Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Gorj: Suprafetele cultivate cu grau si orz, in scadere
Suprafeţele însămânţate cu grâu sau orz sunt în scădere în acest an comparativ cu anii trecuţi, în timp ce culturile de primăvară au cunoscut o uşoară creştere, a declarat, şeful Direcţiei de Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, Aurel Tomescu.
Potrivit acestuia, cea mai mare scădere s-a înregistrat la culturile de grâu, suprafaţa din 2010, de 11.653 de hectare, fiind cu circa 1.200 de hectare mai mică decât în 2009 şi 2008.
"Suprafaţa arabilă a judeţului a scăzut deoarece s-au făcut plantări de păduri pe suprafeţe mari, rezultând astfel o creştere a acestora din urmă. Pe de o parte, este bine că se fac plantări, deoarece ajută la purificarea aerului, dar consecinţa este reducerea suprafeţelor arabile", a explicat Aurel Tomescu.
Există totuşi şi culturi la care suprafeţele au crescut în acest an, printre acestea numărându-se cele de porumb boabe, care se cultivă pe 58.326 hectare, în creştere cu circa 2.000 faţă de 2009, ovăz şi orzoaică. Suprafaţa arabilă totală a judeţului Gorj este, în prezent, de 99.248 de hectare.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Crestere a suprafetelor cultivate cu triticale
"Cea mai spectaculoasă creştere din acest an este la culturile de triticale, acestea cultivându-se în judeţul nostru pe 1.489 de hectare, reprezentând o creştere de peste 50% în comparaţie cu anul precedent. Creşterea ponderii triticalelor se datorează în special faptului că aceste culturi au pretenţii reduse în privinţa solului şi a climei", a mai adăugat Aurel Tomescu.
Suprafaţa planificată pentru însămânţarea cu culturile de primăvară este în creştere anual, cel puţin asta reiese din statisticile prezentate de şeful DADR Gorj. Astfel, culturi de orzoaică şi de ovăz de primăvară sunt încă în propuneri, iar porumbul boabe înregistrează o creştere masivă la acest capitol. Acesta este unul din plantele cultivate în 2010 pe 58.326 de hectare, cu aproape două mii mai multe faţă de 2009.
O explicaţie pentru scăderea suprafeţelor cultivate ne-o dă chiar Aurel Tomescu: „Suprafaţa arabilă a judeţului a scăzut deoarece s-au făcut plantări de păduri pe suprafeţe mari, rezultând astfel o creştere a acestora din urmă”. Directorul DADR Gorj a menţionat faptul că s-au plantat 108 hectare de pădure în zona Mătăsari, şi, la Valea Mănăstirii, alte 226 sunt în fază de plantare. „La Valea Mănăstirii avem deja plantate cu pădure patru sute douăzeci şi şase de hectare, şi în perioada următoare vom reda în circuit în aceeaşi zonă 206 hectare de teren agricol”, a mai precizat Tomescu. Suprafaţa totală arabilă a judeţului Gorj este de 99.248 de hectare.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura