Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Ing. Gheorghe Bora: Importanţa plantei premergătoare pentru grâu


Potrivit ştiintei agricole, planta premergătoare trebuie să elibereze terenul cât mai devreme, să lase terenul cât mai curat posibil de buruieni şi cu o stare fitosanitară cât mai bună, pentru a permite efectuarea la timp optim a lucrărilor şi încadrarea în epoca de semănat. Alegerea unei bune premergătoare poate aduce un spor de producţie cu 50% mai mare faţă de monocultură. Acest fapt trebuie să ne dea de gîndit şi să acţionăm cît mai bine şi cât mai prompt la recoltare şi la eliberat terenul.
Din păcate nu cultivăm în asolament agricol leguminoase anuale sau perene precum mazărea, fasolea, soia, trifoiul şi lucerna, deşi fiecare cunoaşte avantajele acestora ca producţie marfă cu posibilităţi de valorificare bună şi pe cele a contribuţiei lor la îmbogăţirea solului în azot şi a refacerii structurii solului.

Un aport bun s-ar produce dacă am cultiva rapiţă, in, cînepă, cartofi timpurii, culturi care deasemeni se pot valorifica sigur şi bine pentru producătorul agricol. În schimb, nouă, lucrătorilor agricoli, nu ne rămîne decît să folosim cât mai bine chibzuite culturile pe care le avem în cultură şi pentru acest lucru voi recomanda cîteva sfaturi: când folosim ca plantă premergătoare floarea soarelui, porumbul boabe, sfecla furajeră, acestea trebuie recoltate până la 15 septembrie, iar pe parcursul anului să le dăm atenţia cuvenită privind fertilizarea lor corespunzătoare şi executărea praşilelor manuale şi mecanice la timp şi de cîte ori este necesar, iar cînd facem arătura, resturile vegetale să fie încorporate bine în sol.

Recoltate mai târziu a acestor culturi este un risc asumat, pentru că în general aceste plante sunt mari consumatoare de apă, terenul se lucrează greu şi se întârzie mult cu semănatul faţă de perioada optimă. Tot aici trebuie amintit faptul că grâul şi porumbul au şi boli comune de care trebuie să ţinem seama.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online


Vrei sa demarezi o afacere online Secretele comertului online iti sunt in sfarsit dezvaluite in stick-ul “Magazin Online - cum sa pornesti propria ta afacere online” Te gandesti sa demarezi o afacere orice fel de afacere Atunci primul pas pe care il ai OBLIGATORIU de facut consta in realizarea unui mic studiu de piata serios...

Oferta Speciala
valabila 48h

Cultura de grâu după grâu se poate aplica doar un singur an, altfel riscăm să înmulţim bolile şi dăunătorii grâului care apoi ne creează mari probleme de diminuare a producţiei, ori pentru a combate chimic ne trebuie mulţi bani, lucrări repetate şi poluare cu substanţe chimice.

Avantajul grâului într-un singur an este acela că, recoltat în vară, permite efectuarea lucrărilor solului din vară, se pot aplica îngrăşăminte chimice şi combate buruienile, samulastra, permite acumularea apei în sol, intensifică procesul de nitrificare şi calitatea semănatului este mai bună, mai uşoară şi mai rapidă.

Iar acum, un caz concret.

Pentru un proprietar cu o suprafaţă între 2,5 - 3 ha aş propune un asolament de 5 ani astfel:

1. porumb, 2 floarea soarelui, 3 grâu, 4 trifoi, 5 grâu
Incercaţi-l şi nu veţi regreta!

ing. Gheorghe BORA – CLCA Supur
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016