Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Fermierii doljeni, atacaţi din satelit
3.000 de fermieri din Dolj nu-şi pot primi subvenţiile pe suprafaţa cultivată din cauza harababurii din planşele comparate cu fotografiile din satelit, care dovedesc amplasamentul şi cultura de pe terenuri. Agricultorii arată cu degetul către APIA Dolj, instituţia aruncă pisica moartă la firma care a interpretat datele din documente şi la primari, iar societatea îi arată Agenţiei obrazul spunând că nu-şi face treaba.
Milioane de lei stau blocate în conturile APIA, în timp ce fermierii se chinuiesc să facă rost de bani pentru recoltatul grâului. Un mecanism gândit de Uniunea Europeană pentru acordarea subvenţiei agricole a fost aplicat după metoda mioritică. Aceea de a pune piedici, din prostie sau lene, agriculturii, sufocată de fărâmiţarea terenurilor şi de lipsa utilajelor. În loc să se ocupe de recoltat, fermierii doljeni aleargă disperaţi pe holurile Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Dolj pentru a primi banii ce li se cuvin. Greşeli pe bandă rulantă, de care nu se fac vinovaţi, îi împiedică să intre în posesia subvenţiei fără de care unii nu vor avea ce pune pe masă.
O sută de euro pe hectar este subvenţia pe care Uniunea Europeană o acordă producătorilor agricoli. Condiţia este să aibă teren şi să-l cultive. UE nu plăteşte haotic, ci după reguli bine stabilite. Pentru ca banii să ajungă la cei care lucrează efectiv pământul, Uniunea a cerut ca autorităţile naţionale să angajeze o firmă care să efectueze fotografii din satelit ale suprafeţelor de teren şi apoi să le interpreteze. Firma Gauss din Timişoara a fost desemnată să interpreteze datele din fotografii, prin teledetecţie. Pe baza unor coduri de culoare care certifică existenţa culturilor declarate de fermieri, firma respectivă confirmă acest lucru. În plus, tot pe baza fotografiilor, Gauss stabileşte dacă suprafaţa de pământ a fermierului corespunde cu cea din acte şi dacă a fost corect amplasată. În caz că fotografia nu „bate“ cu hărţile întocmite pe baza declaraţiilor fermierilor, atunci firma dă o notă de neconformitate, iar cultivatorii nu primesc nici un ban, aşa cum este situaţia în Dolj şi în toată ţara. Până aici lucrurile sunt clare. „Telenovela“ începe când intră în scenă primăriile şi angajaţii APIA.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Teledetecţia pentru care a fost angajată firma Gauss nu ar putea avea loc dacă, iniţial, aceasta nu ar deţine hărţile cu care să compare fotografiile. Hărţile sunt întocmite empiric, pe genunchi sau în biroul primarilor. Fermierului i se prezintă o hartă din satelit fără coordonate sau vecini. Pe respectiva hârtie sunt doar blocurile de tarlale şi parcele. Acesta se vede, astfel, nevoit să ghicească pe unde ar veni terenul pe care îl lucrează el. După ce se scarpină în cap, îşi face curaj şi alege un punct de pe hartă. La fel procedează şi ceilalţi agricultori. Dacă nu au ghicit bine, ghinionul lor. Nu primesc nici un ban! Hărţile, completate în acest fel, ajung la APIA, care le trimite apoi la Gauss pentru interpretare. Iar de la firmă răspunsul nu poate fi decât negativ. Chiar şi în această situaţie, dosarele ar putea fi aprobate, dacă angajaţii APIA Dolj s-ar deplasa din birouri pe teren pentru rectificarea greşelilor. După cum spun fermierii cu care a discutat GdS, greu prinzi picior de funcţionar pe mirişte.
Citeste mai mult in Gazeta de Sud
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura