Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul a facut din agricultura un domeniu de sacrificiu


Toamna debuteaza, pentru agricultori, cu o serie de actiuni de protest la adresa modului in care domeniul lor de activitate este tratat de guvernanti. La acestea si-au anuntat prezenta si fermierii din judetul Bacau, reuniti in Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli (AJPA), membra a Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR).
Ei au anuntat, pentru 2 septembrie, pichetarea Prefecturii, iar pe 9 septembrie vor participa la un mars si un miting de protest in Capitala. Despre motivele care ii imping la astfel de actiuni si despre revendicarile pe care le formuleaza la adresa Guvernului, am discutat cu un grup de fermieri din AJPA Bacau: Petrisor Olteanu, din Racaiuni, Sorin Ghergheluca (Traian), Ion Furdui (Sarata), Pavel Moraru (Traian) si Constantin Enache (Sarata) si presedintele organizatiei, Daniel Ciobanu.

Fermierii sint revoltati de recenta declaratie a ministrului Agriculturii, Mihai David, care spunea ca este multumit de modul in care si-a indeplinit obiectivele.

“Poate in special obiectivele stabilite de presedintele Basescu – spune Daniel Ciobanu. Ce obiective si-a stabilit in mandatul sau? Pentru ca Romania are, la ora actuala, trei milioane de hectare de teren pirloaga, pentru care se dau subventii. Avem un protocol semnat cu Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) ca, in acest an, suprafetele de teren nelucrate sa fie scoase de la plata. Dar, de la 1 iunie nu ni s-a mai transmis nimic in acest sens si credem ca problema a ramas moarta”.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Romania are si un sistem de irigatii care, de la trei milioane de hectare, in 1989, a ajuns la 37.000 de hactare suprafata udata. Pentru cele 6,7 milioane de hectare de teren arabil, lucrate acum in tara, nu avem baza materiala necesara: tractoare, masini agricole, depozite. Fondurile europene au fost absorbite, in 2010, intr-o proportie foarte mica, deoarece nu exista cofinantare din partea Ministerului Agriculturii.

“Poate singurul motiv de multumire al domnului ministru sa fie ca timp de noua luni ne-a dus cu vorba, fara sa rezolve nimic, fara sa duca la bun sfirsit un singur proiect – a mai opinat Daniel Ciobanu. S-a dat o hotarire de guvern pentru subventia la motorina, dar nu este operabila. De la 1 iulie, de cind am depus cererile nu au inceput platile. Pentru a nu mai spune ca micii fermieri, persoane fizice, cu mai putin de zece hectare suprafata lucrata, nu pot beneficia de subventie, pentru ca nu lucreaza cu facturi”.

Ultima intilnire oficala a LAPAR cu reprezentantii ministerului a fost in luna aprilie. Atunci a fost semnat un protocol in cinci puncte, din care nici unul nu este rezolvat. Pentru asigurarile agricole a iesit o hotarire de guvern, imediat dupa inundatiile din iulie, pe care asiguratorii nu vor sa o aplice, pentru ca nu stiu cum. Pentru irigatii au fost formate comisii de lucru, care au si facut, recent, un schimb de experienta in Spania si Portugalia, de la care inca asteptam rezultate.

Citeste mai mult in Ziarul de Bacau
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016