Firmele de transport ameninta ca nu vor mai alimenta in Romania
Publicat la data de 18 Iul. 2019 in:
Stiri Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) solicita Guvernului, Ministerului Finantelor Publice (MFP) si Ministerului Transporturilor (MT) suplimentarea bugetului alocat in 2019 restituirii supraaccizei pentru transportatorii rutieri, pentru a putea acoperi toate cererile din partea firmelor si pentru a mentine competitivitatea industriei de transport rutier romanesti.
Reamintim ca transportul rutier a fost anul trecut principalul contributor la exportul de servicii al Romaniei, cu un total de 5,144 miliarde de euro, cu aproape 14% mai mult decat intreaga ramura de servicii telecom si IT. Transportul rutier genereaza aproape un sfert din exportul total de servicii al Romaniei, de 22 miliarde de euro, iar in 2018 a realizat un excedent de 3,765 miliarde de euro, reprezentand aproape jumatate din soldul total al comertului international cu servicii, de 8,1 miliarde euro.
Prin restituirea supraaccizei firmelor de transport rutieri, consumul de motorina este mentinut in Romania, de unde statul poate incasa TVA si restul de acciza. Potrivit ultimelor date de la Comisia Europeana din data de 08.07.2019, analizate de UNTRR, rezulta un cost pentru firmele de transport rutier (pret motorina fara TVA si cu acciza recuperabila) de 0,96 euro/litru in Romania, in comparatie cu Ungaria – 0,95 euro/litru, Bulgaria – 0,92 euro/litru sau Slovenia – 0,94 euro/litru.
Fara acciza recuperabila si TVA, costul pentru firmele de transport rutier din Romania ar ajunge la peste 1 euro/litru, iar volumele de motorina alimentate de transportatorii rutieri vor migra catre tarile vecine, cu impact negativ asupra bugetului de stat. Totodata, transportatorii rutieri vor fi nevoiti sa majoreze tarifele de transport cu cel putin 12% ca urmare a intarzierii rambursarii supraaccizei pentru transportatorii rutieri, crestere care se va resimti direct si imediat in preturile platite de populatie.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
In perioada 2014-2017, au fost aprobate 2.638 cereri de restituire a supraaccizei, in valoare de peste 67,6 milioane lei.
La finalul anului 2018, in urma interventiilor UNTRR privind implementarea unei scheme de rambursare a supraaccizei, aproape 150 de firme de transport rutier au depus 311 cereri si au beneficiat de facilitate, MFP achitand catre acestea peste 8,18 milioane lei, in conditiile in care operatorii de transport au avut posibilitatea de a solicita restituirea de accize incepand cu data de 25 august 2018 prin sistemul informatizat pentru motorina achizitionata incepand cu data de 30 martie 2018.
Pentru 2019, bugetul alocat pentru restituirea supraaccizei a fost de 20 milioane lei, acesta fiind deja epuizat.
In acest sens, UNTRR solicita Guvernului sa aloce un buget suficient schemei de rambursare a supraaccizei in 2019 si sa plateasca sumele aferente firmelor de transport rutier fara intarzieri, in termenul prevazut de legislatie.
Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) este o organizatie profesionala si patronala, neguvernamentala, independenta, apolitica, fondata in 1990 pe principii democratice, care promoveaza si apara interesele transportatorilor rutieri pe plan intern si international, inregistrand de la infiintare pana in prezent peste 16.000 de firme inscrise - operatori care efectueaza transporturi interne si internationale de marfa si persoane.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>
Ferma de capre. Venituri estimate
Daca va ganditi sa infiintati o ferma de capre, trebuie mai intai sa faceti cateva analize. In primul rand, trebuie sa identificati care este piata dumneavoastra de desfacere si ce produse intentionati sa comercializati.... citeste mai mult>>
Planta care iti aduce 100.000 de euro la hectar
Schisandra, planta cu cinci arome, este o planta lemnoasa originara din China si Japonia. Schisandra chinensis este un medicament traditional chinezesc, care a fost inregistrat pentru prima data in cartea farmaceutica antica "Shen Nong Ben Tsao Ching" ca medicament superior si a fost folosit de mii ... citeste mai mult>>
Afaceri la tara
Afacerile la tara inregistreaza cifre impresionante daca le comparam cu cele de la oras. Fie ca esti de-al locului sau vrei sa investesti intr-o afacere la sat, mediul rural ofera o gama variata de oportunitati.... citeste mai mult>>