Exclusiv
Publicat in: Stiri
Susţinând că oricine se pricepe la cultivarea pământului este o mare greşeală. Este adevărat că trăind în mediul rural şi profitând de Legea nr. 18/1991, ni se pare foarte uşor a avea pământ şi a ne considera agricultori. A ara şi a semăna nu înseamnă mare lucru; dacă nu gândim tehnologic, obţinem producţii mici şi slab calitative. Adevăraţii agricultori trebuie să cunoască, să aleagă acele variante de tehnologie adecvate condiţiilor naturale concrete locale şi economice pentru fermier.
Suntem în perioada reluării unui nou ciclu de producţie agricolă
Necesitatea de a obţine recolte mai mari şi economice la hectar înseamnă a şti să stabilim corect soiul sau hibridul cultivat, densitatea optimă, planta premergătoare, epoca de semănat, dozele optime de îngrăşăminte, modul de efectuare corectă al tratamentelor fitosanitare, felul şi numărul lucrărilor de întreţinere a culturilor şi urmărirea realizării de rezultate economice cât mai favorabile prin folosirea de resurse disponibile la un preţ de cost cât mai scăzut şi o valorificare cât mai bună.

Necesitatea şi posibilitatea alegerii tehnologiilor este dată de caracterul dinamic al factorilor de producţie cum ar fi: apariţia de noi soiuri, certificate, mai productive, mai rezistente la secetă, boli, cu parametri calitativi superiori; de apariţia unor mijloace tehnice mai performante, mai fiabile; apariţia de noi sortimente de îngrăşăminte, pesticide, mai puţin poluante, mai active sau cu un spectru mai larg de acţiune şi nu în ultimul rând nivelul resurselor financiare şi cel al forţei de muncă de care dispunem.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Cultura de sofran


Afla acum tot ce trebuie sa stii despre cultura de sofran - "aurul rosu"   Iti propunem afacerea anului cultura de sofran De ce tocmai sofran Pentru ca Sofranul Crocus stativus furnizeaza cel mai scump condiment din lume Si nu numai Este si cel mai scump aliment mai scump decat caviarul carnea de vita Kobe sau otetul...

Oferta Speciala
valabila 48h


La rândul lor toate acestea se află în permanenţă schimbare, în fiecare există un element tehnic care se impune în procesul de producţie, care apoi crează o altă tehnologie. Alegerea celei mai potrivite tehnologii reprezintă o activitate de cunoaştere şi de coordonare de care depinde în mare măsură rezultatele economice.

Decizia pentru ce tehnologie aplicăm, revine fermierului şi prin această decizie trebuie să-şi răspundă la următoarele întrebări:

1. Ce producem? ţinând cont de destinaţia producţiei (consum, industrializare, seminţe sau furaje);
2. Cât producem? la unitatea de suprafaţă şi cantitatea totală dintr-un produs;
3. Cum producem? care sunt lucrările ce trebuiesc făcute, cu ce mijloace tehnice şi la ce termene sunt realizate producţiile;
4. Cu cât producem? adică cum fundamentăm economic consumul de resurse şi mai ales dacă ceea ce am obţinut ne aduce profit sau nu. În fiecare an este altfel pentru că elementele tehnice şi economice se schimbă datorită caracterului lor dinamic şi acest lucru impune alegerea tehnologiei optime care să-mi răspundă întrebărilor de mai sus.

Arătura, ca lucrare de bază a solului, favorizează o serie de procese cum sunt: acumularea şi circulaţia apei în sol, refacerea structurii şi a proceselor de nitrificare. Calitatea arăturilor hotăreşte ulterior şi calitatea patului germinativ, răsărirea şi densitatea plantelor, care apoi se vor reflecta în nivelul recoltelor.

De exemplu: optimizarea lucrărilor de pregătire a terenului se poate realiza prin modalitatea de efectuare a arăturii, adâncimea acesteia, numărul de lucrări de pregătire a patului germinativ sau de întreţinere a culturilor. Dar influenţa adâncimii arăturii trebuie analizată şi după criteriul fizic, economic şi energetic.

Pentru a evita efctuarea cu greşeli a lucrărilor solului reamintesc câteva aspecte negative:
  • efectuarea lucrării la umiditatea prea ridicată sau prea scăzută cu frecvente intervenţii ulterioare ce necesită consum energetic mare şi distruge structura solului;
  • executarea lucrării la adâncimi necorespunzătoare, nu se prectică alternanţa adâncimii de lucru;
  • se lucrează cu utilaje necorespunzătoare, neadecvate şi nereglate;
  • nu sunt bine încorporate resturile vegetale;
  • pe pante se lucrează din deal în vale şi nu pe curbe de nivel, nu prevenim erodarea solului;
  • nu se face nivelarea terenului înainte de aplicarea îngrăşămintelor, a ierbicidelor;
  • nu se ară imediat după recoltarea culturii premergătoare;
  • nu se respectă adâncimea şi uniformitatea de lucru, apar greşuri, rigole, porţiuni nelucrate;
  • primăvara prin lucrări energice favorizăm pierderea apei şi distrugerea patului germinativ;

Marea majoritate a arăturilor se fac în iarnă-primăvară, cu repercursiuni asupra nivelului recoltelor şi efecte economice negative pentru fermier.

În tehnologia unei culturi agricole ponderea ridicată referitor la consumul de energie pe unitatea de suprafaţă revine lucrărilor de pregătire a terenului (45 - 60 %) şi din acestea aratul consumă cea mai mare cantitate de energie mecanică 35 % din totalul de energie necesară lucrărilor agricole. Adâncimea şi tipul de lucrare aplicat solului variază în funcţie de cultură. Succesiunea culturilor în timp şi spaţiu (asolamentul) are drept scop aplicarea în complex a tuturor măsurilor de creştere a producţiei, de ameliorare a solului şi de conservare a lui. Necesitatea asolamentului este mereu actuală şi din punctul de vedere al folosirii eficiente a energiei mecanice.

Arătura trebuie executată imediat după recoltarea plantei premergătoare, cu cât se întârzie, cu atât producţia va scădea, iar consumul de energie va creşte pe măsură ce solul se usucă.

Lucrarea de arat trebuie să aibă drept obiectiv:
  • realizarea unui strat arabil cu proprietăţi fizice bune, datorită răsturnării, mărunţirii, afânării sau tasării după caz;
  • îmbunătăţirea regimului substanţelor nutritive din sol prin activizarea proceselor biochimice;
  • combaterea buruienilor şi a unor boli şi dăunători la plantele cultivate;
  • încorporarea în sol a resturilor organice şi a îngrăşămintelor;
  • crearea unor condiţii optime pentru încorporarea seminţelor la adâncimea dorită la semănat;

Autor: ing. Gheorghe Bora

Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Articole conexe

Iarna blândă anunţă un an agricol bun
După ani întregi în care s-a tot vorbit despre capacitatea sectorului agricol de a impulsiona...
Valeriu Tăbăra: Vom avea un an agricol bun. Ce cred agricultorii despre declaraţia ministrului?
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, a declarat recent la postul TV The...
Ing. Gheorghe Bora: Ferma agricolă în prezent şi viitor
Activitatea agricolă se desfăşoară în mediul rural, de către agricultori, de multe ori la foc...
Ing. Gheorghe Bora: Importanţa plantei premergătoare pentru grâu
Potrivit ştiintei agricole, planta premergătoare trebuie să elibereze terenul cât mai devreme,...

Ultima ora

Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
Viitor incert pentru fermieri: Ce se intampla cu fondurile europene in 2025
In ciuda depasirii termenelor anuntate de seful MADR, noutatile legate de liniile de finantare nu...
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Buget MADR: Aviz favorabil in comisiile de specialitate din Parlament
Proiectul de buget a fost aprobat cu 27 de voturi "pentru" si 16 "impotriva"....
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Discutii la Bruxelles: Se stabilesc regulile pentru subventii
Ministrul Florin Barbu participa astazi, 27 ianuarie, la prima reuniune a Consiliului AgriFish...
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
Crescatorii de ovine si bovine, in fata unui nou pericol
In ceea ce priveste vanzarea animalelor, in prima partea lucrurile pareau bune, cu preturi...

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop∧Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton