Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

FNCR: Cartoful a fost si este a doua paine a romanilor

fncr-cartoful-a-fost-si-este-a-doua-paine-a-romanilor

Romulus Oprea, presedintele FNCR, spune ca ar trebui sa tratam ca atare aceasta leguma, intrucat a fost si este a doua paine a romanilor.


"Cartoful este o cultura, un aliment de baza de-a dreptul ignorat in ultimii 30 de ani si de aceea am ajuns la suprafetele ridicole de astazi: 28.000 de hectare de cartofi pentru consum cultivate in Romania si o suprafata de cartofi pentru samanta situata in jurul cifrei de 600 de hectare, indraznesc sa spun o suprafata ridicola, iar cu cartofi pentru industrializare timpurie, o suprafata de 3.500 hectare. Cartoful cultivat in Romania inregistrat la APIA depaseste cu putin 30.000 de hectare fata de cele 200.000 - 250.000 de hectare care se cultivau inainte de 1990. Bineinteles ca nu luam in calcul aceste cifre pentru ca se vorbea de o agricultura extensiva, se vorbea de cartof cultivat oriunde in aceasta tara", a spus el.
 
Oprea sustine ca aceasta cultura se retrage, "incet-incet", in zonele traditionale, iar din cauza schimbarilor climatice aceasta retragere va fi tot mai accentuata. "Va trebui sa avem investitii serioase ca sa rezistam pe piata", afirma presedintele FNCR.
 
In ceea ce priveste comportamentul consumatorului roman, Oprea sustine ca la ora actuala nici un producator roman nu mai poate rezista pe piata fara un depozit specializat.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h
"Daca in anii 1990 -1995 nici nu aveam nevoie de depozite, acum nici nu se mai poate inchipui existenta unui producator de cartofi fara un depozit specializat, iar orice depozitare presupune pierderi. Noi avem parte la cartof de un sezon non-stop, este o cultura cu foc continuu ca la furnal, nu exista perioada de repaus, practic avem o luna sau doua de respiro din momentul infiintarii culturii in aprilie dupa care reluam ciclul in iulie. Tot timpul sortari, resortari, ambalari, pierderi, una peste alta. Am intrat dupa 2007 intr-o competitie directa cu marii producatori din vest in care se investeste de 100 de ani si au acces neingradit pe piata noastra, iar noi momentan ne luptam cu armele pe care le avem", a mai spus presedintele FNCR.
 
Nu in ultimul rand, Oprea a mentionat si situatia din sectorul de producere a cartofului industrial, care este foarte slab reprezentat din punct de vedere cantitativ, cu doar 80.000 de tone.
 
"Acest sector de producere a cartofului industrial este foarte slab reprezentat cantitativ. La ora actuala, in Romania, nu se proceseaza mai mult de 80.000 de tone pe an, ceea ce este foarte, foarte putin. Speram ca in 10 ani, daca incurajam aceasta cultura, cartoful pentru industrializare, indiferent ca e chips, produse exudate, amidon, sa ajungem la o cantitate de 200.000 - 250.000 de tone", a aratat seful FNCR.
 
In privinta importurilor de cartofi congelati, Oprea sustine ca in 1996 Romania importa doar 600 tone, iar in prezent se apropie de 90.000 tone de cartofi preprajiti si congelati importati prin retelele de supermarket.
 
Presedintele FGCR a transmis ca sectorul este capabil sa sustina necesarul de cartofi al romanilor, pe care federatia il estimeaza la mai putin de 100 de kilograme pe an, insa aceasta cultura trebuie incurajata.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016