Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Fermierii si producatorii trebuie sa ajunga la o intelegere pentru ca TVA la lapte sa fie redus
Este anuntul facut de ministrul Finantelor, Darius Valcov, care a precizat ca cele doua categorii trebuie sa ajunga la un consens.
Potrivit proiectului de modificare a Codului Fiscal, aflat in dezbatere publica, cota standard de TVA urmeaza sa scada de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016 si la 18% de la 1 ianuarie 2018. De asemenea, pentru carne, legume, peste si fructe cota de TVA urmeaza sa fie redusa la 9%.
O reducere a TVA la 9% pentru lapte si produsele lactate va fi luata in considerare dupa ce fermierii si producatorii vor ajunge la un consens, a declarat ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov.
„Singurul motiv pentru care laptele nu a fost introdus in prima varianta a Codului Fiscal a fost acela ca fermierii nu au dorit acest lucru. Au sustinut producatorii un lucru si fermierii alt lucru. Se pare ca acum au ajuns la un consens sau incearca sa ajunga la un consens. Exista mai multe posibilitati si, in urmatoarea prezentare a Codului, dar si in dezbaterea din Parlament, dumnealor sa ajunga la un consens pentru ca, practic, din alimentele de baza doar laptele a fost scos pe acest singur considerent”, a explicat Valcov.
Intrebat care va fi impactul bugetar daca TVA se va reduce si in cazul laptelui, ministrul Finantelor a precizat ca acesta nu va fi unul foarte mare.
„Impactul bugetar nu este foarte mare, dar nu vrem sa cream in piata aceste dezechilibre si contre intre diferiti actori. In momentul in care vom avea un consens, asa cum am avut la carne si celelalte produse, vom lua in considerare aceasta propunere. Pana atunci, nu ar fi corect sa facem acest lucru”, a subliniat seful de la Finante
Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) a transmis, joi, o scrisoare catre ministerele Finantelor si Agriculturii, dar si la Parlament, in care solicita reducerea TVA la 9% si la lapte si produse lactate, considerand discriminatorie scaderea taxei doar pentru unele alimente.
„Reducerea TVA la lapte si produse lactate va diminua comertul cu produse lactate nefiscalizate, va creste calitatea nutritiva si siguranta alimentara pe filiera laptelui, avand un beneficiu final semnificativ asupra cosului zilnic al consumatorului roman. Reafirmam pozitia noastra care pledeaza pentru un nivel scazut al TVA, de 9%, pentru lapte materie prima si produse lactate si eliminarea, prin acest mod, a oricarei discriminari intre alimente de baza si, implicit, intre consumatori, in conditiile in care fiecare dintre acestea trebuie sa isi gaseasca locul intr-o nutritie echilibrata si sa contribuie la starea de sanatate a populatiei”, a declarat presedintele APRIL, Dorin Cojocaru.
Intr-un comunicat remis ieri APRIL, ca reprezentant al industriei de procesare a laptelui, solicita completarea proiectului de Cod Fiscal cu introducerea cotei reduse de 9% si la lapte crud, lapte pasteurizat, produse si subproduse lactate, precum si la derivatele acestora.
Prin ordin comun al ministrului Finantelor Publice si ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se prevad codurile NC ale produselor care se incadreaza in aceasta categorie.
De asemenea, asociatia patronala considera ca introducerea laptelui si a produselor lactate printre alimentele care vor beneficia de reducerea la 9% a cotei TVA va corecta o mare eroare ce s-ar putea reflecta negativ asupra viitorului industriei laptelui din Romania si al consumatorilor.
O reducere a TVA la 9% pentru lapte si produsele lactate va fi luata in considerare dupa ce fermierii si producatorii vor ajunge la un consens, a declarat ministrul Finantelor Publice, Darius Valcov.
„Singurul motiv pentru care laptele nu a fost introdus in prima varianta a Codului Fiscal a fost acela ca fermierii nu au dorit acest lucru. Au sustinut producatorii un lucru si fermierii alt lucru. Se pare ca acum au ajuns la un consens sau incearca sa ajunga la un consens. Exista mai multe posibilitati si, in urmatoarea prezentare a Codului, dar si in dezbaterea din Parlament, dumnealor sa ajunga la un consens pentru ca, practic, din alimentele de baza doar laptele a fost scos pe acest singur considerent”, a explicat Valcov.
Intrebat care va fi impactul bugetar daca TVA se va reduce si in cazul laptelui, ministrul Finantelor a precizat ca acesta nu va fi unul foarte mare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
„Impactul bugetar nu este foarte mare, dar nu vrem sa cream in piata aceste dezechilibre si contre intre diferiti actori. In momentul in care vom avea un consens, asa cum am avut la carne si celelalte produse, vom lua in considerare aceasta propunere. Pana atunci, nu ar fi corect sa facem acest lucru”, a subliniat seful de la Finante
Asociatia Patronala Romana din Industria Laptelui (APRIL) a transmis, joi, o scrisoare catre ministerele Finantelor si Agriculturii, dar si la Parlament, in care solicita reducerea TVA la 9% si la lapte si produse lactate, considerand discriminatorie scaderea taxei doar pentru unele alimente.
„Reducerea TVA la lapte si produse lactate va diminua comertul cu produse lactate nefiscalizate, va creste calitatea nutritiva si siguranta alimentara pe filiera laptelui, avand un beneficiu final semnificativ asupra cosului zilnic al consumatorului roman. Reafirmam pozitia noastra care pledeaza pentru un nivel scazut al TVA, de 9%, pentru lapte materie prima si produse lactate si eliminarea, prin acest mod, a oricarei discriminari intre alimente de baza si, implicit, intre consumatori, in conditiile in care fiecare dintre acestea trebuie sa isi gaseasca locul intr-o nutritie echilibrata si sa contribuie la starea de sanatate a populatiei”, a declarat presedintele APRIL, Dorin Cojocaru.
Intr-un comunicat remis ieri APRIL, ca reprezentant al industriei de procesare a laptelui, solicita completarea proiectului de Cod Fiscal cu introducerea cotei reduse de 9% si la lapte crud, lapte pasteurizat, produse si subproduse lactate, precum si la derivatele acestora.
Prin ordin comun al ministrului Finantelor Publice si ministrului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale se prevad codurile NC ale produselor care se incadreaza in aceasta categorie.
De asemenea, asociatia patronala considera ca introducerea laptelui si a produselor lactate printre alimentele care vor beneficia de reducerea la 9% a cotei TVA va corecta o mare eroare ce s-ar putea reflecta negativ asupra viitorului industriei laptelui din Romania si al consumatorilor.
Autor:
Catalin Adrian Tintareanu
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura