Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Fermierii care nu au obţinut cofinanţarea de la banci vor pierde proiectele
Ministerul Agriculturii va verifica în termen de 30 de zile toate proiectele europene de investiţii în agricultură aflate în derulare, iar acele lucrări care nu mai pot fi cofinanţate de către firmele private contractante vor fi reziliate.
Premierul Emil Boc s-a întâlnit ieri, la Ministerul Agriculturii, cu reprezentanţi ai băncilor comerciale şi ai Băncii Naţionale a României, pentru a discuta modalităţile de deblocare a creditării în agricultură. La finalul discuţiilor, şeful guvernului a arătat că una dintre problemele identificate este aceea că, în 2008, firmele nu erau obligate să prezinte băncilor scrisori de confort sau declaraţii pe proprie răspundere pentru a obţine credite destinate agriculturii, iar mulţi dintre contractori sunt în prezent în imposibilitatea de a mai asigura cofinanţarea acestor proiecte.
Premierul a precizat astfel că a convenit cu băncile ca acele proiecte pentru care firmele nu mai pot asigura cofinanţarea să fie reziliate. „Invitaţia noastră directă pentru cei cu probleme de finanţare este să meargă la bancă pentru a discuta şi negocia condiţiile de creditare, astfel încât să poată continua proiectele. Acolo unde există un minimum de bancabilitate, proiectul va continua, dar unde nu există nici măcar condiţii minimale pentru bancabilitate, contractul se va rezilia. Noi, ca ţară, nu putem sta la nesfârşit şi aştepta ani în şir să vedem dacă unii merg sau nu la bancă pentru credite, deoarece pierdem bani europeni“, a spus Boc.
Va prezentam, mai departe, declaratiile primului ministru Emil Boc.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Emil Boc: Până în momentul de faţă, în agricultură am investit, în anul 2010, 2,6 miliarde de euro reprezentând bani pentru subvenţii, plata pe suprafaţă, plăţi pentru investiţii - bani atât de la Uniunea Europeană, cât şi din bugetul naţional. Pentru 2011, în proiectul de buget avem 3,3 miliarde de euro pentru agricultură, o sumă extrem de importantă, care va contribui la modernizarea agriculturii româneşti şi la realizarea obiectivului pe termen mediu şi lung pe care îl avem, de a face din agricultură o sursă importantă de creştere economică în România şi de a transforma România dintr-o ţară importatoare de produse agroalimentare într-o ţară care să exporte asemenea produse agroalimentare. Avem o piaţă de 22 de milioane de oameni şi, din nefericire, încă se importă foarte mult produse agroalimentare în această ţară. Prin această politică orientată inclusiv prin investiţiile menţionate, ne propunem realizarea obiectivului pe termen mediu şi lung de a avea România ca ţară exportatoare de produse agroalimentare.
Trecând la problemele curente, discuţia cu băncile a fost focalizată pe un subiect direct legat de Ministerul Agriculturii: deblocarea şi continuarea creditării pentru agricultură, atât pe componenta fondurilor europene, cât şi pe componenta generală de finanţarea a investiţiilor în agricultură. Mă refer la componenta pe fonduri europene întrucât, în anul 2008, de exemplu, când s-au aprobat unele proiecte pe fonduri europene în agricultură, nu se cerea din partea băncilor scrisoare de confort sau declaraţie pe proprie răspundere cu privire la asigurarea surselor de finanţare. În acest context, au apărut multe situaţii în care cei care au câştigat proiectele europene nu pot să mai ducă până la capăt datorită imposibilităţii de a-şi asigura cofinanţarea - şi mă refer aici la firmele private. De aceea, astăzi am discutat cu băncile câteva modalităţi pragmatice prin care putem să-i sprijinim pe cei care se au în derulare proiecte europene şi au greutăţi în accesarea fondurilor, a creditelor, pentru continuarea proiectelor şi, în al doilea rând, să prevenim ca pe viitor să mai apară asemenea situaţii. Din perspectiva primei ipoteze, invitaţia noastră directă pentru cei care sunt în asemenea situaţii este să meargă la bancă pentru a discuta şi negocia condiţii pentru reluarea creditării astfel încât să poată continua proiectul. Acolo unde există un minim de bancabilitate a proiectului, acesta va fi continuat. Acolo unde nu există îndeplinite nici măcar condiţiile minimale pentru bancabilitatea unui proiect, acel proiect se va rezilia. Noi, ca ţară, nu putem să stăm la nesfârşit într-o asemenea situaţie în care să aşteptăm ani de zile în şir să vedem dacă unii merg sau nu la bancă să obţină credite pentru că pierdem bani europeni. De aceea, Ministerul Agriculturii a fost mandatat să facă o analiză a tuturor proiectelor în derulare, acolo unde se vine cu asigurarea cofinanţării, proiectul să meargă mai departe, iar unde nu există această posibilitate, într-un termen stabilit, să poată impune rezilierea contractelor astfel încât să utilizăm şi să nu pierdem pentru viitor banii europeni, ca ţară.
În ceea ce înseamnă noile sesiuni de proiecte care vor fi angajate, am convenit ca Ministerul Agriculturii, împreună cu Fondul de Garantare Agricol şi cu băncile să încheie protocoale de colaborare, astfel încât să se precizeze foarte clar că în aprecierea unui proiect, pe de-o parte, să avem condiţia unei scrisori de bancabilitate neangajantă sau, cum s-ar spune, o scrisoare de confort neangajantă, care să se transforme într-o scrisoare de confort angajantă în momentul în care proiectul este aprobat şi, de la semnarea, de la aprobarea proiectului până la semnare, să vină titularul proiectului cu scrisoarea de confort angajantă, după ce în prealabil a obţinut, de la bancă, înainte de evaluare, o scrisoare de confort neangajantă cu privire la viabilitatea proiectului.
Este o măsură de siguranţă atât pentru investitori, cât şi pentru noi, pentru România, că aceşti bani europeni vor fi cheltuiţi în timp şi la timp, pentru că această procedură care a fost începută în 2008, fără a se asigura sursele de finanţare şi fără de a verifica existenţa acestui lucru, ne pune astăzi în situaţia de a reevalua foarte multe proiecte europene.
În privinţa autorităţilor publice, aici noi am luat o decizie directă în Guvern şi anume primăriile, consiliile judeţene pot lua credite de la bancă pentru a-şi asigura cofinanţarea proiectelor europene cu garanţii de stat, fără ca acel împrumut să intre în plafonul de îndatorare a primăriei şi a consiliului judeţean. Fac încă odată apel la toate autorităţile administraţiei publice din România implicate în proiecte europene să întreprindă demersurile pentru a-şi asigura cofinanţarea prin aceste credite pe care le pot lua cu garanţii de stat, pe baza actelor normative aprobate de către Guvern, pentru că pe această cale se pot implementa proiectele europene - aici avem cea mai mare problemă în momentul de faţă – în implementare. Iar cofinanţarea este o componentă a implementării, iar Guvernul face toate demersurile instituţionale posibile, astfel încât aceşti bani să ajungă în fondurile primăriilor, iar prin intermediul colaborării cu băncile, întreprinzătorii mici să aibă acces la creditele astfel încât să-şi poată cofinanţa proiectele europene. Dar fără o responsabilitate din partea tuturor, nu se poate realiza acest lucru. Acesta a fost şi motivul pentru care m-am aflat astăzi aici, să discut personal cu băncile această deblocare a creditării, pentru că de ea depinde în bună parte şi reluarea creşterii economice a României având în vedere faptul că, ştiţi bine, creditul este sângele unei economii şi asigură, practic, funcţionalitatea sistemului nostru economic.
Reporter: Aveţi promisiuni din partea băncilor că lucrurile se vor rezolva şi se va debloca creditarea?
Emil Boc: V-am spus ce am convenit, nici mai mult, nici mai puţin: încheierea acestor protocoale între bănci, pe de-o parte, minister, APDRP şi Fondul de agricol garantare, astfel încât să inducem pentru viitor posibilitatea aceasta a scrisorii de confort neangajante în prima fază şi angajante după semnarea contractului, pentru a avea bancabilitatea finanţării proiectului asigurată. Pentru proiectele aflate în derulare am convenit să fie o evaluare a acestora, iar oameni să meargă la bănci astfel încât să poată avea un răspuns, se poate sau nu se poate să fie finanţat proiectul şi programul european implicit. Iar Ministerul Agriculturii va face, în maxim 30 de zile, un inventar al tuturor proiectelor care se află în derulare şi care pot avea sau nu bancabilitate asigurată.
Reporter: Există motive întemeiate pentru scumpirea alimentelor?
Emil Boc: Nu este treaba primului-ministru să regleze preţurile şi nu poate primul- ministru să regleze preţul alimentelor din această ţară.
Reporter: Veţi discuta cu FMI despre reducerea cotei unice şi a CAS-ului?
Emil Boc: Vreau să ştiţi că de mâine delegaţia FMI se va afla în România. Ce vom discuta va afla în primul rând partenerul de la FMI, Comisia Europeană şi de la Banca Mondială, în cadrul discuţiilor de acolo şi nu prin intermediul mass-media, este o chestiune de curtoazie elementară. De discutat vom discutăm în primul rând în cadrul întâlnirii şi după aceea o să vă prezentăm concluziile. De aceea nu voi intra în nici o speculaţie astăzi sau mâine. La finalul discuţiilor vă vom spune concluziile.
Reporter: Este impozitarea pensiilor o soluţie, vă gândiţi la asta?
Emil Boc: Nu voi discuta nimic pe această temă.
Reporter: De când ştiaţi sau de când nu ştiaţi exact de acele stimulente?
Emil Boc: Singurul care este în măsură să facă ceea ce trebuie pentru acest sistem este ministrul Ialomiţianu, care a luat decizia de a face ceea ce este corect cu sistemul, pe de-o parte, în cadrul legii salarizării unitare să se rezolve această problemă în manieră corectă pentru salariaţii care sunt la Ministerul Finanţelor, la Ministerul Muncii sau în altă parte şi să fie trataţi în manieră echilibrată. iar pe de altă parte, până la această adoptare - şi sper că astăzi se rezolvă în Camera Deputaţilor - aceste stimulente să fie acordate numai pe bază de performanţă. Vă mulţumesc.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura