Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Initiativa LAPAR in privinta vanzarii de terenuri agricole catre straini
Liga Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), doreste ca autoritatile sa initieze de urgenta un set de acte normative cu privire la vanzarea terenurilor agricole catre straini, incepand cu liberalizarea pietei funciare de la 1 ianuarie 2014.
“O alta problema este legata de vanzarea terenurilor agricole catre persoane straine dupa 2014. O sa-mi spuneti ca este libera circulatie a terenurilor sau ca nu pleaca nimeni cu pamantul din Romania. Pai, nu cu pamantul pleaca, ci cu ceea ce obtine pe el. Sa nu va imaginati ca vreun strain vine sa cumpere pamant in Romania de dragul romanilor sau sa ne dea o mana de ajutor pentru a-l exploata. De aceea noi ne dorim crearea unor facilitati pentru fermierii romani, cel putin similare cu cele ale potentialilor cumparatori de oriunde, pentru a putea participa in conditii egale cu ale acestora la cumpararea terenurilor, aici la noi acasa. In situatia actuala fermierii romani nu pot beneficia de acces liber la capital care sa permita consolidarea proprietatii funciare. Concurenta pe o piata funciara deschisa in Romania ii dezavantajeaza in mod cert” sustine Laurentiu Baciu, presedintele LAPAR.
Dupa spusele acestuia, nu este tocmai corect, faptul ca strainii beneficiaza de credite cu dobanda de 2% pe o perioada de 25 de ani pentru cumpararea de terenuri agricole din Romania, iar fermierii romani sa nu aiba aceasta posibilitate.
“Inalti oficiali ai unor state isi indeamna insistent compatriotii sa valorifice vidul legislativ din tara noastra si momentul in care preturile sunt mici sa cumpere cat de mult pamant pot. Si asta in timp ce noi privim neputinciosi cum pamantul ne fuge de sub picioare, pentru ca nici statul si nici bancile nu ne vin in sprijin” a mai declarat Baciu.
La sfarsitul anului 2011, strainii detineau peste 700000 de hectare de suprafata agricola in Romania, adica 8,5 % din suprafata arabila a Romaniei.
Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural
Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...
valabila 48h
Sursa foto: www.sxc.hu
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".
Votati articolul
Nota: 5 din 1 voturi