Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Guvernul vrea să suprataxeze terenurile agricole nelucrate. Fermierii leneşi, penalizaţi prin impozite


Agricultura se sufocă în bălării, încurajată de un sistem de subvenţionare „strâmb”, dar şi de un regim fiscal total neproductiv. România este singurul stat din Uniunea Europeană unde subvenţiile pe teren depăşesc valoare impozitelor şi unde pârloaga este „premiată” cu ajutor comunitar. Statul plăteşte o subvenţie de aproximativ 100 de euro pentru fiecare hectar de teren agricol, iar impozitul plătit de proprietar pentru suprafaţă este de 35 de lei. Chiar dacă statul este obligat să acorde subvenţii de circa 100 de euro/ha, dintre care 80 de euro de la Uniunea Europeană, iar restul de la bugetul de stat, doar celor care lucrează terenul agricol deţinut sau care îl menţin în „bune condiţii agricole şi de mediu”, până acum fermierii nu au fost controlaţi aspru, astfel că anual se pierd circa 400 de milioane de euro, bani care merg în consum şi nu în investiţii pentru modernizarea exploataţiilor.
„Ar trebuie confiscate terenurile nelucrate”

În judeţul Iaşi, aproximativ 13.000 de hectare de teren zac pârloagă, arată cifrele de la Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Iaşi. Marii fermieri din judeţul Iaşi spun că mii de proprietari primesc subvenţii nemeritate, deşi îşi lasă terenul nelucrat, iar suprataxarea pârloagei, aşa cum a fost propusă recent de ministrul Agriculturii, ar fi o soluţie optimă pentru a-i determina pe oamenii de la ţară să facă producţie. „Sunt perfect de acord. Sancţiunile ar trebuie să fie mari, ca să îi determine pe proprietari să arendeze sau să vândă. Terenul nu este doar un bun propriu, ci este un bun naţional, de pe care s-ar putea obţine producţie”, spune Vasile Lungu, preşedintele Asociaţiei Agricole Trifeşti.

Scopul viitoarei taxe nu e doar acela de a lua banii cuiva, ci şi de a elimina aceste focare permanente de dăunători şi de buruieni care periclitează culturile din imediata apropiere a pârloagelor. Marii fermieri spun că suma taxei ar trebui stabilită şi în funcţie de subvenţiile la hectar pe care proprietarii acestor terenuri le primesc, acum, nemeritat. „Din '89 se dau bani pentru leneşi pe degeaba. Oamenii ar trebui puşi la treabă, iar dacă pământul rămâne în continuare nelucrat, ar trebui confiscat”, spune Vasile Lungu. Singurele excepţii ar trebuie făcute pentru bătrânii sau persoanele bolnave care nu pot lucra. „Sunt foarte mulţi fermieri tineri, care arendează 500 – 1.000 de hectare şi care ar fi dispuse să lucreze pământul. Eu nu mai arendez, pentru că am deja 3.000 de hectare pe care le cultiv şi îmi este de-ajuns”, spune fermierul ieşean. El spune că statul ar trebuie să gândească chiar un sistem de amenzi, în cuantum de până la 25 la sută din valoarea terenului, astfel încât să îl determine pe proprietar „să îl arendeze sau să îl vândă”. Marii producători spun că varianta ministrului Agriculturii ar fi una dintre soluţii pentru modernizarea acestui sector. „Ar fi una dintre măsurile care ar putea reduce suprafaţa de terenuri nelucrate, dar nu ar trebui să fie singura”, spune Aurel Placinschi, preşedintele Asociaţiei Agricole Moldova Ţigănaşi.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze


Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...

Oferta Speciala
valabila 48h


Citeşte mai mult în Evenimentul
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016