Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ilarie Ivan, DADR Cluj: "Taranul roman a fost omorit cu buna stiinta!"
Anul acesta, criza agrara se anunta dramatica. De exemplu, doar 30% din terenurile arabile din judetul Cluj au fost cultivate. Nici in restul tarii lucrurile nu stau mai bine. In Bistrita, abia jumatate din terenul arabil a fost arat si semanat. Restul se asterne de-o parte si de alta a soselelor, acoperit de pustietate, scrie hotnews.ro
Alocarile bugetare pentru agricultura au coborit la 1,37% din PIB, iar la rectificare a mai pierdut un sfert din acesti bani. Specialistii agronomi spun ca e o crima ce se intimpla. Ca vom plati scump, foarte scump, nepasarea fata de acest domeniu. Ca platim deja marul mai mult decit portocala.
Cum s-a ajuns aici si de ce autoritatile nu se intorc cu fata spre agricultura? „Pentru ca subventia in Romania este de doar 100 de euro la hectar spre deosebire de cea din Europa unde este de 350 de euro la hectar”, explica pentru Hotnews directorul Directiei Agricole din Cluj, Ilarie Ivan, profesor la Stiinte Agricole.
„Va dati seama ca nu putem concura cu europenii, ei vin cu produsele lor si ne bat in piata Flora, ne bat la noi acasa. O agricultura subventionata de trei ori mai mult decit a noastra, ne face praf pe piata. Noi ne-am batut joc de tarani. Le-am promis subventii si in loc sa crestem sumele, le-am redus in fiecare an. In 2005 se dadeau 1,7 mil de lei vechi la hectar. In 2006 1,5 mil, in 2007, 0 lei, iar in 2008 s-au dat banii pe 2007.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Va dati seama cita lipsa de responsabilitate este? In Romania nu s-a inteles ca prin disparitia taxelor vamale piata noastra este vulnerabila si ca daca vrem sa facem fata trebuie sa acoperim din resurse interne diferenta pina la nivelul subventiei europene. Acum, gindirea producatorului occidental stiti care este?
«Stai ca astia nu mai au produse, putem pune pretul cit vrem noi, ca ei sint descoperiti.» Asa ca avem mere mai scumpe decit portocalele. Avem rosii din Turcia, fasole din Grecia, castraveti din lunca Nilului si asa mai departe. Si de aici vine deficitul balantei externe. Taranul roman a fost omorit cu buna stiinta!”
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News