Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fonduri Europene: Achizitia de utijlaje agricole primeste 300.000 euro/proiect

fonduri-europene-achizitia-de-utijlaje-agricole-primeste-300000-europroiect

Fermierii pot primi fonduri europene pentru achizitia de utilaje agricole, inclusiv tractoare, combine, semanatori, cultivatoare sau plugi. In acest sens, se pot accesa 300.000 de euro pe proiect pentru a moderniza exploatatiile agricole.


In cazul acestor fonduri europene, proiectele se depun la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, fondurile fiind alocate prin PNS. De asemenea, DR-13 - Achizitii de utilaje agricole pentru sectorul vegetal face parte din Planul National Strategic prin care fermierii pot cumpara utilaje cu bani europeni.
 
In ceea ce priveste intensitatea sprijinului public, acesta este de maximum 65% din costurile eligibile. Astfel, beneficiarii vor avea nevoie de suma necesara pentru cofinantare.
 

Conditii

 
Fondurile europene pentru achizitia de utililaje pot fi accesate de catre fermierii care detin exploatatii cu dimensiuni economice ce depasesc minim 12.000 SO. In acest sens, coeficientii sunt stabiliti ca valoare fixa pentru productia agricola, pragul minim fiind de 12.000 SO, echivalent a 19,54 de hectare cultivate cu grau sau a 3,78 de hectare cultivate cu cartofi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
 
In acest sens, soliitantul are obligatia de a reduce dimensiunea economica prevazuta la depunerea cererii de finantare a exploatatiei agricole pe durata de executie a contractului cu mai mult de 15%. Totodata, dimensiunea economica a exploatatiei agricole nu va scadea sub pragul minim de 12.000 SO stabilit in conditiile de eligibilitate. 
 
De asemenea, fermierii eligibili sunt persoane juridice, nu persoane fizice. In afara de acestia, fondurile pot fi accesate de:
 
- cooperative agricole si societatile cooperative care reprezinta interesele membrilor fermieri
 
- grupuri si organizatii de producatori legal constituite in baza legislatiei nationale in vigoare si recunoscute de MADR care deservesc interesele membrilor
 
O conditie importanta de care trebuie sa tina cont fermierii este legata de finantarea investititei. Potentialii beneficiari trebuie sa ia in calcul ca valoarea maxima a sprijinului public va fi de 300.000 euro/proiect, insa intensitatea sprijinului public nerambursabil va fi de maximum 65% din costurile eligibile.
 
Alte conditii:
 
- Investitia trebuie sa se realizeze in cadrul unei ferme cu o dimensiune economica (SO) de minimum 12.000 SO
 
- Solicitantul va figura in sistemul APIA/ANSVSA (dupa caz), anterior depunerii cererii de finantare, cu forma de desfasurare a activitatii economice cu care solicita sprijin prin interventie
 
- Viabilitatea economica a investitiei trebuie sa fie demonstrata in baza documentatiei tehnicoeconomice
 
- Solicitantul trebuie sa demonstreze asigurarea cofinantarii investitiei
 
- Investitia va respecta prevederile legislatiei nationale in vigoare aplicabila proiectului
 
In conditiile in care proiectul prevede investitii in echipamente de irigatii la nivelul fermei, acestea sunt eligibile doar daca indeplinesc conditiile specificate in art. 74 din Regulamnetul UE nr. 2115/2021, iar la nivelul proiectul este demonstrat ca:
 
- in urma evaluarii ex-ante, investitia asigura posibile economii de apa de minimum 10%
 
- in cazul in care investitia afecteaza corpuri de apa subterana sau de suprafata care au fost identificate ca nesatisfacatoare in planul corespunzator de management al bazinului hidrografic din motive legate de cantitatea de apa, este realizata o reducere efectiva a utilizarii apei de minimum 50% din posibilele economii stabilite la punctul a) sau in conformitate cu procentul stabilit de autoritatea competenta (daca este cazul), care sa contribuie la atingerea starii bune a acelor corpuri de apa
 

