Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fetea, ACA: Productia de miere de albine, compromisa in 2020

fetea-aca-productia-de-miere-de-albine-compromisa-in-2020

Ioan Fetea, presedintele ACA, declara ca productia de miere de albine autohtona va fi compromisa pana la final de 2020.


"Anul apicol este unui ciudat. Rapita nu a rasarit din cauza secetei din toamna si iarna acestui an si, unde a rasarit, s-a ofilit in timpul infloritului. In unele zone s-a facut foarte putina miere la rapita, productia nu s-a realizat nici in proportie de 30-35%, undeva la 2-3 kg pe familia de albine, cantitate pe care nici nu merita sa o extragi. La salcam este cam acelasi lucru. In zona de vest, la Valea lui Mihai, unde este un bazin melifer foarte mare, 70% a fost inghetat. La fel la Caracal si la Valcea, iar unde au fost putine flori nu au secretat. In aceste conditii, nici aici nu facem mai mult de 30% din productia anuala. La tei, suprafetele sunt mici si mierea nu reprezinta nici 5% din productia anuala. Nu avem nicio perspectiva, numai daca ne salveaza floarea soarelui, altfel productia din acest an va fi compromisa si estimez la aceasta data ca va fi cu vreo 15-20% mai mica decat anul trecut, care nu a fost un an apicol bun", a declarat presedintele ACA.
 
In opinia sa, Ministerul Agriculturii ar trebui sa acorde un sprijin financiar si sectorului apicol, nu doar pe zona vegetala, deoarece aceste sectoare "merg mana in mana", apicultura fiind dependenta 100% de vegetal.
 
"ACA a facut o adresa domnului ministru al Agriculturii (Adrian Oros - n. r.) inca din martie a acestui an sa ne sprijine cu 3-4 lei pe kilogramul de miere - doar pentru cei care predau miere fiscalizat, nu pentru toata lumea - ca sa ii stimulam cumva, dar nu am primit niciun raspuns de trei luni de zile. Nu inteleg cum poate sa faca ceva pentru apicultura, in conditiile in care noi depindem suta la suta de sectorul vegetal. Acestea merg mana in mana. Daca te gandesti la un sprijin pentru vegetal, trebuie sa te gandesti si la un sprijin pentru albina. Noi dam si acum sirop si zahar din punguta, pentru ca nu avem ce face. Nu poti sa lasi albina intre perioadele de cules sa nu se hraneasca. Au venit acum ceva ploi si vom vedea cum ne va ajuta floarea soarelui. In caz contrar, va fi un an compromis. Anul trecut a fost un an mai bun fata de 2020, cel putin pana in prezent, dar am primit si un sprijin de la MADR - 20 lei/familia de albine - si am putut intra in iernare cu familiile de albine cat de cat pregatite", a subliniat Ioan Fetea.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h
In privinta pretului la miere, presedintele ACA spune ca apicultorii nu il vor putea creste, intrucat "ne inunda mierea din Ucraina cu 5-6 lei/kilogram", iar acest lucru face imposibila o scumpire a mierii autohtone, mai ale ca romanii nu sunt mari consumatori de astfel de produse.
 
Pe de alta parte, Fetea s-a declarat nemultumit de aparitia unui ordin de ministru prin care se reglementeaza acreditarea stupinelor de elita si a celor de multiplicare, un ordin care a fost facut in opinia sa "asa, pe picior, la miezul noptii", fara consultarea asociatiilor din sectorul apicol.
 
"Noi avem demult o ferma de elita a institutului (Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura - n. r.) si dansii au stabilit niste criterii in acest ordin, dar care nu se pot impune intr-un an-doi. In primul rand, trebuia sa aiba un dialog cu formele asociative, cu cei interesati, dar trebuia sa asigure si o sursa de finantare. Si noi am vrut sa infiintam o stupina de elita, dupa toate canoanele tehnologiei, dar iti trebuie bani. Stupina trebuie sa fie intr-un loc izolat, la 20 de kilometri de alte stupine, iti trebuie un punct de imperechere controlata cu un trantor anume, intr-un areal, la fel la o distanta de 15-20 de kilometri de stupina aceasta. De asemenea, iti trebuie oameni, ceea ce presupune niste cheltuieli, iti trebuie un teren. Cine ti-l da si sub ce forma?! Tot materialul de reproductie din Romania, ca e porc, ca e oaie, ca e vitel, primeste un sprijin financiar, insa albina pentru reproductie nu primeste nimic. Noi o inchidem, nu e o problema, renuntam la ferma de elita, dar cine va mai da matca pentru ferma de multiplicare, pentru ca asa este in toata lumea. In loc sa se gandeasca sa asigure niste fonduri, ei vin si dau cu parul. Am cerut sa ni se dea bani, sa facem ferme de elita in toate regiunile economice, cu fonduri europene, pentru ca Europa da acum bani si s-ar putea investi si in apicultura, dar nu am primit niciun raspuns. Nu se poate ca la orice demers pe care il faci sa nu iti raspunda nimeni nimic!", a explicat pentru Agerpres Ioan Fetea.
 
Ordinul ministrului Agriculturii nr. 134 din 18 mai 2020 privind aprobarea Criteriilor de autorizare a stupinelor de elita si a stupinelor de multiplicare a fost publicat in Monitorul Oficial cu numarul 424 din data de 21 mai 2020.
 
Nu in ultimul rand, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine afirma ca si in cazul Programului National Apicol (PNA) sunt probleme in acest an, pentru ca a fost modificat unilateral. Apicultorii care au peste 75 de familii de albine trebuie sa efectueze mai multe analize decat a fost stabilit initial, pentru a putea accesa masurile din program, iar laboratoarele judetene ale ANSVSA nu fac toate aceste analize.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016