Publicat in: Stiri
Finantari de 240 de milioane de euro din bani europeni, pentru sectorul vitivinicol
Banii ar putea fi accesati in perioada 2019-2023, pentru pentru restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, promovarea vinurilor si asigurarea recoltei.
Sectorul vitivinicol din Romania ar putea beneficia de fonduri europene de aproape 240 de milioane de euro, in perioada 2019 - 2023, pentru restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, promovarea vinurilor si asigurarea recoltei, potrivit unui proiect de hotarare de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
 
Beneficiarii sprijinului financiar sunt persoane fizice sau juridice care isi desfasoara activitatea in sectorul vitivinicol precum si forme asociative ale acestora.
 
Cuantumul anual al sprijinului financiar din partea Uniunii Europene pentru cele cinci masuri prevazute (restructurarea si reconversia plantatiilor viticole, promovarea vinurilor, asigurarea recoltei, investitii, distilarea subproduselor) este de 47,7 milioane euro.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

 
Potrivit notei de fundamentare, Romania a absorbit pana in prezent 80% din alocarea financiara totala prevazuta pe perioada implementarii celor doua programe nationale de sprijin in sectorul vitivinicol, respectiv 2007-2013 si 2014 - 2018.
 
Daca pentru perioada 2009 - 2013 alocarea financiara acordata de Uniune a fost absorbita in totalitate, pentru perioada 2014 - 2018 au existat fluctuatii ale gradului de absorbtie, din cauza modificarilor legislatiei europene si implicit, a implementarii acestora in legislatia nationala, modificari ce au vizat, in principal, sistemul autorizatiilor de plantare, precum si modalitatea accesarii investitiilor.
 
De asemenea, producatorii vitivinicoli detinatori de suprafete mari cultivate cu vita-de-vie au finalizat programele de restructurare /reconversie, in ultima perioada, masura fiind accesata mai mult de producatorii cu suprafete mici si mijlocii, cu putere logistica si financiara mult diferita de a marilor producatori vitivinicoli. Cumulat, pe perioada implementarii celor doua programe nationale de sprijin gradul de absorbtie al fondurilor europene depaseste 80% din alocarea financiara totala.
 
Documentul MADR arata ca in urma consultarilor cu partile interesate si a unei analize a provocarilor si nevoilor viitoare din sector au fost gasite solutii de redresare, aplicate inca din 2017, care vizeaza flexibilizarea termenelor programului; cresterea suprafetei pentru care se poate accesa restructurarea/reconversia plantatiilor viticole pentru fermierii mici, persoane fizice; aprobarea si flexibilizarea metodei de calcul a sprijinului pentru masura de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole si pentru calculul contributiei in natura pentru lucrarile efectuate in regie proprie de catre producatorii mici; modalitatea de implementare a masurii de investitii cu impact asupra producatorilor vitivinicoli; introducerea, in cadrul masurii de investitii, a noi operatiuni eligibile preluate din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR), cu stabilirea demarcarii celor doua programe si aprobarea de sesiuni deschise pentru masurile aprobate.
 
Aplicarea masurilor notificate in cadrul noului Program National de Sprijin al Romaniei in sectorul vitivinicol 2019 - 2023 va conduce la o repozitionare a vinurilor romanesti pe piata interna si internationala, dar va contribui si la un salt calitativ semnificativ in perceptia consumatorilor, se arata in proiect.
 
Proiectul creaza premise pentru realizarea urmatoarelor obiective cu impact macroeconomic: punerea in valoare a potentialului de productie; perfectionarea continua a tehnologiilor de cultura si de
vinificatie pentru obtinerea unor vinuri cu denumire de origine controlata si indicatie geografica; cresterea suprafetelor apte sa produca struguri pentru vin cu denumire de origine controlata; promovarea, cu prioritate, in noile plantatii a soiurilor romanesti pentru vinuri de calitate competitive pe plan european: Feteasca Alba, Feteasca Regala, Tamaioasa Romaneasca, Grasa de Cotnari, Feteasca Neagra, Babeasca Neagra, Cadarca, Francusa si Busuioaca de Bohotin", conform notei de fundamentare.
 
De asemenea, Romania se va putea promova mai bine pe pietele terte odata cu modernizarea tehnologiilor de productie si, implicit, prin obtinerea de vinuri calitativ superioare, dar si prin continuarea implementarii masurii de restructurare/reconversie a plantatiilor viticole, in special pentru viticultorii detinatori de suprafete mici si mijlocii, dar cu potential calitativ inalt, pretabil produselor 'de nisa'.
 
Normele metodologice de acordare a sprijinului financiar, tipul de beneficiari specifici fiecarei masuri eligibile, cheltuielile eligibile pentru fiecare masura, modalitatile de verificare si control, precum si modelul de contract privind punerea in aplicare a programelor de promovare se vor stabili prin ordin al ministrului agriculturii si dezvoltarii rurale.
 
De asemenea, in vederea prefinantarii cheltuielilor aferente masurilor accesate prin PNDR in sectorul vitivinicol 2019 - 2023, in bugetul MADR sunt cuprinse sumele destinate prefinantarii cheltuielilor aferente schemelor de platii care se aplica in agricultura in perioada 2015-2020.

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
MADR pregateste noi investitii. Florin Barbu si Marcel Ciolacu discuta despre noile finantari
Premierul Romaniei s-a intalnit la sediul MADR cu ministrul Florin Barbu pentru a planifica...
AFIR: Fonduri europene pentru achizitia de utilaje
AFIR: Fonduri europene pentru achizitia de utilaje
Cu ajutorul acesteia, crescatorii de animale vor putea accesa fonduri europene in vederea...
Fonduri europene: 300.000 euro/ferma pentru achizitia de utilaje
Fonduri europene: 300.000 euro/ferma pentru achizitia de utilaje
Aceasta linie de finantare din fonduri europene este una mult asteptata de catre fermieri. De...
Fonduri Europene: Achizitia de utijlaje agricole primeste 300.000 euro/proiect
Fonduri Europene: Achizitia de utijlaje agricole primeste 300.000 euro/proiect
In cazul acestor fonduri europene, proiectele se depun la Agentia pentru Finantarea Investitiilor...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton