Comunica experienta
AgroRomania.ro


Email Facebook
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

INMH: Cum va fi vremea la jumătatea lunii iulie


Sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme în general mai caldă decât în mod normal, în majoritatea zonelor agricole ale ţării.
Regimul termic mediu diurn al aerului se va încadra între 18... 28° C, abaterile termice pozitive fiind de 1... 5° C.

Instabilitatea atmosferică se va menifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării. Pe ansamblu, precipitaţiile vor putea înregistra valori normale în nordul şi centrul ţării, iar în restul zonelor, cantităţile de apă pot prezenta o tendinţă spre deficit.

În cultura neirigată de porumb, rezerva de umiditate accesibilă plantelor, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite optime, apropiate de optim şi satisfăcătoare în cea mai mare parte a ţării. Local, în sud-estul teritoriului agricol, se vor semnala deficite moderate de apă în sol.

Exclusiv - beneficiati acum de Oferta Speciala de mai jos:
Ghid practic Realizarea de sapun natural


Realizarea de sapun natural este cea mai profitabila afacere Obtii venituri de 1 000 de lei pentru doar 2 ore de munca Ce contine Ghidul practic pentru realizarea de sapun natural Cum sa faci sapun 100 natural – nu numai informatiile de baza ci toate sfaturile si trucurile necesare pentru a obtine inca de la prima incercare ...

Oferta Speciala
valabila 48h

Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor prăşitoare şi cele de maturare a bobului la cerealierele de toamnă se vor desfăşura în general normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

Totodată, datorită temperaturilor maxime ridicate din aer, se va înregistra în continuare fenomenul de ofilire şi răsucire a frunzelor în orele de amiază la prăşitoare, plantele prezentând aparat foliar îngălbenit şi uscat parţial, precum şi ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, seminţe seci şi capitule cu diametrul redus la floarea-soarelui, în special pe suprafeţele agricole afectate de seceta pedologică.

Lucrările de recoltare la culturile de orz de toamnă se vor putea definitiva, în majoritatea regiunilor agricole.

Grâul de toamnă aflat la maturitatea tehnologică se va recolta în continuare la nivelul întregii ţări, iar culturile semănate în afara epocii optime vor parcurge predominant fazele de maturitate în lapte, ceară şi deplină (10-100%).

Cultura de rapiţă se va afla predominant la maturitatea tehnologică (100%), continuându-se lucrările de recoltare pe aproape întreg teritoriul agricol, totodată, fiind posibilă chiar finalizarea acestora.

Funcţie de data semănatului, gradul de precocitate al hibridului şi agrotehnica aplicată, porumbul se va afla la înfrunzire (10-25 frunze) şi apariţia paniculului (30-100%) în majoritatea regiunilor agricole, iar la hibrizii extratimpurii şi timpurii se vor înregistra înflorirea paniculului şi mătăsirea (10-100%), în special în culturile înfiinţate în epoca optimă. Pe ansamblu, starea de vegetaţie se va prezenta bună şi medie.

La floarea-soarelui se vor semnala fazele de formare a capitulului (50-100%) şi înflorirea (10-100%) în cea mai mare parte a zonelor de cultură, precum şi maturitatea în ceară (10-40%) pe unele suprafeţe din jumătatea de sud a ţării, plantele prezentând o uniformitate şi vigurozitate în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr predominante vor fi fazele de înfrunzire, alungire şi îngroşare a axei hipocotile (50-100%).

La cartof se vor continua creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (70-100%), precum şi înflorirea (60-100%). La soiurile de vară se va semnala veştejirea vrejilor, fiind posibilă declanşarea maturităţii tehnologice.

În cea mai mare parte a plantaţiilor pomicole, la speciile de sâmburoase şi seminţoase se vor înregistra creşterea/dezvoltarea rodului şi înfrunzirea, precum şi formarea mugurelui terminal. De asemenea, la cais, piersic şi vişin se vor continua lucrările de recoltare.

La viţa de vie vor predomina înfrunzirea, creşterea lăstarilor laterali şi înflorirea, iar la soiurile de masă, formarea şi creşterea boabelor.
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".



Votati articolul

Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News
Rentrop ∧ Straton
Newsletter gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025".


Articole recomandate

Rubrica meteo
Manager | Stiri si analize economice
Rentrop & Straton
 
 

Raport Special Gratuit
TOP 4 Afaceri agricole în 2025
Adauga mai jos adresa ta de email si vei primi raportul special gratuit "TOP 4 Afaceri agricole în 2025" impreuna cu cele mai noi stiri si informatii din agricultura.
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016