Prioritate la fondurile europene pentru achizitia de utilaje

 
Proiectele care au prioritate sunt cele care contribuie la incurajarea si dezvoltarea structurilor asociative, dezoltarea structurala, echilibrata a fermelor in sensul consolidarii fermelor medii, promovarea tehnologiilor si tehnicilor moderne cu impact redus asupra mediului, actiuni in scopul gestionarii corespunzatoare a riscurilor de la nivelul exploatatiei, asigurarea echitatii accesarii fondurilor europene.
 
In ceea ce privese lista beneficiarilor, criteriile de selectie vor fi stabilite in consultare cu Comitetul de Monitorizare. De asemenea, interventia DR-13 - Achizitii de utilaje agricole pentru sectorul vegetal este complementara interventiei DR-25. Cea din urma se axeaza pe modernizarea infrastructurii existente, iar DR-26 asigura exclusiv finantare pentru infiintarea sistemelor de irigatii existenta. 
 
Banii care se achita prin AFIR vor acoperi o serie de cheltuieli realizate de fermieri pentru modernizarea fermelor. In acest sens, se vor sprijini investitiile corporale legate de:
 
- extinderea/modernizarea fermelor vegetale respectiv pentru culturi de camp, prin achizitia de echipamente si utilaje agricole performante
 
- achizitia de remorci si semiremorci tehnologice (specializate pentru activitatea agricola), inclusiv cele pentru gestionarea/utilizarea ingrasamintelor si/sau a produselor de protectie a plantelor
 
- achizitionarea de utilaje cu un consum redus de energie, precum si alte investitii care contribuie la reducerea emisiilor de GES (gaze cu efect de sera n.r)
 
- investitii legate de utilizarea solutiilor digitale si de agricultura de precizie
 
- achizitia de echipamente de irigatii atat pentru infiintarea si/sau modernizare in cadrul fermei (doar simple achizitii care nu implica lucrari de constructii-montaj).
 
Vor fi sprijinite investitiile necorporale legate de:
 
- Achizitionarea de tehnologii (know‐how), patente si licente pentru pregatirea implementarii proiectului
 
- Achizitionarea de software, identificat ca necesar in documentatia tehnico-economica a proiectului, etc.
 
Nu toate cheltuielile privind achizitia de utilaje pot fi eligibile pentru DR-13. In acest sens, fermierii nu primesc bani pentru:
 
- Achizitia de cap tractor;
 
- Achizitia de drepturi de productie agricola, de drepturi la plata, animale, plante anuale si plantarea acestora din urma
 
- Cheltuielile cu intretinerea culturilor agricole
 
- Achizitia de mijloace de transport pentru bunuri/marfuri, nespecializate pentru activitatea agricola vizata in proiect
 
- Achizitiile de mijloace de transport persoane/pentru uz personal
 
- Cheltuielile cu spatiile ce deservesc activitatea generala a exploatatiei agricole: spatii administrative, sali de sedinte, spatii de cazare, etc.
 
- Cheltuielile generate de investitiile sprijinite prin Programele Sectoriale finantate prin FEGA
 
In ceea ce priveste valoarea maxima a sprijinului public, acesta va fi de 300.000 de euro/proiect. Potrivit datelor PNS, alocarea financiara orientativa anuala va fi de 63.750.000 euro in 2025, 17.000.000,000 euro in 2026 si 4.250.000,000 euro in 2027. Totusi, pentru anii 2023 si 2024 nu se precizeaza niciun plafon.
 
Proiectele pentru acesta interventie se vor depune la AFIR, la deschiderea sesiunii de proiecte. In prezent, nu s-a precizat un calendar clar al interventiilor pentru anul in curs. Potrivit graficului de finantare pentru achizitia de utilaje, reiese ca primii bani prin acest sprijin vor putea fi achitati incepand cu 2025.
 

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016