Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Industria laptelui pusă la pământ de lipsa legislaţiei
De la începutul anului, legislaţia din industria laptelui în ceea ce priveşte acordarea subvenţiilor a expirat, iar de atunci statul ezită să mai actualizeze legea, sau să dea alta nouă, a declarat Valentin Blănaru, directorul general al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui.
"Legislaţia pentru acordarea de subvenţii a expirat la 1 ianuarie 2010, iar de atunci statul nu a mai acordat niciun ban producătorilor. Mai mult decât atât, Guvernul nici măcar nu mai ia în discuţie această problemă. Problema este că legislaţia trebuie dată ca lege şi nu ca ordonanţă, iar întotdeauna o lege trebuie urmată de finanţare. Astfel, statul ezită să mai actualizeze legislaţia sau să dea alta nouă, pentru că nu are resursele necesare de a subvenţiona sectorul. Nici măcar vechea lege nu era pusă la punct, dar să mai sperăm la alta nouă, cred că vrem deja prea mult'', a declarat, pentru Curierul Naţional, Valentin Blănaru.
Produse mai scumpe la raft
Potrivit acestuia, în lipsa legii producătorii români sunt obligaţi să-şi vândă animalele pentru că nu-şi mai permit întreţinerea lor. "În lipsa legii, producătorii îşi vând animalele pentru că acea subvenţie de 0,3 lei/litru de lapte, acordată până la începutul acestui an, reprezenta pentru 90% dintre aceştia profitul acelei ferme. Automat acest lucru are consecinţe şi asupra consumatorului final, pentru că produsele autohtone pe piaţă sunt mai puţine şi mai scumpe. În plus, vara materia primă este mai scăzută decât primăvara sau toamna, iar procesatorii sunt nevoiţi în această perioadă să importe materie primă pentru a-şi menţine liniile de producţie la acelaşi nivel, iar acest lucru atrage costuri suplimentare, care scumpesc produsul final'', a mai explicat directorul general al APRIL.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Propriul meu plan de afaceri
Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai planuri de afaceri standard Esti o persoana dinamica Profita de Stick-ul "Propriul meu plan de afaceri" Ai 7 modele practice de planuri de afacere cu care obtii mai usor finantari si chiar fonduri europene la mai putin de 100 de lei Stick-ul "Propriul meu plan de...
Oferta Speciala
valabila 48h
valabila 48h
Potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS), producţia de lactate a scăzut în luna iulie a acestui an comparativ cu aceeaşi lună din 2009 pe toate segmentele, cu excepţia producţiei de iaurturi. Astfel, în luna iulie 2010, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut faţă de luna precedentă cu 8,2%, iar faţă de luna iulie 2009 cu 11,1% (10.452 de tone). În primele 7 luni ale anului în curs, cantitatea de lapte de vacă colectată de la exploataţii agricole şi centre de colectare de către unităţile procesatoare a scăzut cu 6,9%, faţă de acelaşi interval din 2009, până la 558.674 tone.
Citeşte mai mult în Curierul Naţional
Autor:
Dragos Serban
Newsletter gratuit
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News