Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul a modificat ordonanta rentei viagere in agricultura


Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2008 pentru modificarea si completarea titlului XI Renta viagera agricola din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 784 din 24.11.2008.
Avand in vedere necesitatea aplicarii prevederilor titlului XI "Renta viagera agricola" din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, cu modificarile si completarile ulterioare, in scopul instituit de lege, respectiv cel al concentrarii suprafetelor agricole aflate in proprietatea unor persoane fizice, in exploatatii eficiente, care sa permita modernizarea agriculturii Romaniei si atingerea standardelor existente in tarile membre ale Uniunii Europene,

tinand seama de faptul ca, in aplicarea prevederilor titlului XI "Renta viagera agricola" din Legea nr. 247/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, in derularea procedurii de plata a rentei viagere agricole, Agentia Domeniilor Statului se confrunta cu situatii deosebite, neprevazute de Legislativ, formularea actuala a art. 8 din titlului XI "Renta viagera agricola" al Legii nr. 247/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, permite plata, in primul trimestru al anului urmator, doar mostenitorilor rentierilor decedati in anul pentru care se efectueaza plata. In cazul in care rentierul decedeaza in perioada platii, rezulta ca mostenitorul acestuia ar avea de incasat pe langa aceasta transa si cea calculata din anul decesului,

avand in vedere constatarea acestui vid legislativ referitor la situatia mostenitorilor rentierilor decedati in perioada de plata, pentru deblocarea situatiei create, se impune in regim de urgenta modificarea art. 8, prin eliminarea sintagmei "ultima rata", precum si unificarea termenelor de plata atat in cazul rentierilor, cat si, in caz de deces, al mostenitorilor acestora,

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h

tinand cont de faptul ca majoritatea contractelor pentru care se solicita renta sunt contracte de arendare, care sufera modificari periodic, generate, in principal, fie de neindeplinirea obligatiilor contractuale, fie de cauze fortuite, este necesara eliminarea in regim de urgenta a obligatiei prezentarii noului contract in termenul limitativ de 30 de zile, atata vreme cat acesta se incheie in interiorul termenului, iar scopul legii, de comasare a terenurilor, a fost indeplinit,

avand in vedere faptul ca, potrivit legii, renta reprezinta o sursa viagera de venituri garantate de stat, de care ar trebui sa beneficieze atat cei carora li s-a reconstituit dreptul de proprietate, fiindu-le emise titluri, cat si cei carora, neputandu-li-se elibera titluri, au optat pentru despagubiri platite de catre investitori, se impune in regim de urgenta acordarea nediscriminatorie a dreptului la renta,
in considerarea faptului ca aceste probleme vizeaza interesul public si constituie situatii extraordinare, a caror reglementare nu poate fi amanata,

in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,


Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

Art. I. - Titlul XI "Renta viagera agricola" din Legea nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 653 din 22 iulie 2005, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. Articolul 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 2. - Renta viagera agricola reprezinta suma de bani platita rentierului agricol care instraineaza sau arendeaza terenurile agricole extravilane aflate in proprietatea sa ori incheie acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (13) din Legea nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole si celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr. 18/1991 si ale Legii nr. 169/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, avand siguranta unei surse viagere de venituri garantate de stat."

2. La articolul 3, dupa alineatul (1), se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
"(2) Cuantumul rentei viagere agricole reprezinta echivalentul in lei a 100 euro/an pentru fiecare hectar de teren agricol situat in extravilan, pentru care rentierul a incheiat acordul cu investitorul, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (13) din Legea nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare."

3. Articolul 5 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 5. - Pentru suprafetele mai mici de 1 ha, suma platita va fi proportionala cu suprafata instrainata sau arendata, respectiv pentru care s-a incheiat acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (13) din Legea nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare."

