Autor: Redactia Agroromania
Publicat in: Stiri

Romulus Oprea, presedintele FNCR, spune ca ar trebui sa tratam ca atare aceasta leguma, intrucat a fost si este a doua paine a romanilor.
"Cartoful este o cultura, un aliment de baza de-a dreptul ignorat in ultimii 30 de ani si de aceea am ajuns la suprafetele ridicole de astazi: 28.000 de hectare de cartofi pentru consum cultivate in Romania si o suprafata de cartofi pentru samanta situata in jurul cifrei de 600 de hectare, indraznesc sa spun o suprafata ridicola, iar cu cartofi pentru industrializare timpurie, o suprafata de 3.500 hectare. Cartoful cultivat in Romania inregistrat la APIA depaseste cu putin 30.000 de hectare fata de cele 200.000 - 250.000 de hectare care se cultivau inainte de 1990. Bineinteles ca nu luam in calcul aceste cifre pentru ca se vorbea de o agricultura extensiva, se vorbea de cartof cultivat oriunde in aceasta tara", a spus el.
Oprea sustine ca aceasta cultura se retrage, "incet-incet", in zonele traditionale, iar din cauza schimbarilor climatice aceasta retragere va fi tot mai accentuata. "Va trebui sa avem investitii serioase ca sa rezistam pe piata", afirma presedintele FNCR.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
In ceea ce priveste comportamentul consumatorului roman, Oprea sustine ca la ora actuala nici un producator roman nu mai poate rezista pe piata fara un depozit specializat.
"Daca in anii 1990 -1995 nici nu aveam nevoie de depozite, acum nici nu se mai poate inchipui existenta unui producator de cartofi fara un depozit specializat, iar orice depozitare presupune pierderi. Noi avem parte la cartof de un sezon non-stop, este o cultura cu foc continuu ca la furnal, nu exista perioada de repaus, practic avem o luna sau doua de respiro din momentul infiintarii culturii in aprilie dupa care reluam ciclul in iulie. Tot timpul sortari, resortari, ambalari, pierderi, una peste alta. Am intrat dupa 2007 intr-o competitie directa cu marii producatori din vest in care se investeste de 100 de ani si au acces neingradit pe piata noastra, iar noi momentan ne luptam cu armele pe care le avem", a mai spus presedintele FNCR.
Nu in ultimul rand, Oprea a mentionat si situatia din sectorul de producere a cartofului industrial, care este foarte slab reprezentat din punct de vedere cantitativ, cu doar 80.000 de tone.
"Acest sector de producere a cartofului industrial este foarte slab reprezentat cantitativ. La ora actuala, in Romania, nu se proceseaza mai mult de 80.000 de tone pe an, ceea ce este foarte, foarte putin. Speram ca in 10 ani, daca incurajam aceasta cultura, cartoful pentru industrializare, indiferent ca e chips, produse exudate, amidon, sa ajungem la o cantitate de 200.000 - 250.000 de tone", a aratat seful FNCR.
In privinta importurilor de cartofi congelati, Oprea sustine ca in 1996 Romania importa doar 600 tone, iar in prezent se apropie de 90.000 tone de cartofi preprajiti si congelati importati prin retelele de supermarket.
Presedintele FGCR a transmis ca sectorul este capabil sa sustina necesarul de cartofi al romanilor, pe care federatia il estimeaza la mai putin de 100 de kilograme pe an, insa aceasta cultura trebuie incurajata.

Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News