Importul de carne de pui din Romania nu poate fi interzis de UE
Publicat la data de 16 Ian. 2020 in:
Stiri Avand in vedere Directiva privind masurile comunitare de combatere a influentei aviare, nicio tara membra nu poate interzice importul de carne de pui din Romania. Acesta poate fi oprit doar pentru zona unde boala evolueaza, spune ministrul Agriculturii.
"Legat de interzicerea importurilor, spuneam si Asociatiei Crescatorilor de Pasari ca nicio tara nu are dreptul sa interzica importul decat conform deciziei si conform Directivei (Directiva Consiliul Europeni 94/2005, privind masurile comunitare de combatere a influentei aviare n.r). Orice tara este obligata sa notifice Comisia, sa notifice Oficiul International de Epizootii, care comunica care sunt masurile. Masurile sunt din zona afectata, cum e cazul tarii noastre, din Maramures nu se mai exporta nimic. Pentru ca, daca noi am interzice importul, in cazul de fata de pasari sau oua din alte tari in care boala nu evolueaza, la fel, in contrapondere, si celelalte tari europene ar putea sa interzica importul de pasare sau oua din restul Romaniei unde boala nu evolueaza. Asta este regula, asa functioneaza, doar din zona afectata", a explicat ministrul la Digi 24.
Acesta a precizat ca nu Ministerul Agriculturii se ocupa de astfel de cazuri, ci ANSVS care este o institutie independenta, specializata, cu oameni profesionisti.
"Nu vreau sa se creada ca ma eschivez de a raspunde unor intrebari legate de combaterea sau eradicarea unor boli, dar s-a creat in timp imaginea gresita ca Ministerul Agriculturii se ocupa cu aceste aspecte. Eu sunt medic veterinar si ma pricep intr-un anumit fel, dar conduc o entitate care nu are aceste atributii. In Romania exista o entitate foarte bine specializata, puternica, cu oameni profesionisti, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, care este independenta, nu este in subordinea Ministerului Agriculturii, si aceasta institutie se ocupa cu monitorizarea, combaterea si eradicarea bolilor. Sigur ca Ministerul Agriculturii, alaturi de celelalte ministere de forta, cei care facem parte din Centrul National de Combatere a Bolilor, Ministerul de Interne in primul rand, ajutam atunci, ca si in cazul de fata, cand se declara o boala carantinabila, grava, cum este gripa aviara. Aseara la 8:00 s-a convocat, conform unei directive a Consiliului, Directiva 94/2005, Centrul National de Combatere a Bolilor, cu reprezentantii ministerelor respective si s-au luat masuri atat in judetul Maramures, unde boala a fost diagnosticata, cat si in judetele din jur: restrictionarea circulatiei, verificarea miscarii tuturor pasarilor si oualor, in primul rand, si masuri in ferma respectiva: eutanasierea, incinerarea cadavrelor", a spus Oros.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran
Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu" Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...
Oferta Speciala
valabila 48h
El a reiterat ca ancheta epidemiologica este in curs si a fost identificat tipul de virus. Totodata, presedintele ANSVSA a fost miercuri in Maramures, iar in cursul serii ministrul se va intalni cu el pentru a vedea cum au evoluat lucrurile.
ANSVSA a anuntat marti seara ca a fost diagnosticat virusul gripei aviare intr-o ferma de tip comercial din judetul Maramures, cu un efectiv de 18.699 de pasari.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
Cultura de ricin: ce profit iti poate aduce afacerea
Ricinul este o planta tropicala oleaginoasa, originara din India si Africa. In prezent este cultivata la noi in tara in scop ornamental, industrial si medicinal. Uleiul de ricin este unul dintre cele mai folosite uleiuri datorita utilizarilor multiple, un numar de peste 200, dar si datorita calitati... citeste mai mult>>
Cum se inmulteste goji?
Aceste fructe mici sunt cotate ca super-alimente, fiind unele dintre cele mai puternice antioxidante naturale din lume. Ca urmare, toti cei interesati de sanatate sunt potentialii tai clienti!... citeste mai mult>>