Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Iata ce inseamna „modelul polonez”, laudat de comisarul Ciolos si ministrul Daniel Constantin
Rcent, cei doi oficiali au afirmat la unison ca o cooperare pe linie de agricultura cu Polonia ar fi foarte benefica pentru Romania, precizand ca aceasta tara este un exemplu demn de urmat in ceea ce priveste eficianta investiitiilor fondurilor europene in Agricultura.
De la statutul de importator net de produse agricole, pe care il avea in urma cu zece ani, inainte de aderarea la UE, Polonia a ajuns in prezent mare exportator, cu vanzari de aproape 20 de miliarde de euro si un excedent de aproape sase miliarde de euro, dupa cum a declarat zilele trecute ministrul polonez al Agriculturii, Marek Sawicki.
In prezent, 76 la suta din exporturile alimentare poloneze merg spre tarile UE, iar, veniturile reale pe cap de lucrator in agricultura au crescut cu aproape 70 la suta intre 2005 şi 2013, comparativ cu media europeana de plus 29 la suta, potrivit Eurostat. Polonia a devenit in ultimii 10 ani de cand a aderat la UE si o piata importanta pentru utilaje si investiţii agricole.
„In zece ani, am dublat producţia de pasari şi am crescut cu 30 la suta productia de lapte şi produse lactate. Am devenit primul producator de ciuperci de Paris, devansand Olanda. Suntem primul exportator de mere din lume, inaintea chinezilor”, a mai precizat ministrul polonez Agriculturii.
La Regnow, in centrul tarii, o asociatie cu 48 de cultivatori exploateaza 800 de hectare de livezi si dispune de un centru imens de sortare si depozitare a merelor, considerat una dintre „bijuteriile” agriculturii poloneze. De altfel, si expertii de la nivelul UE sunt unanim de acord ca este vorba de una dintre cele mai moderne afaceri din Europa. Centrului de la Regnow, dispune de imense camere frigorifice si de o linie de triere a fructelor, si a costat aproximativ 50 de milioane de euro, 75 la suta din suma fiind rambursata de UE. Cu o capacitate de depozitare de 18.000 de tone de fructe, centrul va avea in curand capacitatea de a tria si a pastra pana la 60.000 de tone de mere pe an, insa obiectivul cultivatorilor este 100.000 de tone.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Cei zece ani de cand Polonia este membra UE au adus schimbari structurale, dar şi diferente semnificative intre fermele si regiunile din tara. Astfel, din cele aproximativ 1,4 milioane de ferme, o treime nu au in continuare activitate, in timp ce aproape 250.000 asigura 80 la suta din productia agricola a Poloniei. Cu toate acestea, suprafata medie de exploatare este in crestere, de la 7,5 hectare la peste 10,5 de hectare.
In pofida scaderii numarului de ferme si de agricultori, populatia este in crestere in zonele rurale. „Modul de gandire al agriculturilor s-a schimbat, asemenea intregii opinii publice. Pana la inceputul anilor 2000, agricultura era considerata o problema de rezolvat. De atunci, a devenit o solutie pentru alte probleme din Polonia, mai ales prin potentialul de export, care genereaza noi locuri de munca”, explica acest fenomen Marek Sawicki.
Inainte de extinderea UE din mai 2004, taranii polonezi erau foarte reticenti si chiar ostili in ptivinta aderarii, dar in prezent si-au schimbat opinia, proportia agricultorilor care au o opinie pozitiva despre Uniunea Europeana atingand in prezent 75 la suta.
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi