Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

GHID. Ce trebuie sa stie beneficiarii Masurii 10 - agro-mediu si clima

ghid-ce-trebuie-sa-stie-beneficiarii-masurii-10-agro-mediu-si-clima

APIA a creat si actualizat recent acest ghid pentru Masura 10 - agro-mediu si clima pe care toti cei interesati si beneficiarii ar trebui sa il cunoasca.


Incepand cu anul 2007, odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, pe langa obligatiile care deriva din statutul de Stat Membru, fermierii romani au putut beneficia de unele drepturi similare cu fermierii europeni. Intre acestea, un rol important l-au avut fondurile adresate agriculturii si dezvoltarii rurale, o componenta importanta a acestor fonduri fiind constituita de alocarile financiare ale masurilor din Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020. 
 
In anul 2021 incepe perioada de tranzitie catre noua politica agricola comunitara (PAC) 2021-2027, respectiv tranzitia catre implementarea unui Plan National Strategic care, in prezent, se elaboreaza la nivelul MADR, pe baza pachetului legislativ al UE aflat in curs de negociere cu statele membre la nivelul Comisiei Europene. 
 
Noua PAC ia in considerare tintele propuse de Comisia Europeana prin Pactul Ecologic European (Green Deal), tinte care urmaresc cresterea nivelului de ambitie in ceea ce priveste obiectivele de mediu si clima, respectiv asigurarea continuitatii protectiei mediului prin dezvoltarea durabila si managementul eficient si durabil al resurselor naturale precum apa, sol si aer, conservarea biodiversitatii, imbunatatirea serviciilor ecosistemice si conservarea habitatelor si peisajelor, reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si adaptarea la efectele schimbarilor climatice pe terenurile agricole.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h
Ca urmare a aprobarii Regulamentului de tranzitie (UE) nr. 2220 din 2020, au fost stabilite regulile de implementare a masurilor din PNDR 2014-2020 in perioada de tranzitie, reglementata pentru urmatorii 2 ani: 2021 si 2022.
 
Prin urmare, in perioada 2021-2022, UE sustine in continuare din fonduri europene adresate agriculturii si dezvoltarii rurale, posibilitatea Statelor Membre de a acorda plati compensatorii fermierilor care furnizeaza societatii servicii publice prin adoptarea unor practici agricole prietenoase cu mediul.
 
De asemenea, in perioada 2021-2022 sunt alocate fonduri pentru redresarea economica si sociala necesara ca urmare a efectelor negative provocate de manifestarea pandemiei COVID-19, prin Instrumentul de Redresare al UE (EURI) care este reglementat prin Regulamentul (UE) nr. 2094/2020.
 
In acest fel se continua si in perioada de tranzitie sustinerea sistemelor extensive de agricultura (bazate pe reducerea inputurilor si utilizarea durabila a resurselor naturale),  pentru a putea face fata competitiei atat cu presiunea de adoptare de sisteme agricole intensive, cat si intr-un context mai larg, cu alte activitati economice emergente cu care agricultura se va putea afla in competitie din perspectiva utilizarii terenurilor agricole. In acelasi timp, este incurajata continuarea activitatilor agricole in zonele cu o valoare de mediu ridicata, dar in special in zonele care se confrunta cu constrangeri naturale si in zonele montane, precum si evitarea abandonului acestor zone.
 
Masurile de mediu si clima ale PNDR 2014-2020 vor fi implementate in continuare in perioada de tranzitie, atat in cazul pajistilor permanente naturale si semi-naturale, cat si in cazul livezilor traditionale utilizate extensiv sau al terenurilor arabile, acestea promovand practicarea unei agriculturi care presupune evitarea sau limitarea utilizarii utilajelor grele si evitarea chimizarii alaturi de aplicarea tehnicilor agricole traditionale folosite (ce se reduc in fond la un pasunat non-intensiv si la stabilirea unor date si metode de aplicare a cositului) si favorizand mentinerea habitatelor prioritare si a speciilor importante, a fondului cultural traditional, precum si o utilizare rationala a resurselor naturale. 
 
Astfel se asigura atat respectarea liniilor strategice privind dezvoltarea rurala in Uniunea Europeana, cat si corelarea masurilor de sprijin cu realitatile si nevoile identificate in spatiul rural romanesc. 
 
Masurile de mediu si clima aplicabile pe terenurile agricole, finantate prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) in cadrul PNDR 2014-2020 si implementate in Romania in anul 2021, sunt:
  • Masura 10 – agro-mediu si clima (M.10),
  • Masura 11 – agricultura ecologica (M.11),
  • Masura 13 – plati pentru zone care se confrunta cu constrangeri naturale sau cu alte constrangeri specifice (M.13).
 

Masura 10 - agro-mediu si clima

 
Beneficiarii platilor compensatorii pentru M.10 sunt:
  • fermierii care utilizeaza terenuri agricole in cazul pachetelor aplicate pe suprafata (P1-P7 si P9-P11) ale M.10,
  • fermierii care cresc femele adulte de reproductie de rasa pura din rasele locale in pericol de abandon, in cazul pachetului aplicat pe UVM (P8) al M.10.
 
Plata compensatorie este platita anual, ca suma fixa pe unitatea de suprafata (ha) sau pe UVM (pentru pachetul 8 din masura de agro-mediu si clima, calculat pentru femelele adulte de reproductie de rasa pura), fiind acordata in urma asumarii unor angajamente voluntare:
  • pe o perioada de 5 ani in cazul angajamentelor asumate inainte de anul 2021;
  • pe o perioada de 2 ani pentru pachetele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9 si 11 in cazul angajamentelor asumate in anul 2021;
  • pe o perioada de 1 an pentru pachetele 1, 2, 3, 4, 5, 6, 9 si 11 in cazul angajamentelor asumate in anul 2022;
  • pe o perioada de 5 ani pentru pachetele 7, 8 si 10  in cazul angajamentelor asumate in anii 2021 si 2022.
 
Detaliile complete pot fi consultate AICI.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016