Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cultura mare: rolul asolamentelor în contextul agriculturii durabile


Asolamentele pot fi clasificate după mai multe criterii, anume: număr de sole, număr de ani şi după modul de folosinţă. Astfel, culturile agricole pot fi monocultură, asolamente de scurtă durată: 2-3 sau 4 ani;
asolamente de lungă durată: 5-8 ani sau 10 ani;
Monocultura presupune an de an cultivarea aceleaşi culturi pe aceeaşi suprafaţă de teren.
Neajunsurile acestui sistem ar fi, înmulţirea bolilor, dăunătorilor şi buruienilor pe suprafeţele respective. Dacă în urmă cu câţiva ani monocultura s-a aplicat intens, cu regret constatăm azi că revine în actualitate.
Dispariţia unor consumatori (complexele de animale), a industriei uşoare (topitorii de in şi cânepă, fabrici de zahăr etc.) a indus reducerea de specii cultivate şi în consecinţă reducerea unor asolamente de scurtă durată care sunt cele mai practice.
Precizăm că suportă monocultura: porumbul, secara, tutunul, grâul (anul 1-2), cânepa şi soia. Nu suportă monocultura: floarea soarelui, sfecla de zahăr, ovăzul, rapiţa, inul, mazărea, lucerna şi trifoiul.
Pentru reuşita unei monoculturi este necesar aplicarea unui sistem de fertilizare corespunzător culturii respective, aplicarea de tratamente pentru combaterea bolilor şi dăunătorilor, combaterea buruienilor.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Afacere la cheie cu flori in ghiveci


Aveti un teren de 100 mp Puteti castiga fara efort 30 000 de euro an cultivand si comercializand FLORI IN GHIVECI   Florile in ghiveci castiga din ce in ce mai mult teren   Motivul este usor de intuit – florile in ghiveci rezista un timp mai indelungat – si acesta este un aspect care conteaza enorm mai ales daca este...

Oferta Speciala
valabila 48h

Asolamentul de scurtă durată de doi ani este cel mai simplu. Cuprinde două sole. O solă poate fi cultivată cu o singură plantă sau un grup de plante apropiate. Cel mai simplu asolament bienal este grâu - porumb. Rezultate bune se obţin şi în rotaţia grâu-cartof.
Asolamentul de trei ani cu trei sole permite introducerea în rotaţie a unui număr de mai multe culturi. Cel mai raţional asolament de acest tip este: păioase (grâu, orz, secară) – prăşitoare (porumb, cartof) – leguminoase (mazăre, soia).În general se practică rotaţia grâu – porumb – mazăre cu rezultate deosebite. Astfel grâul este o bună premergătoare pentru porumb.
O combatere reuşită a buruienilor la cultura porumbului poate asigura în anul următor pentru mazăre o solă în care nu mai are nevoie de combaterea chimică a buruienilor. Mazărea, prin capacitatea ei de a îmbogăţi solul cu azot, permite eliminarea fertilizării faziale de toamnă a grâului.
În cadrul asolamentului de patru ani intervine o plantă amelioratoare a solului (trifoi). Pentru acest tip de asolament propunem: leguminoase – grâu – porumb – porumb sau porumb – grâu – trfoi – trifoi, sau grâu – sfeclă de zahăr – cartofi – porumb.
Asolamentele de lungă durată cuprind un număr mai mare de sole, cel puţin 5. În condiţiile în care se practică agricultura azi este foarte greu să se realizeze asolamente de lungă durată.
Alegerea culturilor, stabilirea succesiunii acestora, nu sunt măsuri suficiente care să asigure realizarea avantajelor unui asolament. Trebuie acordată o atenţie deosebită la alegerea soiurilor, tehnologiei de cultură, fertilizarea şi măsurilor de combatere a buruienilor, bolilor şi dăunătorilor pentru fiecare cultură în parte.
ing. Ioan COSTIN
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".



Votati articolul

Rating:
Nota: 4.25 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Idei de afaceri in agricultura



Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
Top 4 Afaceri agricole in 2024

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special GRATUIT

Top 4 Afaceri agricole in 2024


Adauga mai jos adresa ta de mail si vei primi raportul special gratuit "Top 4 Afaceri agricole in 2024" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016