4. Articolul 6 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 6. - (1) Renta viagera agricola se plateste intr-o singura rata anuala, pana la data de 31 august a anului urmator celui pentru care aceasta este datorata.
(2) Renta viagera agricola platita de catre Agentia Domeniilor Statului, cu respectarea termenului prevazut la alin. (1), care nu a fost incasata de beneficiari, va fi utilizata pentru reluarea procesului de plata catre acestia sau, in caz de deces, catre mostenitorii acestora si dupa termenul de 31 august al anului urmator celui pentru care aceasta este datorata."

5. Articolul 7 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 7. - (1) Renta viagera agricola este personala, netransmisibila si inceteaza la data decesului rentierului agricol.
(2) In cazul arendarii, renta viagera agricola se plateste daca terenul ce face obiectul rentei este arendat continuu, intreg anul calendaristic.
(3) In cazul in care contractul de arendare inceteaza, renta viagera agricola se va plati in anul urmator doar daca rentierul incheie, in maximum 30 de zile de la incetare, un nou contract, considerandu-se astfel continuitate in arendare.
(4) Renta viagera agricola inceteaza la data la care terenurile prevazute la art. 9 alin. (1) si (2), insumate, depasesc 10 ha."

6. Articolul 8 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 8. - In cazul decesului rentierului, mostenitorii vor incasa renta pana la data de 31 august a anului urmator celui pentru care aceasta se datoreaza, pe baza actelor doveditoare privind calitatea de mostenitor, a certificatului de deces in original, precum si a carnetului de rentier agricol al defunctului."

7. Articolul 9 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 9. - (1) Rentierul agricol este persoana fizica in varsta de peste 62 de ani care, de la data intrarii in vigoare a prezentului titlu, nu are si nu va detine in proprietate, cumulate in timp, mai mult de 10 ha de teren agricol extravilan, pe care le instraineaza prin acte intre vii sau le arendeaza, total ori partial, primind de la Oficiul National de Renta Viagera Agricola carnetul de rentier agricol.
(2) Rentier agricol este si persoana fizica in varsta de peste 62 de ani careia i s-a validat cererea de reconstituire a dreptului de proprietate potrivit legilor fondului funciar si opteaza pentru despagubirile platite de catre investitor, incheind cu acesta un acord, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (13) din Legea nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa intrarea in vigoare a prezentului titlu.
(3) Rentier agricol este si persoana pensionata pe caz de boala, gradele I si II, care, chiar daca nu a implinit varsta de 62 de ani, isi dovedeste incapacitatea de a munci cu decizie de la comisia de expertiza medicala, pe care o va prezenta in fiecare an la vizarea carnetului de rentier, cu exceptia celei ce apartine categoriei persoanelor care nu mai sunt supuse examenului anual, iar in decizie se consemneaza nerevizuibil, si care instraineaza prin acte intre vii, arendeaza terenuri agricole extravilane aflate in proprietate sau incheie acord cu investitorul, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (13) din Legea nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare."

8. La articolul 11, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
"(2) Dovada incheierii acordului se face prin prezentarea actului incheiat in forma scrisa, conform prevederilor art. 4 alin. (15) din Legea nr. 1/2000, cu modificarile si completarile ulterioare."
9. Articolul 13 se abroga.

10. La articolul 17, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"(2) Plata rentei viagere agricole se efectueaza de catre Agentia Domeniilor Statului, conform prevederilor art. 6 si 8, prin mandat postal, virament bancar sau prin orice alta modalitate prevazuta de lege."

Art. II. - (1) Plata rentei viagere pentru anul 2007 se va efectua pana la sfarsitul anului 2008, incluzand si mostenitorii rentierilor decedati, potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta.
(2) Dispozitiile prezentei ordonante de urgenta se aplica tuturor dosarelor aflate in curs de analizare la data intrarii in vigoare a acesteia.

PRIM-MINISTRU
CALIN POPESCU-TARICEANU


Contrasemneaza:
---------------
Ministrul agriculturii si dezvoltarii rurale,
Dacian Ciolos
p. Ministrul economiei si finantelor,
Eugen Teodorovici,
secretar de stat


Bucuresti, 12 noiembrie 2008.
Nr. 158.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agriculturaRentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016