totală de 74,39 milioane de euro”, spune Florian Vesa, directorul Oficiului pentru Plăți și Dezvoltare Rurală Bihor.
Fermierii bihoreni au învățat repede să apeleze la ajutorul consultanților pentru partea birocratică a accesării fondurilor europene. Vlad Mihuț, managerul companiei de microfinanțare și consultanță Romcom spune că avantajul indirect al acestor fonduri este că obligă firma să își clarifice problemele legate de proprietate, transcrieri, arende, să lucreze curat și îi introduce pe fermieri în lumea afacerilor cu plan de dezvoltare constant, pe termen mediu și lung. „Producătorul agricol trebuie să știe din start că echipamentele sau construcțiile realizate din finanțări europene trebuie să rămână în proprietatea lor cel puțin cinci ani de la finalizarea investiției, iar dacă implementează proiectul doar parțial, va rambursa o parte din banii primiți ca finanțare nerambursabilă”, precizează Vlad Mihuț. Un alt risc este ca întreprinzătorul să se întindă „mai mult decât îi este plapuma” și să nu poată accesa un credit pentru partea sa de cofinanțare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Adevarul
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News