Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

In prag de alegeri, fostul ministru Stelian Fuia lanseaza partidul agrarienilor!

in-prag-de-alegeri-fostul-ministru-stelian-fuia-lanseaza-partidul-agrarienilor

Deputatul PDL Stelian Fuia, fost ministru al agriculturii, a demisionat din partid pentru a lansa un partid al agricultorilor, o "platforma agrariana" cu care sa se prezinte la alegerile parlamentare si care sa reprezinte in Parlament interesele agricultorilor. Stelian Fuia spune ca initiativa sa a venit "la sugestia si cu sprijinul fermierilor".


Ideea este una mai veche, deputatul Adrian Radulescu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, atragand atentia de mai multe ori, anul acesta, in cadrul unor conferinte, despre faptul ca fermierii sunt nereprezentati politic.

Stelian Fuia a transmis presei o scrisoare prin care isi motiveaza si explica decizia. Iata ce spune fostul ministru:


Dragi Prieteni,

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Am decis sa demisionez din PDL, partidul sub umbrela caruia a inceput activitatea mea politica, pentru a contribui, impreuna cu fermieri din toate zonele tarii, la coagularea unei platforme politice agrariene. O platforma care sa faca politica fermierilor, care sa raspunda nevoilor acestora.

Asta pentru ca, intai de toate, sunt fermier. Ca mine, mii de alti romani preocupati de munca si roadele pamantului. Noi toti suntem fermieri, insa de noi toti, nu se preocupa nimeni.

Politicienii fara o meserie ce ocupa primele locuri in randurile politicii romanesti nu au inteles, in peste doua decenii de democratie, ca agricultura are nevoie de valorificare maxima pentru a creea locuri de munca, pentru a oferi salarii satisfacatoare si, inainte de toate, pentru a ne hrani. Noi toti. Noi, cei ce ingrosam randurile oamenilor pretentiosi, cosmopoliti; noi, cei aglomeram urbele din toata tara; noi, cei care traim in sate frumos colorate si care inca ne bucuram de gustul aromat al rosiei romanesti, de la bunica.

Noi, fermierii, nu avem o voce care sa se faca auzita de clasa politica mioritica. Iar noi, fermierii, ajutam in permanenta mersul bun al economiei acestei tari. Si putem mai mult. Mult mai mult. De aceea particip, cu mandrie, la un proiect ce-i poate ajuta pe toti romanii acestei tari.

Decizia mea a aparut dupa discutii cu sute de fermieri care nu isi gasesc sprijinul intr-un an agricol foarte greu.

Cei de la guvernare promit despagubiri abia anul viitor. Adica dupa analize si dupa alegeri. Dar seceta este acum! 15 august 2012 este o data istorica pentru Romania: primul an in care se recolteaza, atat de timpuriu, porumbul, inaintea recoltarii culturii de floarea soarelui.

In cifre, agricultorii pierd anul acesta peste 2 miliarde de euro, iar preturile au ajuns la un nivel record! Nu va fi o surpriza ca, de Craciun, sa platim 2 lei pe-o paine.

In plus, riscam sa pierdem o caruta de bani europeni. O eventuala si aproape iminenta dezangajare a unor sume mari de bani din fondurile europene e cauzata de diferenta mare de curs valutar - intre momentul in care s-au semnat contractele de finatare si prezent, cand se incepe implementarea acestor proiecte.

Cand vine vorba de agricultura, politica bancilor se opreste la periferia orasului, iar fermierii sunt pusi in genunchi! Pentru ca nu au acces la finantare. Asta in conditiile in care fermierii romani primesc doar un sfert din subventiile pe care le primesc fermierii din vestul Europei. E clasa politica interesata de acest lucru?! Nu am vazut ca guvernantii negociatori de la Bruxelles sa lupte in favoarea fermierilor romani. Nu negociaza cu europenii. Strang firimiturile si urla in tara lor ca agricultura nu e valorificata, ca taranii nu se adapteaza productiilor si cerintelor europene. Negociaza ei, deci, in favoarea fermierului roman, pentru a-l ajuta sa creasca?!

Agricultura a parut tot timpul o prioritate pentru politicieni, dar nimeni nu a facut agricultura prioritara! In prezent, politica sugruma lent si sigur agricultura. Iar asta inseamna ca omoara economia in ansamblul ei!

E clar ca agricultura Romaniei cere un plan de dezvoltare pe termen mediu si lung, cu proiecte concrete si imediat aplicabile. De aici nu pot lipsi un program national de irigatii care sa dea constanta productiei agricole si un program national zootehnic, care sa integreze productia agricola si sa faca din Romania un exportator de produse alimentare. De asemenea, trebuie sa sprijinim comasarea si intabularea terenurilor. E nevoie sa-i sprijinim puternic pe fermierii romani sa isi cumpere terenuri, pana nu le cumpara strainii pe toate!

Cu aceste planuri pornim la drum. Cu solutii la problemele pe care nu le rezolva sau nu le vede nimeni, de ani buni. Eu si ceilalti fermieri afiliati proiectului, avem convingerea ca, impreuna, ne putem face auziti. Ca putem lupta pentru intinerirea agriculturii romanesti prea devreme imbatranite. Ca ne putem ajuta pe noi, si pe toti consumatorii de alimente din aceasta tara. Cu totii avem convingerea ca si alti fermieri, dar si consumatori, se vor alatura acestui proiect!
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton