In doar 4 luni Romania a exportat peste o jumatate de milion de tone de floarea-soarelui
Publicat la data de 12 Aug. 2019 in:
Stiri MMACA raporteaza cifre optimiste cu privire la floarea-soarelui. In doar patru luni am depasit o jumatate de milion de tone trimise la export.
Romania a exportat, in primele patru luni ale acestui an, 560.378 tone seminte de floarea soarelui (chiar sfaramate), conform datelor publicate de Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat.
Exporturile de seminte de floarea soarelui au fost cu 50.501 tone mai mari comparativ cu cele din perioada similara a anului trecut.
Din punct de vedere al valorii, exporturile de seminte de floarea-soarelui s-au majorat cu 9,35% fata de cele din perioada ianuarie-aprilie 2018, totalizand 232,58 milioane euro.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultivarea plantei cu 5 arome
Probabil acum auzi pentru prima oara de Schisandra Trebuie sa stii insa ca in Orient aceasta planta asemanatoare cu vita-de-vie cu fructe mici si rosii care cresc in ciorchine este la fel de celebra ca ginsengul gratie efectelor ei iesite din comun in combaterea unei game foarte largi de afectiuni – de la astm si tuberculoza pana la...
Oferta Speciala
valabila 48h
Exporturile Romaniei au insumat in primele patru luni ale anului 23,066 miliarde euro (+3,8% fata de aceeasi perioada din 2018). Exporturile de seminte de floarea soarelui au reprezentat 1,1% in total export.
Tara de bastina a florii-soarelui se intindea din America Centrala pana in sudul teritoriului numit actualmente Canada. Planta era cultivata de indieni. Dupa ce, in 1510, exploratorii spanioli au dus-o cu ei peste Atlantic, floarea-soarelui s-a raspandit foarte repede in vestul Europei. La inceput, a fost folosita doar ca planta ornamentala in gradinile botanice sau in cele private. Insa, pe la jumatatea secolului al XVIII-lea, semintele ei au ajuns sa fie considerate un deliciu. Tot pe atunci, oamenii preparau din frunzele si florile ei un ceai pentru combaterea febrei.
In 1716, un englez a obtinut brevetul pentru extragerea uleiului din floarea-soarelui, care urma a fi intrebuintat in industria tesaturilor si a tabacitului. Cu toate acestea, restul Europei nu a facut cunostinta cu uleiul florii-soarelui decat pe la inceputul secolului al XIX-lea. Desi tarul rus Petru cel Mare dusese semintele florii-soarelui din Olanda in Rusia in 1698, in Rusia floarea-soarelui nu a inceput sa fie cultivata in scop comercial decat in anii 1830. Dupa cativa ani, regiunea Voronej din Rusia producea mii de tone de ulei de floarea-soarelui. Cultivarea florii-soarelui s-a raspandit in scurt timp si in tarile vecine, in Bulgaria, fosta Iugoslavie, Romania, Ucraina si Ungaria.
Culmea ironiei, spre sfarsitul secolului al XIX-lea, floarea-soarelui a fost reintrodusa in America de Nord chiar de emigrantii rusi, deoarece primii colonizatori ai continentului nu cultivasera in continuare floarea-soarelui asa cum facusera indienii. In prezent, lanuri nesfarsite de floarea-soarelui dau culoare peisajului tuturor continentelor.
Dar chiar se intoarce floarea-soarelui dupa soare? Da! Atat frunzele, cat si florile sunt heliotropice, cu alte cuvinte se orienteaza spre lumina. Planta stocheaza auxina, un hormon vegetal ce stimuleaza cresterea. Cantitatea mai mare de auxina pe partea opusa celei expuse soarelui face ca tulpina sa creasca spre lumina. Dupa ce ating nivelul maxim de inflorire, florile nu mai sunt heliotropice, ci in general raman orientate spre est.
Autor:
Redactia Agroromania
Cei doi autori care formeaza in prezent echipa din spatele acestui website va aduc zilnic cele mai relevante informatii si va mentin conectati la ceea ce conteaza cu adevarat. De la stiri generaliste pana la informatii de nisa, suntem aici pentru a va furniza doar ceea ce conteaza.
Idei de afaceri in agricultura
FNGCIMM a acordat garantii de peste 46 de miliarde de lei
Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM a acordat peste 71.000 de garantii in valoare de 46,4 miliarde de lei, in perioada 2020 - 2023 prin Programul IMM Invest PLus, conform datelor prezentate de Dumitu Nancu, directorul general FNGCIMM si vicepresedintele Asociatiei Europene si Instit... citeste mai mult>>
Afacere profitabila pe un teren de 100 mp
Flori in ghiveci?! De ce nu? Va propunem o idee prin care puteti exploata inteligent si profitabil un teren de doar 100 de mp care va va aduce pana la 30.000 de euro pe an doar prin cultivarea si comercializarea de flori in ghiveci.... citeste mai mult>>
Apicultura: O afacere nobila si profitabila
Plantele melifere variate, plantatii intinse de tei si salcami, precum si suprafetele cultivate cu pomi fructiferi si floarea-soarelui sunt tot atatea elemente favorizante pentru dumneavoastra, apicultorul in devenire! Clima Romaniei este, de asemenea, propice acestui tip de afacere.... citeste mai mult>>