Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Ilie Serbanescu: "Mantuirea agricola nu vine de la UE"
Este lesne sesizabilă la dl Ilie Sârbu, noul ministru al Agriculturii - poate este credinţa domniei sale, poate este o abordare considerată productivă! -, insistenţa de a se raporta la fondurile europene atât ca un fel de indicator al modului în care merg treburile în sector, cât şi ca un fel de reper în funcţie de care vor avea loc şi dezvoltarea agriculturii în România, şi mântuirea satului românesc.
Este, de altfel, după cum se poate constata, o tendinţă mai generală în lumea politică actuală de a se atribui fondurilor europene puteri tămăduitoare miraculoase pe linia salvării din noroiul crizei din prezent, precum şi pe linia propăşirii României în lumea bună.
Nu este însă deloc sigur că dezvoltarea agriculturii şi propăşirea satului românesc vor veni vreodată (cândva, nu se ştie când!), dar este sigur că, dacă vor veni, vor veni nu de la Uniunea Europeană, ci de la schimbări de aici, din interior. Dacă nefericiri majore nu se vor petrece în frământata Europă, va exista, desigur, un efect de antrenare din partea Uniunii Europene, care se va resimţi în timp, în 30-40 de ani, şi în România. Dar o schimbare la faţă a agriculturii şi a satului românesc întreprinsă de bani europeni constituie o poveste de adormit copiii din leagăn! O poveste cu Feţi-Frumoşi şi Ilene Cosânzene!
Hai să fim realişti! Pe termen scurt şi chiar mediu, banii europeni nici nu pot fi luaţi în considerare. Din punct de vedere "fizic" nu se poate ajunge la ei. Durează ani de la o eventuală idee până la folosirea efectivă a banilor. Trebuie să scrii un proiect, apoi acesta trebuie "birocratizat în spirit european" şi abia după aceea banul poate fi "accesat". Cineva trebuie însă să aprobe proiectul. Este vorba despre o structură guvernamentală românească. Şi, ca atare, nu există nici o garanţie că aceasta este un arbitru bun, imparţial. Şi dacă nu cumva mai degrabă totul se află astfel la liberul arbitru! Banii pentru consultant s-ar putea ca urmare să fi fost degeaba cheltuiţi, chiar dacă proiectul este bun. Iar în cazul ipotetic că proiectul a fost aprobat, trebuie să găseşti bani pentru finanţarea integrală a acestuia şi nu numai pentru cofinanţarea care îţi revine, pentru că banii europeni vin doar apoi, sub formă de decontări.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cresterea prepelitelor japoneze
Cresterea prepelitelor japoneze Lucrarea "Cresterea prepelitelor japoneze" - iti asigura toate informatiile de care ai nevoie pentru a demara acest tip de afacere - iti arata punctele sensibile inerente oricarui inceput - te ajuta sa eviti greseli costisitoare Informatiile prezente pe CD-ul "Cresterea prepelitelor...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Citeste mai mult in Jurnalul National
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Idei de afaceri in agricultura