Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ing. Gheorghe Bora: Ferma agricolă în prezent şi viitor


Activitatea agricolă se desfăşoară în mediul rural, de către agricultori, de multe ori la foc continuu. Această activitate este făcută de către persoane vârstnice peste 80 %, care abia îşi mai duc traiul, dar cu mare pasiune şi suflet pentru pământul strămoşesc şi pentru creşterea unui animal în bătătură.
Agricultura este ramura de bază a economiei naţionale, prin care se asigură produse alimentare şi materii prime pentru industria bunurilor de larg consum. Prin participarea omului la procesul de producţie, agricultura modernă, se deosebeşte de cea naturală, unde se produc bunuri de consum importante şi însemnate cum ar fi: fructele de pădure, peşte sau animale sălbatice, ori chiar această participare se transformă într-un proces de producţie numit agricultură modernă.

De priceperea fermierului, în cultivarea pământului şi creşterea animalelor, va depinde existenţa sa ca agricultor, precum şi impactul său cu mediul înconjurător şi va garanta existenta şi bunăstarea sa şi a unor generaţii de oameni sănătoase.

A fi bun agricultor înseamnă a cunoaşte bine toate ştiinţele agricole care cuprind vastul domeniu al agriculturii. Mă refer la necesitatea de:

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

  • a poseda cunoştinţe vaste despre sol, sub aspectul formării, evoluţiei şi alcătuirii proprietăţilor sale, a clasificării şi repartiţiei geografice precum şi a folosirii raţionale a terenurilor agricole;

  • cunoaşterea factorilor de vegetaţie ai plantelor şi tehnica dirijării lor, în vederea obţinerii de producţii mari şi calitativ superioare, a măsurilor de dezvoltare a fertilităţii solului şi a conservării sale;
  • cunoaşterea şi stabilirea celor mai economice metode de sporire a producţiilor agricole, bazate pe relaţiile dintre plante şi mediu, cunoştinţe dobândite la catedra de Fitotehnie şi de Ameliorare;
  • nu trebuie neglijat nici cunoştinţele despre zootehnia generală şi de cea specială unde toate problemele de rasă, înmulţire, creştere şi exploatare sunt folosite la cel mai mare randament economic şi de mediu;
  • a poseda cunoştinţe importante despre tractoare şi maşini agricole pentru a efectua lucrări agricole în termene optime de calitate şi economice, de a stăpâni bine procesul de reparaţii şi reglaje ce trebuiesc făcute maşinilor agricole în funcţie de cultură, timp şi sol;
  • importante sunt şi cunoştinţele economice şi de conducere a exploataţiilor agricole (managementul, marketingul şi evidenţa economică) care le asigură competenţe şi ştiinţă necesară abordării relaţiilor cu furnizorii şi clienţii.



Toate acestea sunt cuprinse în tematica de pregătire profesională a OJCA Satu Mare, aprobat de Ministerul Agriculturii, Ministerul Educaţiei şi de Ministerul Muncii Solidarităţii Sociale şi Familiei. Ofertă deci sigură, la îndemână şi practică pentru viitorii fermieri.

Prin efectul Legii 18 / 1991 în România s-au constituit peste 3,5 milioane gospodării familiale. Exploataţia agricolă de tip familial este cea mai răspândită unitate de producţie şi de consum din România a cărei finalitate este realizarea unor venituri agricole menite să asigure, total sau parţial, satisfacerea consumului necesar familiei. De foarte puţine ori fermierul nostru oferă produse spre vânzare şi acestea în cantităţi mici, sporadic şi de slabă calitate, dar nici nu are o piaţă de desfacere organizată. De cele mai multe ori este refuzat la vânzare sau mai bine zis i se oferă din start un preţ derizoriu, în totală contradicţie cu costul pe care l-a făcut pentru obţinerea producţiei.

Chiar în momentul înfiinţării unei culturi, nimeni nu-l asigură pe producător că îi va cumpăra producţia la un preţ ferm pe baza unui contract de vânzare – cumpărare.

Aşa zisele gospodării agricole de subzistenţă (de 1 – 5 ha.) sunt lipsite de mijloace de producţie şi resurse băneşti, ceea ce le face vulnerabile la presiunile pieţei mijloacelor de producţie şi au şanse reduse de supravieţuire, pe când suratele lor mai mari, exploataţiile familiale cu cel puţin 10 ha. teren sau care cresc un număr mai mare de animale, pot deveni viabile în timp. Dezvoltarea relaţiilor cu piaţa, pentru că produc mai mult decât consumul propriu, şi concentrarea capitalului financiar le va permite modernizarea tehnică şi tehnologică şi treptat devin tot mai viabile şi mai performante.

Pe baza liberei înţelegeri între două sau mai multe familii se pot constitui asociaţii agricole, care au ca scop exploatarea terenurilor agricole, creşterea animalelor, condiţionarea, prelucrarea şi vânzarea produselor, prestarea unor servicii cu caracter agricol, cu statut şi personalitate juridică. Aceste unităţi îşi stabilesc singure obiectul şi condiţiile în care îşi desfăşoară activitatea. Dacă aceste forme asociative sau mai multe asociaţii tot prin participare liberă a membrilor săi aduc şi un capital financiar şi se înscriu ca societăţi agricole cu capital privat, organizate conform legii şi a statutului propriu de funcţionare. Forma sa organizatorică şi funcţională se stabileşte pe baza hotărârilor organelor sale de conducere şi a statutului de funcţionare.

Insistaţi dragi fermieri pentru constituirea de asociaţii şi societăţi cu personalitate juridică, pentru a fi mai puternici şi mai bine organizaţi în vederea realizării dezideratului vostru (producător – vânzător), ( cost – venit net).

Creşterea producţiei şi diversificarea economiei rurale vor spori interesul şi necesitatea unirii producătorilor agricoli în organizarea unor activităţi de cooperare, în vederea apărării intereselor lor economice pe piaţă şi în raporturile cu instituţiile guvernamentale, vor duce la creşterea nivelului vostru de trai, la ridicarea bunăstării materiale şi spirituale în mediul rural.

ing. Gheorghe BORA
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016