Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ilie Sarbu:
"E grav ca firmele cu obligatii fata de APIA nu si-au facut treaba" (video)


Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat, vineri, la Bistrita, ca este foarte grav ca firmele care au avut contracte cu Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) nu si-au facut treaba si Romania trebuie sa plateasca penalitati UE, transmite NewsIn.

Este vorba de penalitati aplicate Romaniei de Uniunea Europeana pentru platile efectuate in perioada 16 octombrie 2008 - 30 martie 2009, in contul subventiilor din 2007.

"Nu am primit nimic oficial. O sa vad daca la intorcerea in Bucuresti, luni, o sa am si o scrisoare din partea UE din care sa reiasa daca e vorba despre 5,8 milioane de euro, de 8,5 milioane de euro sau de alta suma si apoi vom trage concluzia. Daca privim din unghiul ca primim aproape o suta de milioane de euro de la UE si platim penalitati de 5 milioane de euro sau de 8 sau de 13, situatia nu pare asa de grava, dar, cand ne gandim ca cei care trebuiau sa-si faca datoria, firmele care au fost contractate si au avut obligatii fata de APIA, mai exact fata de fermieri, nu si-au facut treaba, e grav”, a spus Ilie Sarbu.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Ministrul a declarat ca vinovati sunt predecesorii sai, iar unii si-au pierdut deja functiile. "Eu vroiam sa fie recuperati banii de la cei vinovati pentru situatia creata. Nu stiu, din punct de vedere juridic, daca e posibil acest lucru. Asta va trebui sa ne spuna juristii. Au fost o buna parte schimbati si trebuie sanctionati cei care sunt vinovati”, a declarat el.

Ilie Sarbu a mai spus ca suprafata in discutie a fost negociata in 2004 prin luna iunie cand s-au incheiat negocierile cu UE, dar intre timp, in urma discutiilor avute cu UE, suprafata a fost marita cu un milion de hectare si s-a diminuat cuantumul pe hectare.

„La vremea respectiva totul era legal, acum pot sa apara suprize. Aprobarile apar ca fiind din 2008, dar discutiile au avut loc cred eu prin 2005-2006”, a declarat Ilie Sarbu, convins insa ca reactia Europei la o astfel de situatie nu are de ce sa fie negativa.

„Europa, de fiecare data cand ajungem in situatii de-astea nu e asa de trista. Ea ne penalizeaza pentru ceea ce nu reusim sa luam. Pentru noi, petele astea sunt valabile de la o saptamana la alta. Nu ne putem tine de cuvant si trebuie sa recunoastem lucrul acesta”, a spus Sarbu.

Potrivit presei centrale, Romania a platit 8,6 milioane euro din bugetul national pentru platile directe pe suprafata aferente anului 2007, bani care nu au mai fost decontati de Comisia Europeana (CE) din cauza depasirii termenului limita de plata catre femierii romani stabilit la 30 iunie 2008.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) a primit din partea CE trei scrisori oficiale privind penalitatile aplicate Romaniei pentru intarzierea platilor aferente anului 2007.

Prima si cea de-a doua notificare, de 200.000 euro, respectiv 8,4 milioane euro, au reprezentant penalitatile aplicate pentru perioada 1 iulie 2008 - 15 octombrie 2008, peste termenul limita de 30 iunie. Aceste sume nu au mai fost decontate de Comisie, fiind platite din bugetul national.

De asemenea, Romania a mai primit o penalitate din partea CE de 5,3 milioane euro pentru platile efectuate in perioada 16 octombrie 2008 - 30 martie 2009, in contul subventiilor din 2007.

Comisia Europeana avea pe agenda, vineri, adoptarea unei decizii de aplicare a acestor penalitati ceea ce inseamna ca suma de 5,3 milioane euro ar ramane din nou nerambursata de CE.
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016