Exclusiv
Publicat in: Stiri
Avand probabil impresia ca nu suntem suficient de morti, Banca Mondiala vrea sa incerce sa ne mai dea o data in cap spre a se asigura de deplinul succes, scrie analistul economic Ilie Şerbănescu într-un editorial publicat pe bloombiz.ro. Impresia este insa gresita. Noi - asa ca expresie eufemistica pentru economia romaneasca - suntem insa morti de-a binelea!

Retetele din anii '90 prescrise de Banca Mondiala in materie de industrie, agricultura, banci, sistem energetic si transport feroviar au fost urmate cu scrupulozitate si rezultatele au fost maxime.

In cativa ani fosta industrie a fost demolata si nimic nu s-a pus in loc.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h


Agricultura a fost desfiintata si Romania, una dintre tarile cu pamanturile cele mai bune din Europa, traieste masiv din importuri agroalimentare.

Sistemul energetic a fost dezmembrat, asa cum a cerut Banca Mondiala, pentru ca partea sa rentabila - respectiv distributia - sa ajunga la straini, in timp ce statul a ramas cu productia, dar, fara banii din distributie, nu mai poate investi in dezvoltari si modernizari.

Intregul sistem bancar a fost preluat de banci straine, cu consecintele bine cunoscute de-acum de toata lumea.

Iar compania integrata ce administra caile ferate, dezmembrata si ea la sugestia Bancii Mondiale, a ajuns in faliment in toate componentele ei, accentuand prin implicatie dezastrul din sistemnul rutier.

Se insala Banca Mondiala daca crede ca mai avem nevoie de inca o lovitura in cap. Ne-a venit deja de hac definitiv de la primele lovituri.

Invazivitatea acestora n-a lasat spatiu de manevra. Cel mai dramatic efect este instituirea in Romania a unui model economic de tip bananier - consum fara productie, importuri fara exporturi, hipermarketuri fara fabrici, banci fara economie reala, masini fara sosele - care, de-acum, opereaza de la sine, automat chiar, in directia ingroparii economice a tarii.

Oricum, un asemenea model nu poate duce la dezvoltare si, ca atare, straduinta Bancii Mondiale de a ne mai administra ceva lovituri este inutila.

Si straduinta Bancii Mondiale de a inlocui cumva FMI in fruntea factorilor de distrugere a economiei romanesti este tot inutila pentru ca, privind retrospectiv, Banca Mondiala are asigurat locul de frunte tocmai prin retetele care au impus constituirea in Romania a unui model economic de tip bananier.

Dar cum n-au importanta realitatile, ci doar vrerile stapanului, sa vedem ce a mai scornit Banca Mondiala ca i-ar trebui Romaniei!

Pe langa o masura de luat ochii prostilor - cum, ar fi recurgerea de catre guvern la mult mai putine ordonante de urgenta - Banca Mondiala recomanda acum Romaniei sa-si puna doua tichii de margaritar!

Una ar fi o unitate special infiintata pentru controlul cartelurilor care afecteaza concurenta pe piata!

Nu este clar ce ar urma sa faca aceasta unitate speciala in caz ca depisteaza asemenea carteluri.

Dar, in masura in care exista deja Consiliul Concurentei, care se ocupa exact de cartelizari si abuzuri de pozitie dominanta pe piata, la ce bun sa mai existe o noua tichie de margaritar?

Pentru ca avem deja una, care este insusi Consiliul Concurentei, ce oricum nu face nimic, desi are jurisdictie in domeniu.

Si nu face nimic pentru simplul motiv ca doar firmele straine sunt in pozitie pe piata de a face carteluri, dar, din pacate, in Romania firmele straine sunt bibelouri de portelan, de care nu se atinge cineva cu ceva, sa nu se supere cumva stapanul strain al tarii!

A doua tichie de margaritar este si mai si. Macar scopurile in acet caz sunt usor identificabile. Sistemul feroviar ar urma sa fie reorganizat in companii de scurt si lung parcurs.

Aceasta dupa ce, repetam, administrarea lor firesc integrata a fost, la cererea Bancii Mondiale, dezarticulata in companii de infrastructura, transport calatori si transport marfa.

In mod evident, acum cineva din afara vrea sa cumpere anume ceva si vrea sa o faca, pe de o parte, pe nimic si, pe de alta parte, deja in structuri reorganizate la dorinta pe cheltuiala statului roman.

Iata de ce Banca Mondiala vrea sa ne mai dea o data in cap! Ce nu intelege insa Banca Mondiala este ca, morti fiind deja, nu ne mai doare ca ni s-ar mai da inca o data in cap!

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Editorial: Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a disparut din peisaj
Editorial: Ministrul Agriculturii Daniel Constantin a disparut din peisaj
Inca de la primele intalniri cu reprezentantii fermierilor, acestia l-au acuzat de nepasare si s-au...
Ilie Serbanescu: Acordul cu FMI: bilant dramatic. Operatia a reusit, pacientul este mort
Spiritele de gluma facute de d-l Franks de la FMI la adresa economiei din Romania nu exprima altceva...
Boicot la dumicat - editorial Maura Anghel în Evenimentul
Ori de câte ori mă întreb ce a adus nou ultimii douăzeci de ani îmi vine în minte un singur...
Ilie Serbanescu: Cresterile de pret sunt un rau necesar
Criza din România a fost provocată de dezechilibrele fundamentale ale economiei româneşti, care...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016