
Producătorii de lapte încheie contracte de livrare în mod individual şi nu deţin acţiuni în cadrul firmelor procesatoare, motiv pentru care au o putere mai mică de negociere, susţine inspectorul de concurenţă, Mariana Irimia. De asemenea, fenomenul de fragmentare a sectorului conduce la o scădere a puterii de negociere a fermierilor, aceştia fiind nevoiţi să accepte preţul oferit de procesatori.
Potrivit studiului realizat de Consiliul Concurenţei, câteva aspecte conduc la accentuarea acestei asimetrii în puterea de negociere. În primul rând, laptele crud este un produs perisabil şi nu poate fi stocat în condiţii de răcire supravegheată mai mult de 48 de ore, iar fermierii nu vor să-şi strice relaţia cu procesatorii de teama de a nu rămâne cu marfa neridicată.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Pasii catre o afacere de succes Berea Artizanala
Stiati ca romanii sunt printre cei mai mari consumatori de bere la nivel mondial Cu cei 85 de litri cap de locuitor an ne situam pe un „onorabil” loc 8 in Europa si pe locul 12 in clasamentul mondial liderii fiind cehii 142 de litri urmati de austrieci 105 litri si de nemti 104 litri Piata autohtona a berii...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Mai mult, din cauza lipsei mijloacelor financiare necesare dezvoltării, relaţia fermierului cu procesatorul ajunge în unele cazuri să se transforme într-una de tipul creditor - creditat.
Autor: AgroRomania.ro
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News