Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Fonduri UE fraudate cu vaci


Unul dintre membrii Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Cluj susţine că a sesizat mai multe fraude la procurorii DNA Cluj despre modul în care unii crescători de animale au obţinut fonduri europene în valoare de mii de euro prin intermediul unor falsuri. Chiar dacă, potrivit politicii DNA de instrumentare a dosarelor în lucru, “pentru moment nu se pot oferi informaţii despre aceste subiecte”, acuzaţiile de fraudă coincid cu amendarea României cu aproape 75 de milioane de euro pentru modul defectuos în care s-au făcut plăţile cu fonduri UE pe suprafaţa agricolă în 2008.
Unul dintre membrii Asociaţiei Crescătorilor de Taurine Cluj a fost de acord să dezvăluie, sub protecţia anonimatului, modul în care au avut loc mai multe fraude cu fonduri europene pentru agricultură, Crescătorul de animale spune că, din cauza anumitor persoane care, prin intermediul relaţiilor au obţinut în mod ilicit fonduri pentru creşterea animalelor, lui i s-au pus constant “beţe în roate” în momentul în care solicita acordarea fondurilor respective. Acesta este unul dintre motivele pentru care el spune că a depus o sesizare procurorilor anticorupţie, în speranţa că după ancheta lor banii vor ajunge la cei care se ocupă de creşterea animalelor.
“Nu vă pot da, deocamdată date concrete cu nume şi sume pentru că ar însemna să îmi semnez propria sentinţă. Nu mi-e frică că mi se întâmplă mie ceva, dar mă tem că dacă se va afla că eu sunt în spatele plângerilor respective, vor pune o poză “wanted” cu mine începând de la Ministerul Agriculturii până la ultima primărie din ţară. Este vorba de faptul că în sistemul plăţilor cu fonduri europene s-au băgat niste şmecheri care fac raportări false că au nu ştiu ce pământuri şi, în cârdăşie cu primarii şi cu câţiva angajaţi din primăriile comunale, fac mii de dolari care numa’ pe animale nu se duc. Schema este relativ simplă. Vine X-ulescu din Cluj, blindat cu ceva bănuţi şi influenţă acolo unde contează şi “agaţă” un primar de comună care nu poate refuza niste bănuţi. Primarul depune la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) câteva cereri de plată pentru a accesa programul de acordare a unor ajutoare financiare persoanelor fizice şi juridice care exploatează terenuri agricole. Programul ăsta e finanţat din bani europeni printr-un fond special pentru agricultură şi dezvoltare rurală, adică bani ţărani sau fermieri, cum vreţi să le spuneţi. Primaru’ cere, ca într-un caz concret şi din păcate nu singurul, vreo 30.000 de euro pentru că utilizează câteva sute hectare. Culturi, păşuni pentru creşterea animalelor, găseşte el că doar a trăit la ţară o viaţă şi ştie cam ce-i trebuie. Doar că ăştia nu-şi dau bani doar aşa în orb, ci au nevoie de nişte dovezi. Aici apare falsul şi frauda pentru că se depune la dosar o simplă adeverinţă prin care se menţionează că el e înscris în Registrul Agricol cu suprafaţa respectivă de teren cu mica diferenţă, că el n-are nimic. E, caz concret, păşunea comunei sau a composesoratului. Problema e că după ce se scrie adeverinţa, trebuie să falsifici şi în registrul agricol. În alte cazuri, primarii spun celor de la APIA că nu au date terenurile în arendă sau concesiune, pentru că în cazul ăsta nu mai primeşti banii. Însă terenurile respective sunt arendate şi iarăşi trebuie făcut un fals ca să primeşti banii. Treaba e că în toate cazurile astea, adevăraţii “sponsori” nu pot fi găsiţi vinovaţi decât dacă sunt turnaţi de cei prinşi”, explică crescătorul de animale.

Faur vrea să-i ştie pe pârâcioşi

Extrem de interesant este faptul că dacă vrei să faci o sesizare direct la APIA, reclamaţia trebuie să conţină datele de contact ale persoanei care a făcut petiţia, în caz contrar, orice reclamaţie care nu este însoţită de numele şi datele de contact ale emitentului nu poate fi luată în consideraţie.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h


“Am vrut, iniţial, să merg să reclam la APIA să reclam toate problemele astea, dar am discutat cu mai mulţi colegi şi mi-au spus să stau liniştit că poate o s-o păţească şi cei pe care-i acuz, dar o s-o păţesc şi eu, şi n-am chef să mă frig pentru aşa ceva că n-am nimic de câştigat”, mai spune membrul asociaţiei clujene.
În momentul de faţă, pentru neregulile descoperite până acum, Comisia Europeană a amendat România cu circa 75 milioane de euro pentru modul defectuos în care a făcut plăţile către agricultori în 2008. Astfel, România nu va mai primi această sumă de la Comisia Europeană în anii următori. Chiar dacă sumele alocate anual fermierilor nu vor avea de suferit, dar această diferenţă va fi suportată de stat, adică de bugetul public.

Citeste mai mult in Gazeta de Cluj
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016