Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Idei de afaceri: cresterea iepurilor
Carnea de iepure este gustoasă, dietetică şi are puţină grăsime, iar blana poate fi folosită ca subprodus. În acelaşi timp, alimentaţia iepurilor nu este costisitoare - pot fi hrăniţi cu iarba care se găseşte pe câmpuri sau fâneţe şi care poate fi cosită, de exemplu, nu mai des de două ori pe săptămână. Cuşca destinată creşterii iepurilor nu ocupă mult loc. Un alt avantaj ar fi ciclul rapid de înmulţire. Pe piaţă pot fi vânduţi atât iepurii vii, cât şi carnea sau blana lor ca produse auxiliare. În creşterea iepurilor mai există unele momente la care este necesar să se acorde o atenţie deosebită pentru a avea succes în această activitate. Iniţiatorii afacerii trebuie să ştie că iepurii sunt sensibili la boli, care se răspândesc foarte rapid, iar unele plante şi legume obişnuite pot cauza apariţia maladiilor şi pot provoca chiar moartea animalelor. De asemenea, cuşca destinată creşterii iepurilor trebuie să fie curată şi bine construită, iar dacă endogamia (încrucişarea între descendenţii aceloraşi părinţi) nu este făcută corect, pot rezulta defecte genetice, de exemplu, la oase sau dinţi, precum şi boli reproductive. Cum să întreţinem iepurii ca să nu înregistrăm pierderi? Iepurii pot fi crescuţi cel mai bine în încăperi cu mai multe niveluri, numărul nivelurilor putând să ajungă până la 3-4 etaje. Astfel, faceţi economie de spaţiu.
Această încăpere se construieşte uşor dacă acordaţi atenţie următoarelor aspecte:
Această încăpere se construieşte uşor dacă acordaţi atenţie următoarelor aspecte:
- Încăperea destinată întreţinerii iepurilor trebuie să aibă podeaua făcută din plasă de sârmă sau din scânduri de lemn cu o distanţă de 1,5-2 cm între ele. O încăpere cu podea plată va fi mai murdară, întrucât va fi mai dificil de a face curăţenie şi ea va trebui să fie curăţată mai des.
- Acoperişul căsuţei (la fiecare etaj) trebuie să fie înclinat. În acest caz murdăria va fi curăţată mai uşor din căsuţă. Între niveluri, distanţa ideală pentru o curăţenie cât mai eficientă este de 15 cm.
- Încăperea pentru întreţinerea animalelor trebuie să se afle într-un loc luminos, dar să nu fie expusă direct razelor de soare, vântului sau ploii.
În cazul când această condiţie este respectată, iepurii cresc mai sănătoşi şi sunt mai bine protejaţi de diferite boli. Este important să aveţi o căsuţă suplimentară care trebuie pusă la o anumită distanţă de încăperile iniţiale. Ea va fi destinată izolării iepurilor bolnavi sau iepurilor procuraţi. Este foarte important să curăţaţi căsuţele cât mai des, cel puţin o dată pe lună. În caz contrar există un risc sporit de îmbolnăvire. Cea mai indicată substanţă chimică de curăţare a încăperilor animalelor este soluţia de înălbitor de 3 la sută. Pentru a face curăţenie, scoateţi iepurii şi mâncarea din căsuţă. Măturaţi toată murdăria şi scoateţi gunoiul din căsuţă, apoi spălaţi căsuţa cu soluţia de înălbitor şi lăsaţi-o să se usuce. Când încăperea este uscată, puteţi să puneţi iepurii înapoi. Temperatura ideală în încăperile de întreţinere ale animalelor este de +18°C. Hrana şi bolile – factori de care trebuie să ţinem cont pentru a avea profit Iepurii sunt animale erbivore, dar nu toate plantele constituie o hrană potrivită pentru ei. Unele din ele au un efect toxic şi pot provoca îmbolnăvirea sau chiar moartea. Sunt cazuri când aceste efecte toxice sunt întârziate şi apar numai peste câteva zile, săptămâni sau chiar luni. Există şi plante foarte bune pentru sănătatea iepurilor, care au un rol profilactic sau de tratament împotriva maladiilor. Mai jos vă propunem o clasificare a plantelor cu efect pozitiv pentru iepuri, cât şi cele toxice. În cazul când nu sunteţi sigur dacă o anumită plantă este bună, nu o folosiţi şi cereţi sfatul medicului veterinar în această problemă.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online
Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Plantele cu efect pozitiv:
- Lucerna este o plantă bogată în proteină şi calciu. Poate fi crescută în grădină şi o puteţi recolta de 4-5 ori la sezon;
- Morcovul, sfecla roşie sunt bogate în vitamina A şi pot servi ca profilaxie împotriva scabiei şi năpârlirii;
- Pătlagina poate fi dată iepurilor în cantităţi nelimitate. Este bună pentru funcţia intestinelor şi pentru membranele mucoase;
- Vetrice poate fi dată în cantităţi nelimitate. Ajută în prevenirea viermilor şi altor probleme ale sistemului digestiv.
- Podbalul poate fi dat uscat, dar numai de două ori pe săptămână. Va împiedica apariţia balonării.
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 3.61 din 14 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura