Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Incendierea suprafetelor agricole poate atrage pierderea subventiei

incendierea-suprafetelor-agricole-poate-atrage-pierderea-subventiei

In plus, pe langa sanctiunea aplicata de APIA, fermierii care recurg la aceasta metoda pentru a-si curata terenurile agricole risca si amenzi de la Garda de Mediu.


Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura informeaza fermierii ca sunt obligati sa respecte normele de ecoconditionalitate (GAEC 6.2), conform carora este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente, in caz contrar APIA va aplica sanctiuni care ajung pana la excluderea de la plata subventiilor pentru detinatorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetatiei uscate.
 
Conform normelor de ecoconditionalitate (GAEC 6.2), este interzisa arderea miristilor si a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum si a vegetatiei pajistilor permanente.
 
Agricultorii care utilizeaza teren arabil (inclusiv pajisti temporare) nu trebuie sa arda miristile si/sau resturile vegetale rezultate dupa recoltarea culturilor (paie de cereale paioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapita s.a.), inclusiv miristile sau iarba ramasa dupa cosirea pajistilor temporare, precum si vegetatia pajistilor permanente. Agricultorii care utilizeaza pajisti permanente nu trebuie sa arda vegetatia, inclusiv iarba ramasa dupa cositul pajistilor.
 

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h

Nerespectarea masurilor specifice la efectuarea arderilor de vegetatie uscata, miristi si resturi vegetale poate avea consecinte grave asupra comunitatii prin pierderi de vieti omenesti, importante pagube materiale si afectarea mediului inconjurator.
 
In vederea realizarii igienizarii terenurilor prin ardere, cetatenii au obligatia de a solicita si obtine, de la autoritatile competente, urmatoarele documente:
- Permis de lucru cu focul, obtinut de la Primarie
- Aprobare de la Agentia de Protectie a Mediului
 
Se excepteaza de la aceasta obligatie, arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale in cadrul gospodariilor cetatenesti, dar cu respectarea stricta a masurilor generale de stingere a incendiilor.
 
Arderea miristii se face cu respectarea urmatoarelor prevederi generale:
- conditii meteorologice fara vant;
- parcelarea miristii in suprafete de maximum zece ha, prin fasii arate;
- izolarea zonei de ardere fata de cai de comunicatie, constructii, culturi agricole vecine, instalatii, fond forestier, prin executarea de fasii arate;
- desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea pana la finalizarea arderii a personalului de supraveghere si stingere a eventualelor incendii;
- asigurarea, pentru suprafete de ardere mai mici de cinci ha, a substantelor si mijloacelor de stingere necesare;
- asigurarea, ii cazul suprafetelor de ardere mai mari de cinci ha, a unui plug, a unei cisterne cu apa, a mijloacelor de tractare si a personalului de deservire.
 
Arderea vegetatiei uscate si a resturilor vegetale se executa cu respectarea urmatoarelor prevederi generale:
- conditii meteorologice fara vant;
- colectarea in gramezi a resturilor vegetale in cantitati astfel incat arderea sa poata fi controlata;
- executarea arderii in zone care sa nu permita propagarea focului la fondul forestier/constructii si sa nu afecteze retelele electrice, de comunicatii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curatarea de vegetatie a suprafetei din jurul fiecarei gramezi pe o distanta de 5 m;
- desfasurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor si materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanenta a arderii;
- stingerea totala a focului inainte de parasirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pamant a focarelor.
 
Garda Nationala de Mediu, prin Comisariatele Judetene va aplica amenzi in valoare de 3000-6000  lei persoanelor fizice si 25000-50000  lei persoanelor juridice.
 
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deseurilor si a altor materiale combustibile fara obtinerea permisului cu foc si/sau fara luarea masurilor pentru impiedicarea propagarii focului la vecinatati, cetatenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sanctiune contraventionala astfel: 1000 — 2500  lei.

Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016