Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Fonduri europene pentru podgoria Sarica Niculitel
Podgoria Sarica-Niculitel din comuna tulceana Niculitel a inceput procesul de reinnoire a culturilor de vita de vie, potrivit normelor europene. Astfel, inginerul sef al societatii Podgoria Sarica Niculitel SA, Sorin Ignat, a precizat ca, in acest an, 80 dintre cele 252 de hectare au fost cultivate cu soiuri noi, alte 60 de hectare urmand sa fie reinnoite in 2009, transmite Agerpres.
"Pana in 2014, toata suprafata cultivata cu vita de vie va fi transformata, conform cerintelor Uniunii Europene. Pana acum, Sarica-Niculitel a avut preponderent struguri din soiuri albe, iar acum ne adaptam noilor cerinte ale pietei si plantam soiuri pentru vinuri rosii. Din suprafata care va fi plantata anul viitor, vom avea o mare parte soiuri de Feteasca Neagra, pentru ca originea acestuia este aici, in apropiere de Niculitel", a declarat inginerul sef Sorin Ignat. Feteasca Neagra, potrivit sursei, este unul din vinurile ce provin din soiurile cultivate in Dobrogea si care erau preferate de Ecaterina, tarina Rusiei, fapt atestat si de documentele pastrate in ampelologia din Romania, stiinta care se ocupa de vita de vie.
"Ion Ionescu de la Brad numeste Sarica Niculitel cea de-a doua podgorie, ca forta si potenta, dupa Vrancea. Sunt acte cu caracter de document. Chiar daca, acum, nordul Dobrogei este anonim in ce priveste datele istorice legate de culturile de vita de vie, intotdeauna, aici, aceste plantatii au fost preferate de localnici", a afirmat Sorin Ignat. In plus, despre prestigiul acestei podgorii se cunosc date din Evul Mediu, negustorii genovezi si greci venind in zona si pentru a face comert cu tracii, care le vindeau vinuri.
Productia din acest an a societatii Podgoria Sarica Niculitel SA a fost de 6.300 de kilograme la hectar, cu aproape 25% mai mare decat cea din 2007, aceasta fiind caracterizata drept una decenta in conditiile climatice actuale.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
"Ultimii ani au fost atipici pentru zona noastra. Daca plantele aratau la inflorire o productie de pana la 9.000 de kg la hectar, in iulie-august, din cauza secetei, aveam emotii ca vom realiza 5-6.000 de kg la hectar. Au fost conditii foarte bune pentru dezvoltarea daunatorilor, iar apoi conditii vitrege pentru dezvoltarea culturilor. Tot din cauza incalzirii globale, daca anterior se recoltau strugurii albi si apoi cei rosii, acum mai intai se matureaza strugurii rosii si apoi cei albi, si am fost nevoiti sa inversam ordinea de recoltare", a declarat inginerul sef Sorin Ignat. Recoltarea strugurilor s-a desfasurat in principal cu sezonieri care provin din judetele din Moldova, localnicii nefiind o forta de munca stabila.
"Forta de munca locala este instabila si nesigura in campanie, pentru ca dansii inteleg mai greu un program prelungit, invocand probleme casnice si, in plus, mai au si ei vii. Bazandu-ne pe forta de munca locala am avea sincope, lucru care nu e de preferat in activitatea noastra", a mai spus Sorin Ignat. Investitiile necesare pentru modernizarea intregii plantatii si a capacitatii de productie se ridica la zeci de milioane de euro, acestea urmand sa fie efectuate de actionarii spanioli, cu sprijinul fondurilor structurale, chiar si in conditiile crizei financiare de la nivel international.
"Chiar si in conditiile existentei unei recesiuni la nivel mondial, actionarii spanioli doresc sa continue investitiile. In Spania, fermierii au plantatii de struguri de generatii intregi. Si la ei au fost razboaie, recesiuni, dar orice problema are solutii", a mai spus Sorin Ignat.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura