Fonduri europene: Agricultorii de la munte cer sa fie sprijiniti prin viitorul PNDR 2014-2020
Publicat la data de 24 Oct. 2013 in:
Stiri Crescatorii de animale din zonele montane atrag atentia Ministerului Agriculturii ca dezvoltarea acestor zone este un obiectiv de interes national si solicita integrarea unui subprogram temnatic de dezvoltare in viitorul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014 - 2020.
Forumul Montan din Romania (FMR) a colaborat in 2012-2013 cu Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pentru reinfiintarea Agentiei Zonei Montane si a Centrului de Formare si Inovatie pentru Dezvoltare in Carpati — Vatra Dornei si pentru includerea in noul PNDR 2014-2020 a unui "Subprogram tematic pentru zona montana", recomandat de Comisia Europeana. Mai mult, FMR a oferit MADR un concept de "Subprogram tematic pentru ZMD — orizont 2040", iar in cadrul Aliantei RO-PAC a propus un program complet pentru dezvoltarea durabila a zonei montane pe baza calitatii "produselor montane", prin PNDR 2014-2020.
FMR solicita luarea in considere de catre MADR si includerea propunerii in noul PNDR, atragand totodata atentia asupra riscului efectelor economico-sociale, de inalta gravitate si irecuperabile, in caz de aplicare a unor masuri tardive, cu eficienta minima sau ineficiente, consecintele ample fiind de ordin economic, social, de mediu, cultural si strategic.
ONG-istii spun ca zona montana a Romaniei (3 milioane ha. agricol, 850.000 ferme familiale, 3.560 sate, 2,1 mil. agricultori) a fost si risca sa fie profund marginalizata in continuare, cu efecte extrem de grave: depopulare tot mai accentuata, cu abandon agricol definitiv din partea tineretului, care pleaca in orase si strainatate unde ridica rata somajului; reduceri majore ale efectivelor de animale, a ingrasamintelor organice si degradarea grava a florei pajistilor montane — prin "salbaticire", fenomen specific muntelui si irecuperabil in conditiile actuale.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
Specificitatea agro-rurala si a modului de viata montan sunt accentuate si radical diferite de zonele de campie/deal, necesitand masuri speciale, adaptate si recuperatorii. Nu se pot opri fenomenele de degradare si nu se poate asigura o dezvoltare agro-economica fara o politica speciala, institutii specializate si legislatie, adaptate realitatilor muntelui, mai sustin cei de la FMR.
Idei de afaceri in agricultura
Afaceri cu trufe. Comoara din gradina de aluni
Trufa este una dintre putinele produse agricole a caror cerere este mult mai mare decat oferta. Spre deosebire de alte culturi traditionale (porumb, grau, vitade-vie etc.), cultura trufelor nu implica cheltuieli mari anuale cu investitia. Daca exista terenul, este vorba practic doar despre achizitio... citeste mai mult>>
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>